Ali se zavedate, koliko truda je potrebno vložiti na psa?

14. avgust 2009 ob 23:07 | 470
Ali se zavedate, koliko truda je potrebno vložiti na psa?
Če hočete, da vaš pes zraste v dobro učenega psa, ki ne bo delal nobenih problemov ga morate prvo naučiti določene stvari:

-NAJBOLJ POMEMBEN JE ODPOKLIC!

Če se pes že od malih nog ne nauči na odpoklic bodo kasneje problemi, ki se jih bo dalo le stežka odpraviti. Primer: človek spusti svojega psa, čeprav ne uboga na odpoklic, takoj se pojavijo težave, saj kuža ni pozoren na vas, takoj začne početi neželena vedenja. Psa boste mogli, tako rekoč prevzgojiti. To ne bo, tako preprosto. Psa ne spuščajte, tako dolgo dokler ne bo povsem obvladal na odpoklic. Primer, kako psa učiti na odpoklic: Pes naj bo na povodcu, ko bo bil odaljen od vas kakšnih 5-10 m, ga pokličite, ko bo prišel k vam ga pohvalite in temu primerno nagradite. V specializiranih trgovinah za živali se dobi povodec flexi ali, tako rekoč raztegljivi povodec. Na njem boste lahko brez skrbno vadili na odpoklic. Preprosto. Ko se pes odalji od vas, ga pokličite, lahko mu pokoažete tudi nagrado, ko bo prišel k vam, si bo nagrado prislužil, tako bo pes začel dojemati odpoklic, kot pozitivno stvar. Ko bo pes na povodcu odpoklic obvladal poskušajte brez povodca. Psa odvežete(za začetek na vašem vrtu) in ga pokličite, ko se vam bo približal ga pohvalite in se z njim poigrajte, nato ga znova pripnite na povodec, nato ga znova spustite in stvar ponovite. Ko bo pes obvladal na odpoklic začnite z vajo poleg.
POLEG:

Pokličite psa, mu pokažite nagrado, ta bo začel hoditi ob vas, ker bo hotel dobiti nagrado, če bo pes vztrajno hodil za vami ga nagradite, to ponavljajte.

PROSTOR:

To je zelo pomemben ukaz, saj se pes dobesedno podredi lastniku. Z dominantnimi psi bo malo več težav(pogosto so to bolj samci, kot samice). Pribolšek položite na tla, počasi ga pomikajte vztran od smrčka psa, ta se bo sklonil, da bi priboljšek dosegel, zato se bo ulegel. Pohvalite ga, stvar ponavljajte.

SEDI:

Psu nežno, vendar odločno zadek porinete na tla in glasno in razločno rečete " SEDI" ko bo pessedel ga pohvalite, nato ponavljajte.

PUSTI!

To je zelo pomemben ukaz, ki bo koristil v najrazličnejših okoliščinah. Še preden pes zeže do ogorka mu ukažite " PUSTI" če bo pes stvar pustil, ga pohvalite. Drug način je, da psu na tla daste(seveda, kot mladičku) pekočo papriko, ko jo bo okusil, ga bo močno zapeklo, zato jo bo spustil, s tem bo pes ugotovil, da stvari na tleh niso primerne za v njegov gobček.

Komentarji 0

če želiš komentirati, se

Vpiši email osebe, ki ji želiš priporočiti ogled bloga.
stalna povezavaZa nadaljevanje se prijavi

Za prijavo uporabi Facebook

Facebook prijava

Za prijavo uporabi geslo

Samodejna prijavapozabljeno geslo včlanitev