Vzdrževanje avtomobila

28. december 2011 ob 13:49 | 77
Vsak lastnik avtomobila bi moral poznati vsaj nekaj osnovnih stvari, kako vzdrževati svoj avto. Poleg tega, da je to dobro za avto, vpliva tudi na varnost v prometu.
Pred vožnjo, če ne že vsako pa vsaj pred daljšo, bi morali preveriti ali nam svetijo vse luči in ali so čiste. To lahko še posebej vpliva na našo varnost in tudi varnost soudeležencev. Samo predstavljamo si lahko, kakšne so posledice, če nam ne gorijo zavorne luči. Tudi smerne lučo so pomembne. Najpomembnejše pa so sprednje in prav zanje je pomembno, da so čiste, saj samo tako dosežemo, da smo dovolj vidni in da nam osvetlijo dovolj cestišča.
Prav tako so pomembni brisalci – da so v dobrem stanju in da ne puščajo za sabo sledi. Če se to dogaja, jih je potrebno menjati, saj slednje zmanjšuje vidnost ponoči in v slabših vremenskih razmerah. Guma na brisalcih se lahko zelo hitro poškoduje, največkrat zaradi zamrznitve na steklo. Zato je priporočljivo v takšnih primerih brisalce, ko avto stoji, dvigniti. Če vendarle pomrznejo pa je priporočeno počakati, da se steklo dovolj segreje. Avto prižgemo in toploto usmerimo v šipo ter malo počakamo. Kakršno koli hitenje in sila lahko povzročita uničenje gumijastega dela. Tudi polivanje tople ali vroče vode ni priporočljivo, saj velike spremembe toplote za steklo šipe niso priporočljive, odvečna voda pa nato zamrzne drugje v avtu.
Pred vožnjo je potrebno avto očistiti snega ali leda. Pri snegu je potrebno očistiti celoten avto, med drugim tudi zaradi zakona, saj so lahko padajoče ploskve zelo nevarne za ostale voznike. Pri ledu pa je potrebno očistiti vse šipe, ogledala, ne pozabimo pa tudi luči.
Za pnevmatike je potrebno prav tako skrbeti. S tem pa ne mislim samo skrb za ustrezno pnevmatiko pozimi kot to določa zakon. Potrebno je tudi poskrbeti za primeren pritisk v njih. Ni vseeno, kakšen je pritisk v pnevmatikah, ko je avto poln ali prazen. Pritisk v pnevmatiki pa tudi niha glede na zunanjo temperaturo, kar je posledica fizikalnih zakonov. Eni se bodo ob tem samo zamahnili z roko in rekli, da se to njih res ne tiče, vendar stvar ni tako preprosta. S tlakom v pnevmatikah neposredno tudi vplivamo na njihov oprijem, kar je v slabih vremenskih pogojih lahko ključno. Še posebej na ledu. V kolikor je v pnevmatiki preveliki pritisk se njen oprijem zmanjša, v kolikor pa je pritisk prenizek, se poveča obraba in glasnost vozil, pa tudi poraba goriva. Zato je ob večjih spremembah teže avtomobila potrebno preveriti tlak v pnevmatikah. Ne bo pa odveč, če periodično spremljamo tlak. Marsikdaj se zgodi, da se pnevmatika malo spusti, ko priletimo v kakšno veliko luknjo ali ko zapeljemo na pločnik. Z malo skrbi za pnevmatike pa lahko njihovo življenjsko dobo tudi podaljšamo, kar se bo poznalo na našem proračunu.
Za ostale stvari pa v drugem delu.
[povezava=http://www.avtosola-center.si/avtošola[/povezava]

Komentarji 0

če želiš komentirati, se

Vpiši email osebe, ki ji želiš priporočiti ogled bloga.
stalna povezavaZa nadaljevanje se prijavi

Za prijavo uporabi Facebook

Facebook prijava

Za prijavo uporabi geslo

Samodejna prijavapozabljeno geslo včlanitev