Razmere na cesti v jeseni

02. december 2011 ob 17:13 | 62
Razmere na cestah v jeseni se lahko v hipu zelo poslabšajo, zato je dodatna previdnost na mestu. Pri nas tako ali tako ne slovimo po dobrih cestah, kar ima za posledico, da se stanje na njih ob spremenljivih vremenskih okoliščinah, še hitreje poslabša..
Dober primer nam je lahko stanje na cestah ob pojavih megle. Ko jesen prinese meglo, se ne poslabša samo vidljivost, nevarna postane tudi cestna površina. Vlaga ki je v zraku in jo vidimo v obliki megle, se nabira tudi na cestiščih, ta pa hitro postanejo spolzka. V hladnejših dneh, ko je temperatura okoli ničle, pa lahko kaj hitro pride tudi do poledice, posebej na izpostavljenih delih cestišč. Jeseni je na cestah tudi ogromno odpadlega listja, kar cestišča dela še bolj spolzka. Razmere so še posebej nevarne za vozila z neustreznimi pnevmatikami.
Zimskih gum si niso izmislili le zaradi dodatnih stroškov voznikov, saj vse študije in testi dokazujejo, da se letnim pnevmatikam močno zmanjša oprijem, kar ima za posledico slabše odzivanje avtomobila predvsem pri hitrem spreminjanju hitrosti ali smeri. To pa je lahko v ključnih trenutkih na cestišču še kako pomembno.
Podnevi veliko lažje opazimo spremembe na cestišču, da je cestišče mokro ali vlažno, posuto z listjem in zato spolzko in temu prilagodimo hitrost in varnostno razdaljo. Tudi blati in zemlja na cestiščih zmanjšata oprijem. Ponoči spremembe na cestiščih težje opazimo, da je cestišče vlažno ali poledenelo pa opazimo, ko se svetloba odbija od asfaltne površine.
Vsi sodobnejši avtomobili zaznavajo in beležijo temperaturo zunaj. Če je pod tremi stopinjami Celzija, obstaja velika možnost poledice, posebej spomladi ali jeseni, ko so ceste mokre ali vlažne.
Učinkovita metoda testiranja vozišča je hitro zaviranje ali speljevanje na ravni cesti, če nam razmere to omogočajo seveda. Tako testiraš vozno površino in vidiš, kakšen je oprijem. V novejših avtih, ki večinoma že imajo ABS in podobne, pa si pozoren, kdaj se kateri sistem vklopi. Vozišča nikoli ne testirajte s hitrim zaviranjem ali speljevanjem, če ti nasproti prihaja avto. Še posebej pa ne, ko ga imaš za sabo.
Seveda pa je najpomembnejše, da v slabših razmerah na vozišču hitrost prilagodimo, hkrati pa povečamo varnostno razdaljo. V ovinkih pa še dodatno zmanjšamo hitrost, saj je tam večja verjetnost, da pride do blokade koles ali zdrsa. Tako, kot smo se učili v avtošoli.

Komentarji 1

če želiš komentirati, se
nos
nos6 let nazaj

Vejšde ;))))

Vpiši email osebe, ki ji želiš priporočiti ogled bloga.
stalna povezavaZa nadaljevanje se prijavi

Za prijavo uporabi Facebook

Facebook prijava

Za prijavo uporabi geslo

Samodejna prijavapozabljeno geslo včlanitev