kategorije

kako kupiti rabljen avtomobil

12. avgust 2009 ob 22:10 | 4117
Danes sem prodal avto. Kupec, kot ga se nisem imel, takoj se je odločil, niti na poskusno vožnjo ni šel. TAKO SE RABLJENEGA AVTA NE KUPUJE. Preberite si, na kaj morate biti pozorni, morda vam bo pomagalo, da se ne osmodite.

Prodajalec

1. V kolikor klicete na oglas in prodajalec vpraša za kateri avto pa gre, je po vsej verjetnosti preprodajalec.
2. V kolikor se prometno dovoljenje ne glasi nanj, je verjetno tudi.
3. Ce na vas pritiska s kratkim rokom za odlocitev, raje premislite še enkrat. Bolje en zamujen dober avto kot kupljen slab!
4. Ce stalno govori in odvraca pozornost ali spreminja temo pogovora, bodite pozorni saj je možno, da kaj prikriva.
5. Ce vam zatrjuje, da je v zadnjem casu vse živo popravil, da bi ga bolje prodal, mu le ne verjemite kar tako. Verjetno avto prodaja zato, ker ga mora stalno popravljati je to (pre-)drago.
6. Ce ima avto samo malo casa obstoji verjetnost, da je z njim nezadovoljen. Poskusite ugotoviti vzrok.
7. Ce je avto mlad in je prodajalec že tretji, cetrti, … lastnik, je nekaj cudnega s tem avtom. Bodite pozorni.
8. Bodite še posebej previdni, ce za avto ni vseh pravih papirjev – prometna, zavarovalna polica, servisna knjižica ali še taka malenkost kot kodna številka za avto radio – le kako ga je sam poslušal?
9. Ce na resna vprašanja odgovarja s frazami, ima lahko kaj za bregom. Primeri: Motor zato slabo vžge, ker je mrzlo ali par dni ni bil vožen; slabo se pretikajo prestave pri vseh avtih tega tipa...
10. Ce je bil avto zaleten, vztrajajte na tem, da vam pokaže racun popravila (bog si ga vedi, kateri pocar je drugace to nestrokovno popravil ali pa je bil lahko obseg škode vecji, kot trdi)
11. Ce o kilometraži govori stalno samo o tem, da je po števcu toliko, o drugih indikatorjih pa noce slišat (beri spodaj), potem je v resnici lahko še x-krat vec.
12. Ce nima/noce dati originalne servisne knjižice oziroma je le-te prazna,
lahko kaj prikriva ali pa je nekdo “fušal/pocal” pri avtu.
13. Ce v pogodbo ni pripravljen zapisati, da je bil avto nezaleten ali, da bo to pa to pred prepisom še popravil, pozabite na to.
14. Ce se pa ni pripravljen peljati z vami na tehnicnega ali pa na pooblašceni servis, potlej pa tako ali tako pozabite na ta avto.


Karoserija


1. Je avto umazan? Potem boste težko odkrili manjše nepravilnosti, ki lahko marsikaj pokažejo.
2. Kontrola rje: poglejte pragove, vzdolžne nosilce, kote notranjih blatnikov, vogale na zunanji strani blatnikov, poglejte tudi v skrite kote - ne pozabite baterijske svetilke, spodnji robovi vrat in prtljažnika.
3. Ste preverili zašcito podvozja? Posamezna napihnjena mesta nakazujejo rjo.
4. Je zašcita podvozja cisto nova? So deli nanosa drugacne barve? Še posebej na pragovih in robovih blarnikov? Sumljivo…
5. Ste našli debeli nanose kita? Preverite še z magnetkom.
6. Preverite celoten izpuh, ce rjavi ali ce ima strgane/zlomljene nosilce.
7. Je bil avto zaleten? Bodite pozorni na razlicne barvne nianse, ostanke laka na vratnih in okenskih tesnilih, na slabo prilegajoca se vrata in pokrove, na zvarjena mesta na podvozju, nosilcih karoserije in blatnikih. Lahko tudi samo kaže na to, da je bil kje kakšen rjast flek “prešprican”.
8. Ce so špranje v vratih in pokrovih zelo ocitno razlicnih širin, je bil avto verjetno poškodovan.
9. Preverite vsa gumijasta tesnila (okna, prtljažnik, vrata in strešno okno). Ce ne tesnijo, bo rjavelo (ce že ne).
10. Sumljivo je tudi, da avto nima nobenih pikic na maski oziroma na sprednjem pokrovu, ima pa dovolj prevoženih kilometrov.
11. Ce so žarometi (reflektorji) mat, zarjaveni ali pa so svetila od znotraj zarošena je verjetno, da ne tesnijo. To je obicajno precej drago, ko ti na naslednjem tehnicnem to zavrnejo...
12. Dvignite preproge v kabini in prtljažniku. Ce je pod njimi vlažno ali plesnivo boste verjetno v vogalih našli tudi rjo.
13. Ali je profil na gumah v redu (vsaj štiri milimetre globok)? Bodite na kvaliteto gume še posebej takrat pozorni, ce je bila stranice gume "poplajhana" s crno barvo.
14. Ce ima avto manj kot 50.000 km in nove gume, preverite, zakaj – pozimi mora voziti na zimskih, polet na letnih? Ce je menjal zaradi “dirkaške” vožnje prav, ce je pa vozil vec, kot vam “govori” števec tudi prav, vendar ne za vas!
15. Ali so velikosti gum, tip in proizvajalec na vseh gumah isti?
16. Ali ima rezervna guma dovolj tlaka? Ce je prazna, je lahko preluknjana.
17. Ali ustrezajo velikosti gum tistim v navodilih? Ce so prevelike oziroma preširoke, preverite koncnike – tehnicni?
18. A so poleti oz. zgodaj jeseni monitirane zimske gume? Zakaj? A so letne totalno fuc ali celo posnete?
19. Preverite kako je z garancijo proti prerjavenju! Garancijo lahko verjetno uveljavljate samo takrat, ce je bil avto redno kontroliran pri pooblašcenem servisu (izpolnjena servisna knjižica!!).
20. Se hocete res prepricati, a je bil popravljan, klepan oz. barvan? Za nekaj deset eurov si kupite GlassMeter (ali pa kje sposodite) in z njim premerite vse površine avta – tam, kjer je meritev najmanjša je verjetno originalna barva. Ce pa meritev precej naraste, si pa lahko mislite svoje.

pregled podvozja in koles

1. Ali so gume enostransko zvožene? Ali so poškodovane obese, ali je zamaknjena karoserija po nesreci – napraviti bo potrebno optiko koloteka, lahko je tudi kaj hujšega.
2. V enakomernih razmakih zvožen profil na gumah – verjetno so okvarjeni blažilniki.
3. Preverite blažilnike – poglejte, ce so sledi olja oziroma vlage. To ni dobro, saj pušca.
4. Preverite, ce imajo kolesa “luft”: z rokami krepko zatresite kolesa. Ce imajo “luft” potem so verjetno ležaji obrabljeni.
5. Preverite, koliko mrtvega hoda ima volan: pri naravnost stojecih prednjih kolesih se sme volan zaverteti za najvec dva prsta, ne da bi se kolesa premaknila. Ce je vec, so lahko koncniki obrabljeni ali pa volanski prenos (zobata letev…). Najbolje je, da zavrtite volan, ko je motor ugasnjen. Ce kaj poka ali škrta bo tudi treba kaj še popraviti na tem avtu.

zavore


1. Preverite, da zavorni koluti nimajo žlebov (odmontirajte kolesa, ce je potrebno).
2. Preverite zavorne diske, da ugotovite, koliko so zrabljeni – normalna obraba nekako pomeni 0.6-0.7 mm na 100.000 km. Obicajno je na znanji strani diska rob, kjer zavorna obloga ne pritiska, na katerem se da izmeriti obrabo. Lahko pa, da so diski novi, vprašajte zakaj!
3. Ali so zavorne obloge vsaj pet milimetrov debele?
4. Zavorni pedal se tudi pri daljšem pritisku ne sme podati do dna (“do pleha”). Ce se, ima zavorni sistem “luft”, ali pa pušca – zavorni cilinder ne tesni.
5. Preverite, ce je dovolj zavorne tekocine v posodi!
6. Preverite, ali ni okoli posodice za zavorno tekočino kaj polite tekočine. Če je, je verjetno bila dolita predno ste prišli na ogled. Morda spušča.

Pregled motorja.

1. Preglejte motorni prostor – predvsem na spodnji strani mora biti suh in relativno cist
2. Ce je motorni prostor zaoljen oziroma popolnoma “zasvinjan” ali pa, ce je sterilno cist: nekaj je verjetno narobe – minus tocke
3. Preverite cevi in hladilnik, ce tesnijo. Sledi vodnega kamna kažejo mesta, kjer ne tesni.
4. Preverite hladilno tekocino, ne sme biti umazana od motornega olja oziroma rje. Ce je je premalo, tudi ni dobro.
5. Preverite nivo olja. Lesketajoci delci na kontrolni palici kažejo na obrabljene ležaje ojnice.
6. Poglej še na obesek od servisa pri zadnji menjavi olja. Ce datum in kilometri nekako ne gredo skupaj s števcem, je nekaj cudnega, a ne?
7. Vžgite motor. Ali takoj vžge in tece enakomerno? Pri vžigu preverite merilec temperature – ce kaže normalno delovno temperaturo, so ga že prej ogreli.
8. Ali trdo klenka? Lahko je okvara motorja.
9. Ali se pri delujocem motorju hladilna tekocina peni (kot gazirana voda) – verjetno je okvarjeno tesnilo glave motorja.
10. Odprite pokrov za dolivanje olja – ce vidite, da se kadi, potem lahko, da batni obrocki ne tesnijo – pazi, generalka motorja je lahko nujna
11. Preveri, ce tesni izpuh? S krpo ali s podplatom zatesni izpuh. Ce tesni, bo motor po nekaj sekundah ugasnil.
12. Preverite akumulator: prižgite hkrati vse porabnike elektrike v avtu, akumulator to mora brez težav zdržati.
13. Ohišje baterije ne sme kazati nobenih razpok ali poškodb, kontakta morata biti dobro namašcena.

pogonski sklop

1. Test sklopke 1: Na mestu in pri delujocem motorju pretikajte v razlicne prestave. To mora iti lahko in brez škrtanja. Ce ne, potem sklopka ne spusti povsem.
2. Test sklopke 2: Zategni rocno zavoro, pretaknite v drugo prestavo in poskusite z zategnjeno zavoro speljati. Ce motor ne crkne, potem sklopka drsi.
3. Test sklopke 3: Pretaknite v prvo prestavo, pocasi spušcajte pedal sklopke, ne da bi pritiskali na plin. Po približno dveh tretjinah hoda sklopke se mora avto pocasi zaceti premikati.
4. Pedal sklopke sme imeti najvec tri centimetre mrtvega hoda.
5. Preverite mrtvi hod pogonskih osi: poskusite jih z roko zavrteti sem in tja. Mrtvi hod naj bi bil minimalen, še bolje pa je, ce ga ni.
6. Preverite manšete na pogonskih gredeh (no, ne samo tukaj, povsod), ce tesnijo. Ce ne, lahko prodreta umazanija in vlaga. Potem sledijo lahko dragi servisi - samo poglejte paniko okoli VW Passatov iz prvega polletja 1998.

notranjost vozila

1. Preverite, da delujejo prav vse kontrolne lucke in stikala.
2. Ali je v avtu priložena knjižica z navodili za uporabo? Kaj pa navodila od radia?
3. Ali lahko sedeže prestavite v vse možne položaje?
4. Ali so varnostni pasovi in njihove pritrditve v redu? Ce so pasovi umazani ali celo ob robovih nacefrani (obrabljeni), ali pa se ne navijajo vec nazaj, potem bi jih bilo dobro zamenjati. To kaže pa tudi na to, da ima avto verjetno že precej kilometrov za seboj.
5. Odstranite prevleke sedežev in preverite originalne prevleke. Ce so že mocno obrabljene, ali so sedeži mocno vdrti ali pa se še sedeži majejo na vodilih, lahko iz tega sklepate na mocno rabo vozila (veliko kilometrov).
6. Preverite gumijaste obloge pedalov. Mocna obraba pedalov kaže na veliko kilometrino oziroma na pogosto rabo na kratkih progah. Bodite pozorni tudi pri cisto novih gumicah. Tu verjetno poskušajo prikazati kot, da je avto zelo malo rabljen.
7. Pri kabrioletih nujno preverite platneno streho. Veckrat jo odprite in zaprite.
8. Preverite pri njih tudi, ce vse tesni oziroma, ce so kakšne poškodbe na ogrodju strehe.
9. Ce je avto od kadilca, vi pa ne kadite, dobro razmislite. Kar nekaj casa bo trajalo, da se bo (mogoce!!!) cigaretni smrad razkadil.
10. Ce radio ni originalen preverite, kako je priklopljen? Slabi spoji na radiu so že pozrocili kakšen požar na avtu.
11. Preveri, ce je v avtu najnujnejše orodje (dvigalka, kljuc)! Kaj pa rezervne luci, trikotnik in prva pomoc?

papirji

1. Preverite številke motorja in šasije, ce se ujemajo s tistimi na papirjih. Nekateri modeli imajo številko šasije tudi drugje. VW Golf, recimo, ima številko pod podlogo na tleh ob sovoznikovih vratih. Vse številke se morajo ujemati.
2. Preverite, ce je prodajalec tudi lastnik vozila. Ce ni, mora imeti pismeno pooblastilo za prodajo tujega vozila (žal ne vem, ce mora biti le-to overjeno pri notarju)
3. Poglejte, da so na papirjih iste številke kot na pogodbi.
4. Od prodajalca morate dobiti vsaj dva oziroma raje tri originalne (!!!!) kljuce. Po nakupu preverite zunanja ogledala in blatnike, ce v njih ni skrit kakšen “rezervni” kljuc, da jim cez N-mesecev ne bo treba stekla razbijati! Novejši avtomobili imajo še kakšen plasticen kljuc, ali pa mikro kljuc, ki naj bi pasal v denarnico (kljuc, ki nima plasticnega prijemalnega dela).
5. Preverite dokumente precej natancno, ce so vse številke jasno zapisane, ce so žigi nerazpacani, da ni bilo kaj radirano ali popravljano na papirjih…
6. Za vozila prvic registrirana oz. uvožena po 23.4.1998 (upam, da je pravi datum – za podrobnosti preberite ULRS 33/98 - Odredbo o homologaciji vozil) vam morajo lastniki predati homologacijo vozila oziroma tako imenovano izjavo o ustreznosti in tehnicni brezhibnosti
7.Preverite na internetu na strani slovenske policije, ali ni vozilo kje v evropi v evidenci ukradenih. Zapletov s tem je v zadnjem casu kar precej, tudi za vozila, ki so že bila registrirana v SLO

testna vožnja

1. Osnovno pravilo: vozite vi sami! Relacija mora biti dovolj dolga, da prevozite tudi kakšno slabšo cestišce. Pazite na to, da se ne vozite z neregistriranim avtom.
2. Med vožnjo izklopite radio in ventilacijo, tako vam ne bodo ušli neprijetni glasovi, šklopotanja in škripanja.
3. Ali je hladen (!) motor takoj vžgal?
4. Potem, ko je motor ogret, ne sme ugasniti v prostem teku in mora spontano poskociti, ko pritisnete na plin, drugace je nekaj narobe z vbrizgom, vplinjacem ali vžigom.
5. Mocno pospešite, pri tem ne sme kovinsko šklopotati (kaže na okvaro batov oziroma odmicne gredi).
6. Med vožnjo na hitro odvzemite plin. Ce poka iz izpuha, potem prihaja neizgoren bencin v izpuh (ventili ne tesnijo ali pa je defekten vžig).
7. Poglejte v vzvratno ogledalo. Ce se kadi za avtom, ko odvzamete plin, potem so lahko vodila ventilov ali batni obrocki obrabljeni. Posledica: velika poraba olja, pri avtih s katalizatorjem boste verjetno morali kmalu zamenjati katalizator.
8. Ali pretikate prestave lahko in brez zatikanja? Najpogosteje opazite škrtanje med pretikanjem navzdol v drugo prestavo.
9. Med vožnjo odvzemite plin pri vtaknjeni katerikoli prestavi. Ce menjalnik tuli, ko zavira avto, so verjetno zobniki obrabljeni
10. Ce škrta pri hitrem pretikanju, so sinhronski zobniki obrabljeni/poškodovani
11. Poslušajte diferencijal: ce tuli, so zobniki/planeti verjetno obrabljeni
12. Preizkus kardanske gredi: v nižji prestavi na hitro odvzemite plin in takoj spet pospešite. Ce poka ali škrta imajo križni zglobi prevec “lufta”.
13. Test podvozja: vozite po luknjasti cesti. Ce podvozje zelo šklopota je lahko nekaj narobe z vodili/premami ali pa blažilniki niso dobro pritrjeni (popušceni vijaki).
14. Ce avto plava, so blažilniki obrabljeni.
15. Ce volan na ravni cesti vibrira oziroma, ce celo trza, so lahko platišca poškodovana ali pa kolesa niso scentrirana.
16. Test zavor: na ravni prazni cesti pri hitrosti 30-40 km na uro spustite volan in mocno zavrite. Avto mora zavirati naravnost! Vendar bodite pozorni, ob okvarjenih zavorah lahko hitro pristanete v jarku ali pa obcestni svetilki – krivi ste pa vi, ne avto!.
17. Pri tem testu zavor ne smete slišati nobenih kovinskih zvokov, drugace sledijo draga popravila.
18. Test rocne zavore: pri zelo majhni hitrosti zategnite zavoro, zadnja kolesa morajo takoj blokirati. Vendar pozor, nekaterim “francozom” deluje rocna zavora na sprednja kolesa.
19. Preverite ventilacijo in gretje. Poslušajte, ce kaj ropota. Ali mogoce gretje smrdi?
20. Ce imate cas in voljo se odpeljite v pralnico, da vidite, ce strešno okno in ostala okna, pa tudi tesnila vrat in pokrovov tesnijo
Komentarji 0

če želiš komentirati, se

Vpiši email osebe, ki ji želiš priporočiti ogled bloga.
stalna povezavaZa nadaljevanje se prijavi

Za prijavo uporabi Facebook

Facebook prijava

Za prijavo uporabi geslo

Samodejna prijavapozabljeno geslo včlanitev