kategorije

SLOVENSKA PESEM 27, 11,2009

27. november 2009 ob 17:24 | 1036
Sem ljubiteljica slovenske pesmi pa tudi zapojem rada.Ker zadnje čase ne morem sodelovati v aktivnih skupinah,malo bolj pozorno spremljam pevce in pevske zbore.In moram priznati,da sem malo razočarana.Predvsem me moti,da je med petje pomešanih toliko tujih besed,predvsem angleških.Najbolj moteče pa je,da pevski zbori pojejo angleške pesmi.(Metka oprosti).Nekoč so bili pevski zboro kot narodni buditelji in ohranjevalci Slovenske besede.Vem,da gre čas naprej in ne nazaj,toda toliko naših pesmi imamo,ki se dajo zapeti na sto in en način.
Naj na tem mestu zapišem kaj sem doživela na enem koncertu. Bilo je pred dobrima dvema letoma.Naša Mojca je takrat hodila vzadnj razred O.Š.na Ptuju.Vsa leta je pela pri zboru.Pa pridrvita eno popoldne z mamico na obisk in naša Mojca,nasmejana od ušesa do ušesa,vsa srečna moli proti meni dve vstoponici."Povabljeni smo v Maribor,da bomo sodelovali na koncertu"CARMINE SLOVENIKE",je vsa srečna žlobudrala.Jaz sem seveda bila vsa navdušena,da bom enkrat v živo slišala ta toliko hvaljeni pevski zbor.Pa smo se na določeni dan nabasali vavto in odrveli v 50 km oddaljeni Maribor.Že,ko smo se zbirali pred dvorano,se mi je zdelo čudno,da ni nobene gneče.Končno so nsa spustili notri,a tudi tam ni bilo nič boljše.Dvorana,ki sprejme okrog dvesto ljudi,je bilaskoraj prazna.Najprej so zapeli Ptujčani in poželi močan aplavz od tistih par ljudi,ki smo bili tam.Moram še povedati,da so bili res dober zbor,saj so bili izbrani za mednarodno srečanje šolskih zborov v Pragi in tam zaesdli drugo mesto.
Naenkrat so luči v dvorani ugasnile in nastala je tišina,da je bilo malce strašljivo.Potem smo zaslišali tiho podrsavanje,kot bi po dvorani tekle miške.Počasi,se je pojavila medla svetloba,da smo lahko videli obrise pevk,ki so se gnetle v treh ali štirih skupinah in sikale kot kače.Ko se je spet vse osvetlilo,smo videli dekleta oblečene kot Arabke in 15 minut nismo slišali drugega kot kačje sikanje in občasno so zaropotali vzhodnjaški bobni,pevke pa so se drenjale enkrat na enem kupu pa spet na drugem koncu odra .Mojčina mamica,ki je"mestna punca" me je z nogo drezala,ljudje so se potiho pogovarjali in naveličano čakali na konec tega absurda.Več kot pol ure smo morali to prenašati,ker nas je bilo sram,da bi vstali in odšli iz dvorane.Na koncu so se le umirile,mislin na pevke,vstale so in odžlobudrale nekaj v Angleščini.Ko so končale je bil odziv publike zelo mlačen in prav čutilo se je,da ljudje komaj čakajo,da bo konec.Pa ne mislite,da so tam bili samo preprosti ljudje.
No,da ne bom dolgovezila,po tem koncertu naša Mojca ni imela več nobene želje,da bi šla pet k omenjenemu zboru,kar bilo prej na prvemin edinem mestu.sprašujem se,zakaj se takšne skupine sploh imenujejo pevski zbor. Za izziv zborom bom zapisala staro ljudsko pesem,čeprav je malce daljša pa si bo mogoče le kdo izbral vsaj dve ali tri kitice.Oprostite za slovnične napake.


ENO ROŽCO LJUBIM.


ENO ROŽCO LJUBIM,
V MOJEM SRCU SPI,
KODER GREM ME SPREMLJA,
MENI SE SMEJI.
DOM NJEN PRI OTROCIH
IN PRI DELU JE,
LJUBA ZADOVOLJNOST,
ROŽCI JE IME.

V KRIŽIH IN TEŽAVAH
ROKO JI PODAM,
NA POTEH ŽIVLJENJA
JO ZA VAR"HA IMAM.
BOGATIN SKOPUŠKO
SPRAVLJA SKUP BLAGO,
MEN JE ZADOVOLJNOST
LJUBŠA KOT ZLATO.


V HIŠI MI KRALJEVI
ZIBKA TELKA NI,
VEDAR SONCE SVETI
V MOJI HIŠICI.
TAM KJRE MIR PREBIVA
SE PRAV SLADKO SPI
NAJ SI BO NA SLAMCI
AL NA PERNICI.

KADAR BOM POČIVAL
V HLADNI ZEMLJICI
IN MOJ DUH TROHLJIVO
TRUPLO ZAPUSTI.
NAJ NAD MOJIM GROBOM
LJUBI MIR BEDI
ZVESTA ZADOVOLJNOST
ZRAVEN MENE SPI.


NE BO REZAN KAMEN
GROBA OZNANJEVAL
POD NAPISOM ZLATIM
TUDI NE BOM SPAL.
NAJ NA MOJEM GROBU
RASTE ROŽMARIN
VENEC ROŽIC MILIH
MENI ZA SPOMIN.
Komentarji 2

če želiš komentirati, se
mandolina
11 let nazaj

mogoče si premlada,da bi se spomnila.Nekoč so jo pele sestre Potočnik,ampak vprirejeni obliki.Hvala,da si si vzela čas in prebrala moje vtise.Lep pozdrav inlepo nedeljo .

crnolaskamojca
crnolaskamojca11 let nazaj

Ti verjamem, da si bila razocarana nad ten nastopom, samo niti sama nisem nikoli hodila na take nastope! Mislim, da pravih zborovskih pesmi ni vec dosti, kot smo vcasih peli v njih! Veliko je tudi priredb, tako da res ni to, kar je bilo! Ta pesem, ki si jo napisala je lepo besedilo, samo ne znam melodije!!
Lep vecer se naprej ti zelim!

Vpiši email osebe, ki ji želiš priporočiti ogled bloga.
stalna povezavaZa nadaljevanje se prijavi

Za prijavo uporabi Facebook

Facebook prijava

Za prijavo uporabi geslo

Samodejna prijavapozabljeno geslo včlanitev