kategorije

Skrivnost srece

03. julij 2012 ob 22:07 | 154
Bit miren in biti, kar ste, torej vi sami pomeni isto. Ego pravi: mogoce bom lahko miren v njekem prihodnjem trenutku pod pogojem , da se zgodi to, oano ali kaj drugega, da pridobim ali postanem to ali ono. Lahko tudi rece : zaradi necesa , kar se je zgodilo v preteklosti, nikoli ne bom mogel biti mren. Prisluhnite cloveskim zgodbam in odkrili boste da bi vse lahko imele isti naslov: „Zakaj zdaj ne morem biti miren?” Ego ne ve, da je prav zdaj edina prilovnost za mir. Ali pa morda ve, a ga je srah da bi odkrili tudi vi. Navsezadnje mir pomeni negov konec.
Kako biti miren zdaj? S sklenitvijo premirja s sedanjim trenutkom. Ta trenutek je prizorisce , na katerem se dogaja igra zivljenja. Ne more se dogajati nikjer drugje. Ko sklenete premirje s tem trnutkom, poglejte kaj se dogaja, kaj lahko naredite, ali morate narediti, ali boljse, kaj po vas ustvarja zivljenje. Skrivnost umetnosti zivljenja, skrivnost vsakrsnega uspeha in srece je mogoce posredovati v treh besedah: Eno z Zivljenjem. Biti eno z zivljenjem pomeni biti eno s sedanjim trenutkom. Tedaj spoznate, da ne zivite vi svojega zivljenje, marvec Zivljenje zivi vas. Zivljenje je plesalec, vi ste ples.
Ego zavraca resnicnost. Kaj je rsnicnost? Vse kar je. Buda je to imenoval tatata – taksnost zivljenja, ki ni drugega kot taksnost tega trenutka. Nasprotovanje taksnosti je ena od glavnih egovih potez. S tem ustvarja negatovnost in nezadovoljstvo, s katerima se hrani. Tako zadajate trpljenje sebi in drugem, a ne veste, da to pocnete, ne veste, da ustvarjate pekel na zemlji. Povzrocati trpljenje, ne da bi to prepoznali, je bistvo nezavedanja in pomeni, da vas povsem obvladuje ego. Njegova nezmoznost prepoznanja sebe in svojih dejanj ima lahko nepredstavljive razseznosti. Storil bo natanko tisto, kar obsoja pri drugih, a tega ne bo videl. Ko ga na to opozorite, ogorceno zanika, da bi izkrivil dejstva, uporabi argumente in samoopravicevanje. To pocnejo ljude, to pocnejo korporacije, to pocnejo vlade. Ko vse drugo odpove, se ego zatece h kricanju ali celo k fizicnemu nasilju. Ob tem lahko razumemo globoko modrost v Jezusovih besedah na krizu :”Odpusti jim, saj ne vedo, kaj delajo.” Da bi naredili konec bridkosti, ki ze tisocletja spremlja clovesko eksistenco, moramo zaceti pri sebi in prevzeti odgovornost za svoje notranje stanje v vsakem trenutku. To pomeni zdaj. Vprasajte se: „Je v tem trenutku v meni negativnost?”Pozorno, pazljivo opazujte misli in obcutke. Bodite pozorni na vse oblike prikritega nezadovoljstva, ki sem jih ze omenil, kot so na priemer njevolja, zivcnost, obcutek da vam je „vsega dovolj” in podobno. Bodite pozorni na misli, ki hocejo upraviciti ali razloziti nezadovoljstvo, a ga v resnici ustvarjajo. V trenutku, ko se zaveste negativnega stanja, to ne pomeni, da vam je spodletelo. Pomeni uspeh. Dokler ni tega zavedanja, poistovetenje ostaja, to je poistovetenje pa je ego. Zavedanje prekine istovetenje z mislimi, custvi in reakcijami. Tega ne gre zamenjevati z zanikanjem. Misli, custva ali reakcije prepoznate in v trenutku prepoznanja se istovetenje samodejno preneha. Obcutek sebe, obcutek kdo ste, se spremeni: prej ste bili misli, custva in odzivi, zdaj pa ste zavedanje, zavesta Navzocnost, prica tem stanjem.
„Nekega dne se bom osvobodil ega.” Kdo to govori? Ego. Da se osvobodite ega, ni treba storiti veliko. Vse, kar je potrebno, je zavedanje misli in custev- v trenutku, ko se pojavijo. To pravzaprav ne pomeni „ delovati”, marvec budno „videti”. V tem preobratu, v premiku od misljenja k zavedanju, deluje inteligenca, mogocnejsa od egovih spretnosti. Custva in predsvem misli se ob zavedanju razosebijo. Prepoznate njihovo neosebno naravo, v njih ni vec naboja jaza. Se le se cloveska custva, cloveske misli. Vsa osebna zgodovina, ki navsezadnje ni vec v ospredju zavesti. Osebna zgodba ni vec temelj identitete. Ste svetloba Navzocnosti, zavedanje, ki je pred vsako in globlje od vsake misli in custva.

Komentarji 0

če želiš komentirati, se

Vpiši email osebe, ki ji želiš priporočiti ogled bloga.
stalna povezavaZa nadaljevanje se prijavi

Za prijavo uporabi Facebook

Facebook prijava

Za prijavo uporabi geslo

Samodejna prijavapozabljeno geslo včlanitev