kategorije

MARTINOVANJE

06. november 2009 ob 17:05 | 621
Pa smo dočakali! Ovestila,oglasi ,plakati,vabila,reklame.Martinovanje je tu!Še en skomercializiran praznik,ki so ga pokvarili požrešni trgovci in razno razne druščine,ki kot pravijo sami,ohranjajo kulturno dediščino.Lepo vas prosim. Današnja martinovanja so daleč od naše kulturne dedišćine.Ta praznovanja so samo še en razlog več,da se polnijo mošnjički določenim skupinam. Saj nimam nič proti,če se ljudje malo poveselijo in pozabijo na vsakdanje skrbi v tem drvečem času.Samo naj ne govorijo,da je to naša stara kultura,ker je daleč od tega.Vse življenje sem preživela na vasi in v krogu ljudi,ki vedo kaj je trdo kmečko delo bilo nekoč.Dobro tudi vem,kako se je nekoč "matrinovalo".Veliki kmetje niso nikoli vabili svojih delavcev vsvoje zidanice,mali pa si kakšnih pojedin niso mogli privoščiti,ker so pridelali komaj za preživetje družine.Pa tudi župniki in"župniki"niso hodili od kleti do kleti,da bi blagoslavljali vino.Če so že tistiki so skromno živeli,povabili tiste,ki so si med seboj čez vse leto pomagali,so to naredili pri enem ali dveh,ali pa vsako leto pri drugem.Na predvečer Martina so se zbrali vkleti ali manjši zidanici,pojedli mogoče kašno domačo klobaso in beli kruh,ki je bil med letom že pravo razkošje.pekli so kostanje inkakšno okroglo razdrli.Ker so nekoč do vseh kleti in zidanic vodili kolovozi,ki so ravno v jesen bili najbolj blatni,ob njih pa so bili skopani jarki,da je odtekala voda.In vte jarke so nekateri zvečer nastavili stara sita ali rešeta.Ob polnoči so šli pogledat če jim je Martin očistil mošt. Če je bil kletar dober je v tistem času seveda vino že bilo čisto,če pa se je kaj zapletp pri vrenju mošta pa še vino pač ni bilo "zrelo" in se jih je Sv.Martin "izognil".In to je bilo to.Saj ne da bi opevala stare čase in govorila kako je bilo nekoč lepše in boljše.O ne presneto trdo smo morali delati za vsakdanji kruhek.Vedeli pa smo se bolj spontano poveseliti.To danes pa je en navadni cirkus.Pa naj mi porostijo tisti,ki se trudijo,da te in take stvari pripravijo.Vem,da je stakimi prireditvami veliko dela,če pa so prepričani,da s tem ohranjajo našo dediščino pa naj tako tudi mislijo.Jaz pa bom za konec tega mojega razmišljanja dodala še eno "vinsko" pesmico,da ne bo kdo rekel,da sem stara "čemerna baba".
Če bi bil jaz mož bogat,
klet bi si postavil,
notri vinca sladkega
prijatlje bi povabil.

Če bi bil jaz vaš župan
prva skrb bi bila,
da s sladkim vncem vsaki dan
posoda b"se nalila.

Če bi bil jaz vaš kaplan
učil bi vaš"ga sina,
da le tisti pride vraj,
ki se ne brani vina.

Če bi bil jaz vaš zdravnik,
imel bi to metodo.
z vincem zdravi se bolnik,
ne pa z mrzlo vodo.

Če bi jaz minister bil
bila bi postava,
vse kar kdo za vince da,
naj vrne mu država.

Pa sem le ubog hudič,
imam prav grešno dušo,
pomagat vam ne morem noč,
še sam imam v grlu sušo.Komentarji 10

če želiš komentirati, se
tiskarka
11 let nazaj

Lakota je mati zdravja, preobjedenost pa vir raznih motenj. Martinovo je gotovo eden izmed praznikov, ko se marsikdo pregreši; preveč poje in seveda popije tudi kakšen kozarec alkohola, potem pa nastanejo težave.Mandolina dotaknila si se zelo dobre teme in tvoje razmišljanje je zelo kvalitetno. Čestitam.

mandolina
mandolina11 let nazaj

Hvala,da si prebrala,moje opisovanje martinovega.Tako je pač bilo pri nas nekoč,to nažiranje danes pa me jezi,ker itak ne prinese nič dobrega nikomur.

Nezaupljiva
Nezaupljiva11 let nazaj

Super si tole napisala...Čestitke!;)

mandolina
mandolina11 let nazaj

Hvala,da si si vzela čas in prebrala moja razmišljanja.Lep preostanek nedlje želim,čeprav je "kisla".

Buhteljcek
11 let nazaj

Čestitam za super opisano martinovanje.

carla
carla11 let nazaj

Cestitam Mandolina,res si lepo zapisala,kaksno je v resnici bilo Martinovo.Kaksno pa je danes pa itak vemo.Ce samo pogledamo po zakljucku,kaksno stalo naredijo ljudje.Sem bila enkrat na martinovanju pri nas v mestu,pa nikoli vec.Pesem pa ravno pase tu zraven.Res lepo si napisala,pa se kdaj kaj napisi.Cestitam in hvala ti za trud.Sem z veseljem prebrala.Lepo se imej in vse dobro ti zelim.

mandolina
11 let nazaj

Hvala pehta,da se strinjaš z menoj.Inmislim,da je takih še več,prdvsem starejša generacija.

mandolina
11 let nazaj

Hvala,da si prebral moja razmišljanja,komentar pa sem takšen kar nekako pričakovala od tebe.

Pehta1
Pehta111 let nazaj

Čestitam za super opisano martinovanje oz. praznik Sv. Martina včasih... in strinjam se s teboj, da je škoda, da so "pod krinko ohranjanja kulturne dediščine" mnogo naših šeg in običajev spremenili v navaden cirkus....Naj proslavljajo kmetje, kletarji in tisti, ki imajo zasluge, da bomo tudi mi, ostali z veseljem segli po kupici rujnega, za zdravje....za veselje.... pa ne bo nam treba trditi, da s tem ohranjamo kulturno dediščino....
A zaključila bom kar z zadnjima vrsticama tvoje pesnitve, ki je v celoti super in ti čestitam zanjo:
... pomagat vam ne morem nič,
še sam imam v grlu sušo!
Sv. Martinu pa le mirno nazdravimo!

dusankragelj
dusankragelj11 let nazaj

Odlično zapisan blog o stvareh, vezanih na Sv.Martina šege in običaje.....

V celoti se strinjam z napisanim, ;kar je res je-res !

Čas, ta naš sovražnik gre seveda naprej.......Ali je to dobro a,l slabo, je pa že druga zgodba.....

Pesnitev je izjemna in zelo mi je bila všeč....

Zelo lepo, pohvale vredno. ČESTITAM !.))

Vpiši email osebe, ki ji želiš priporočiti ogled bloga.
stalna povezavaZa nadaljevanje se prijavi

Za prijavo uporabi Facebook

Facebook prijava

Za prijavo uporabi geslo

Samodejna prijavapozabljeno geslo včlanitev