kategorije

Team Building - Adijo klasičen trening, potrebna je celostna izkušnja timskega dogodka in razvoj pripadnosti plemenu

08. februar 2010 ob 17:00 | 272
Neprecenljivo za vsakega podjetnika, tako direktorja, kot privatnika, pa menedžerja in če že hočete tudi tajkuna je, da upravlja vrhunski tim. Da "poveljuje, krmari, usmerja in sodeluje" z učinkovito in pripadno skupino zaposlenih, sodelavcev. To je kot pri volkovih: kot krdelo delujejo super, kot posameznik je volk nula. Eden sam je popolni "pusijadac"; vsak nekoliko bolje rejen petelin mu da vetra. Spominjam se spanja v divjini, na severu Oregona, ko je dobrih sto metrov od šotora pridrvelo krdelo volkov in sva s kolegom samo čakala in se tresla. Čutiti je bilo superiorno timsko-voljčjo sinergijo podajanja strahu. Vse do kosti! Takrat sva imela več sreče kot pameti in hvala bogu, volkovi pomembnejše opravke.

Danes je pomembna usklajenost moštva v poslovnih procesih, postaja kar "very important!" in je navjvečkrat tudi odločilna za uspeh. Usklajenost ali povedano drugače dihanje za skupno stvar, vizijo pa je vse težje zagotoviti. Predvsem zaradi razpršenih interesov posameznika, trenutnega stanja v družbi, navad, zmožnosti, blagostanja, vrednot generacije x, y... Tudi zaradi vse slabšega imidža (mediji, tajkuni, svetovna finančna kriza...) lastnikov, direktorjev in manadžerejev v družbi in posredno slabe zavzetosti delavcev za skupne cilje. Slišijo se vzkliki: Raje crknem, kot ta bi pomagal direktorčku da bogati na mojih plečih; poserjem se na cilje firme; za bedno plačo pa se res ne mislim pretegnit; Dol mi visi!,... . Jasno, razlikuje se razmišljanje delavke v proizvodnji, recimo v Gorenju ali pa zaposlenim v farmacevtskem podjetju, pa vodjem projektov v dinamičnem oglaševalskem okolju, pa državni javni upravi (statična monotonija brez prave pripadnosti!. Kdo pa je v državni upravi sploh pripaden domovini?!) in nekom, ki je zaposlen pri privatniku.

Kakršnokoli že je stanje, danes je timski trening, ki je poznan pod popularnim imenom team building, pomemben, da s takšnim pristopom zagotavljamo skupno sinergijo skupine, iščemo dodatno motivacijo, delujemo v smeri skupinskega zanosa in volje za končne cilje. To so moderni pristopi in trenutno najbolj potrebne usmeritve delovnih skupin znotraj podjetja, družbe. Pozabljeni so časi, ko se je s team building programi reševalo zgolj konfliktne situacije znotraj skupine. Lep primer; če želi podjetje razviti ekološko sprejemljiv, visoko tehnološki in tržno uspešen produkt je potrebna izredna volja celotnega tima, kljub občasnemu izgubljanju v zahtevnih procesih in nihanju: razvojni padci in vzponi. Za uspešnost takšnega projekta je potrebna odlična klima in velika mera vizionarstva vsakega posameznika - mantra, verjamemo v uspeh! (jasno, potreben je tudi kapital). V situacije, ko se začuti padec delovne vneme, nemotiviranost, zmešnjava, negodovanja ter prenasičenost, je potrebna sprememba, nova izkušnja, doza svežih in pomljivih impulzov ter hipna sprememba okolja. To pa se doseže prav z modernim pristopom treninga.

Sam aktivno sodelujem kot direktor projektov v podjetju Lifetrek Events, ki razvija učinkovite produkte za timski trening. Naša percepcija je zavedanje, da so poslovni procesi izredno dinamični in nenehni, da so z leti doživeli in preživeli spremembe in zaradi tega zahtevajo aktualne pristope. Vemo, da se svetovna družba spreminja, da je človeštvo na posebni stopnji razvoja in tudi posebne preizkušnje (ekologija). Naš razvoj produktov temelji na timskem dogodku - Team Business Event, - ki presega samo trening in daje skupini celostno izkušnjo. Smo razvijalci plemenskega treninga: Tribe Building ki daje učinke pripadnosti delovni skupini, podjetju. Razvoj takšnih produktov temelji na izkušnjah, delovni praksi, analizi in rezultatih preko tristo poslovnih dogodkov. Smo vodilni na področju organizacije timskih poslovnih dogodkov in treninga skupnosti, sodobnih plemen.

Želel sem povedati, da danes team building ni isto, kot je bil deset, dvajset in več let nazaj, in tudi ni poslovni model, ki ga lahko kopipejstamo in umestimo v sedanje stanje. Za učinkovitost danes so potrebni drzni premiki v razmišljanju, veliko časovne investicije, upletenost različnih strokovnjakov in sodelavci z izkušnjami. Ergo, pa je tukaj že tim, skupina in sodobno pleme, ki se uspešno kosamo z izzivi moderne družbe.

V članku izražam izključno osebna stališča, ki so stvar trenutnega navdiha.

Team Building trening

Komentarji 0

če želiš komentirati, se

Vpiši email osebe, ki ji želiš priporočiti ogled bloga.
stalna povezavaZa nadaljevanje se prijavi

Za prijavo uporabi Facebook

Facebook prijava

Za prijavo uporabi geslo

Samodejna prijavapozabljeno geslo včlanitev