Naravni kamen za polaganje

29. december 2010 ob 19:21 | 536
Naravni kamen za polaganje se razlikuje po barvah, sestavi, trdoti, trdnosti, namembnosti in predvsem po načinu obdelave. Kamen (pri nas predvsem apnenec) je lahko v večjih kosih naravnih oblik, ki so primerni predvsem za zidanje in oblaganje škarp in stebrov.Če je kamen primerne debeline ali pa je primerno obdelan, lahko z njim oblagamo tudi pohodne površine.
Polaganje naravnega kamna

Verjetno pa se najbolj pogosto uporablja rezanega, ki je zaradi tega bolj gladek (lahko tudi poliran-večji sijaj), ki ga večina ljudi pozna pod (komercialnim) imenom marmor (hotaveljski, podpeški, kraški,…). Ta kamen ni pravi marmor, ampak je v resnici apnenec, ki pa mu je zelo podoben. Te vrste obdelanega kamna so zelo primerne za kakršnokoli oblaganje v notranjosti objektov in tudi na prostem. Uporablja se jih pri izdelavi okenskih polic, stopnic, talnem in stenskem polaganju, oblaganju cokla in kot dekorativni kamen. Poleg apnenca se uporablja še marmor, granit, gnajs, porfido kamen, peščenjak, škriljavec...
Kamen, ki je primernih dimenzij (tanjši), primerno obdelan (lomljen, rezan, žgan) in namenjen oblaganju, se na površino lepi s posebnimi lepili, ki so temu primerni. Pri zidanju z večjimi kosi pa je potrebno uporabiti beton (ceneje od lepila), ne smemo pa pozabiti na ustrezno armaturo in temelje (pri škarpah in stebrih).
Ker je kamen naravni material, doda objektu pridih svoje naravnosti, domačnosti. Primeren pa je tudi za kombiniranje z drugimi materiali, predvsem z lesom, keramičnimi ploščicami, prodniki na mrežici, zunaj pa tudi s tlakovci.

Komentarji 0

če želiš komentirati, se

Vpiši email osebe, ki ji želiš priporočiti ogled bloga.
stalna povezavaZa nadaljevanje se prijavi

Za prijavo uporabi Facebook

Facebook prijava

Za prijavo uporabi geslo

Samodejna prijavapozabljeno geslo včlanitev