Stroji za obdelavo lesa koncerna Weinig izpolnjujejo visoke standarde varnosti

14. februar 2012 ob 12:03 | 196
Delo v lesnopredelovalni industriji je od nekdaj predstavljalo določeno nevarnost za delavce, ki so udeleženi v delovni proces. Tehnološki razvoj je z vse večjo avtomatizacijo in odpravljanjem stika delavcev z orodjem in obdelovanci to nevarnost močno zmanjšal, a kljub vsemu ne popolnoma odpravil.

Zaradi tega dejstva proizvajalci lesnoobdelovalnih strojev še naprej razvijajo tehnologijo, ki minimalizira nevarnost za upravljavce. Med ta podjetja se upravičeno uvršča tudi koncern Weinig Group z vsemi hčerinskimi podjetji. Stroški razvoja in proizvodnje varnostnih dodatkov so sicer visoki, vendar po mnenju predstavnikov tega priznanega podjetja neizbežni pri vzpostavljanju in negovanju dolgoročnih odnosov s strankami. Kljub temu je boj na svetovnem trgu pogosto težak, saj imajo nekateri konkurenčni proizvajalci, ki varnostnim elementom ne posvečajo dovolj pozornosti, veliko prednost z nižjimi proizvodnimi stroški. Toda v nemškem podjetju verjamejo, da bodo kmalu vsa lesnopredelovalna podjetja spoznala, da pot do poslovne uspešnosti leži v vrhunski kvaliteti izdelkov in varnem ter zdravem delovnem okolju za zaposlene. Ta dva dejavnika pri načrtovanju in proizvodnji svojih proizvodov v polni meri upoštevajo v skupini Weinig!

Stroji za obdelavo lesa vseh hčerinskih podjetij (Weinig, Dimter, Raimann, Grecon, Waco in Luxscan) ustrezajo CE normam in EG smernicam, ki so osnovni standardi varnosti pri delu v Evropski uniji. Že v osnovi so načrtovani tako, da nevarna mesta med obratovanjem stroja niso dosegljiva. Tako so vsi opremljeni z varnostno zaporo pokrova med obratovanjem, stikalom za nujen izklop stroja in električnimi zavorami na motorjih. Kupec stroja prejme tudi natančno dokumentacijo (navodila za uporabo in vzdrževanje, načrt postavitve stroja s pozicijo vseh energetskih priključkov, katalog rezervnih delov,…). Priložena navodila so v nemškem in kupčevem materinem jeziku, napisi na strojih pa opozarjajo na možne nevarnosti. Poleg tega razvojni oddelki podjetij stalno razvijajo in nadgrajujejo obstoječa varovala in pogosto pripomorejo tudi k posodabljanju samih standardov.
Tak primer je zadnja revolucionarna novost iz hiše Raimann, zavesa iz kevlarja SafetyPlus. Raimann je s petkratno zaščito proti povratnim udarcem že pred njenim lansiranjem presegal zahtevane varnostne ukrepe, sedaj pa dodatno pomaknil mejnike varnosti pri širinskem razrezu.
Dimter prav tako popolnoma izpolnjuje varnostne zahteve pri optimirnih čelilnikih. Zaradi vhodnega in izhodnega »tunela« delavec nikakor ne more priti v stik s področjem rezanja, ob odprtju varnostne kabine ali vzdrževalnega pokrova pa se delovanje stroja avtomatsko zaustavi. Poleg tega je z zaščitnimi ograjami in varnostnimi fotocelicami zaščiteno področje potisne roke, če njena hitrost presega 60 m/min.
To je le nekaj izmed najbolj očitnih in vidnih varoval, ki jih na svoje stroje nameščajo hčerinska podjetja koncerna Weinig Group. Vsem podjetjem v skupini je skupno dejstvo, da maksimalno skrbijo za varnost upravljavcev svojih strojev in brez težav dosegajo (in pogosto presegajo) evropske standarde varnosti. Ker je to edini način za trajno pozitiven odnos s svojimi strankami!

Komentarji 0

če želiš komentirati, se

Vpiši email osebe, ki ji želiš priporočiti ogled bloga.
stalna povezavaZa nadaljevanje se prijavi

Za prijavo uporabi Facebook

Facebook prijava

Za prijavo uporabi geslo

Samodejna prijavapozabljeno geslo včlanitev