kategorije

"KAJ JE DOBRO VEDETI PRED NAKUPOM RABLJENEGA VOZILA?"

16. november 2009 ob 01:06 | 2198
Ko nekaj kupimo poceni, imamo občutek, da smo naredili dober posel. Toda pri avtomobilih se lahko to hitro izkaže za dvorezen meč. Na kakšne pasti moramo biti pazljivi pri nakupu rabljenega avtomobila?

Pred nakupom preverite vse papirje in dokumente.
Če se podajate v nakup avtomobila, vam bodo naslednji nasveti lahko prišli zelo prav. Ne glede na razlog, zaradi katerega se posameznik odloči za nakup avtomobila, predstavlja to za vsakogar kar velik podvig. Najprej je treba zaplavati v poplavo informacij, da bi našli takega, ki kar najbolj ustreza vašim željam in potrebam. Vsak potencialni kupec pa se more tudi seznaniti z osnovnimi informacijami in dejstvi, ki mu bodo pomagali pri pogajanjih s prodajalci rabljenih avtomobilov.

Pravilen in dober nakup rabljenega avtomobila bo odvisen od mnogih dejavnikov. Obstaja namreč veliko različnih razlogov, zaradi česar se splača kupiti rabljen avtomobil, in eden izmed glavnih dejavnikov je nedvomno cena.
Toda ta ne sme biti ključen dejavnik pri izbiri, saj lahko to predstavlja preveliko prepreko pri drugih dejavnikih, ki jih lahko pri tem zanemarimo. Letnik izdelave avtomobila, kakovost, stanje, vzdrževanje itd. Vse to mora biti poleg cene že vključeno v izbiro rabljenega avtomobila.

Drugo pomembno vprašanje je izbira prodajalca in lokacije, kjer boste avtomobil kupili. Boste oglase avtomobila iskali prek spleta, znancev ali oglasnika, ali se boste podali kar v lokalno avtohišo in se morda odločili za možnost “staro za staro”? Pri nakupu boste morali namreč paziti, da ne boste kupili kup odvečnega železja, ki bi ga drago preplačali. In kaj morate vedeti, da res ne bo tako?

Dokumenti so pri nakupu prva stvar, ki jo moramo pazljivo pregledati. Nesporno moramo ugotoviti, da je prodajalec dejansko tudi lastnik avtomobila, saj lahko v nasprotnem primeru kupimo ukraden avto. Pomembno je tudi, da kupec preveri številko šasije, s čimer se preveri, ali je avtomobil vpisan v evidenco, ki jo vodi Avtocenter oziroma davčno ministrstvo. S številko šasije novejših avtomobilov pa lahko pri pooblaščenih prodajalcih kar direktno preverite zgodovino avtomobila. Še preden se sploh dogovarjate z morebitnim prodajalcem, pa ni odveč preveriti, koliko časa ponudnik želenega avtomobila sploh obstaja, kakšen ugled ima med poznavalci avtomobilskega sektorja ter morebitne reference drugih kupcev. Vse omenjeno je mogoče preveriti na različnih forumih ali se o lastnostih posameznega modela avtomobila pozanimati pri različnih pooblaščenih distributerjih za avtomobil, ki ga želimo kupiti.

Stanje vozila moramo ugotavljati takoj ob ogledu vozila in je zelo pomemben dejavnik pri samem nakupu vozila. Ni vseeno ali kupujemo rabljeno vozilo, ki je bilo v preteklosti karambolirano ali vozilo, ki v preteklosti ni bilo karambolirano!!! Razlika med tema dvema je velika tako v kakovosti, varnosti in vrednosti vozila. Pri vozilu, ki ga kupujemo je potrebno ugotavljati tudi kakovost vzdrževanja vozila (servisna knjižica) in dejansko stanje uporabnosti vozila. Pri večini vozil iz uvoza se ugotavlja, da je bilo z avtomobilom prevoženih bistveno več kilometrov, kot to kaže stanje števca prevoženih kilometrov. To je možno tudi pri vozilih na našem trgu, ki niso bila rabljena uvožena v RS. Temu v žargonu rečemo, da je avto "zgoljufan" ali pa "dama je umazana". Skratka je pri nakupu potrebno strokovno oceniti dejansko stanje vozila, da kasneje ne prihaja do nepotrebnih stroškov z vozilom, ki smo ga kupili. Tako se izognemo tudi možnosti, da bi nam prodajalec vozila karkoli prikril in bi s tem napravili slab nakup rabljenega vozila.


Ali ste prepričani, da vozilo, ki ga kupujete…
slikaNi bilo kdaj v preteklosti takšno???
slikaRavno iz tega vidika gledano je priporočljivo, da pri nakupu rabljenega avtomobila vzamete s seboj avtoličarja mehanika ali strokovnjaka s tega področja. Tako boste privarčevali nekaj denarja, saj vas bodo le stežka opeharili in možnost za slab nakup rabljenega vozila je zelo majhna. Poleg zavarovanja pred slabim nakupom pa se tudi pogajajte za ceno, še posebej, če se prodajalcu mudi s prodajo.
Še preden se vam uspe dobro izpogajati za rabljen avtomobil, pa morate preračunati, kako se boste nakupa lotili iz finančnega vidika v kolikor vozila ne kupujete z gotovino. Obisk informativnih izračunov različnih oblik financiranja tako ni odveč, saj boste s pravilnim kalkuliranjem hitro ugotovili, koliko vas bo rabljen avto stal in koliko boste morali zanj na mesec tudi porabiti. Pri tem seveda ne pozabite na zavarovanje in registracijo ter na porabo goriva, ki bo vseskozi stalen strošek.


S pravim pristopom in potrpežljivostjo lahko kupite dobro rabljeno vozilo!!!
slikaNe pozabite s seboj pripeljati avtomehanika, avtoličarja ali strokovnjaka s tega področja!
slikaNačrt financiranja večina zaupa banki, ki stranki pomaga pri izbiri najustreznejše storitve. Pri prvem nakupu pa vam pridejo prav tudi drugi uporabni nasveti glede izvedbe celotnega postopka.

Če je nakup avtomobila dokaj nenačrtovan oziroma ga morate izvesti v kratkem časovnem obdobju, se vam kaj hitro lahko zgodi, da zanj nimate na zalogi dovolj prihrankov. V tem primeru se lahko odločite za različne oblike financiranja. Ena izmed bolj pogostih so t. i. potrošniški krediti, ki omogoča vračilno dobo do 5 let (fiksna obrestna mera) ali celo do 10 let in več (obrestna mera euribor oz. libor + fiksni pribitek). Smiselno je izbrati najkrajši čas vračanja kredita, ki si ga lahko privoščite.

Zanimiva različica potrošniškega kredita je tudi potrošniški ekološki kredit. Tega lahko pri nekaterih bankah najamete, če se odločite za nakup okolju prijaznih motornih vozil (na električni ali hibridni pogon) ali zamenjavo starejšega avtomobila (približno nad 10 let) z novim. Družbeno odgovorne banke želijo spodbujati okolju prijazno naravnanost, zato strankam omogočajo najem kreditov z ugodnejšo obrestno mero.


Podrobno preverite tudi različne oblike financiranja, če na zalogi nimate dovolj prihrankov.
slikaV kolikor pa potrebujete še kakšen dodaten nasvet, pa se lahko obrnete tudi name. Imam bogate izkušnje iz področja odkupa in prodaje rabljenih vozil!
Jaz ob službenem vozilu


Moj logotip - Avto Shop RimiŽelim vam dober nakup rabljenega vozila!!!
slika
Vsem članom in članicam portala "moj video" se zahvaljujem za branje bloga v upanju, da sem z njim komu od vas pomagal, oziroma dal koristne napotke s področja nakupa rabljenega vozila.

Za vas pisal: Aleksander RimeleKomentarji 29

če želiš komentirati, se
arja
arja10 let nazaj

Sem pred leti hotela kupiti rabljen avtomobil.Na prvem ogledu je imel 105.000 km,ko sem ga šla gledat drugič,jih je imel 85.000.Kdo ve,koliko jih je imel,ko so ga prodali))Pa sem si kar novega privoščila in ni mi žal)

Rimele
Rimele10 let nazaj

Zanimiva izkušnja. Torej si ti tista, ko lahko potrdiš moje besede. Zato pa opozarjam ljudi, da naj bodo pazljivi pri nakupih vozil. Žal so pa danes tudi takšni časi, da moraš biti pazljiv tudi pri nakupu novega vozila.

note
10 let nazaj

lepo da deliš koristne nasvete

Rimele
Rimele10 let nazaj

Ja, ampak nasveti so le nasveti. Velikokrat je stvar na realnem terenu zelo drugačna. Treba je res biti previden in vse pregledati. Jaz imam to v krvi, izkušenj pa imam v tem 8 let. Čeprav je takšna stvar zame že rutina, sem pa vsakič zelo previden, sploh takrat, ko nekomu svetujem glede nakupa vozila. Seveda takrat uporabim vsa razpoložljiva sredstva in znanje,ki ga imam. Moj cilj je enak kot cilj stranke, da pride do poštenega nakupa rabljenega vozila.

Nincaa
10 let nazaj

hvala za tole napisano... treba je bit pazljiv...

Rimele
Rimele10 let nazaj

Ja, res je. Sploh pri avtomobilih.

silvija81
10 let nazaj

Odličen članek!!!

Rimele
Rimele10 let nazaj

Hvala Silvija, me veseli.

MLADI
10 let nazaj

hvala za pomebne podatke

Rimele
Rimele10 let nazaj

Ni za kaj. Hvala za komentar.

Zidarka
Zidarka10 let nazaj

vse več je lahko tega da ti kaj podtaknejo hvala za čudovit blog res moramo pazit zato vsi poslušajmo Rimija kar je napisal in se držimo verjamem mu da je to vse res saj je to del njegove službe

Rimele
Rimele10 let nazaj

Ja prav si ugotovila, da je to večji del mojega življenja. Avtomobili, avtomobili,... potem pa dolgo nič... in nato vse ostalo! He, he,...!!! Uživam v tem delu, to je zame in to resnično obvladam. Hvala za čudovit komentar!!!

Zidarka
Zidarka10 let nazaj

vem da sm ugotovila saj vem kaj počneš in kaj je tvoje delo
malenkost za čudovit komentar

zidarjev
10 let nazaj

ja Rimele kar si napisal je vse res hvala za čudovit blog

Rimele
Rimele10 let nazaj

Ja, vse je res, kar se tiče pasti na katere lahko naletimo pri nakupu vozila. Hvala za komentar

ivan.iv
ivan.iv10 let nazaj

hvala za nasvet......mogoče te pokličem....lp

Rimele
Rimele10 let nazaj

Ja, se priporočam. Hvala za komentar.

poldek_tedy
10 let nazaj

ja...kmalu bom kej kupoval!

Rimele
Rimele10 let nazaj

No potem pa ti bodo gotovo prišli ti nasveti prav. V kolikor pa boš potreboval tudi mojo pomoč, pa me lahko kontaktiraš in z veseljem ti bom pomagal pri izbiri pravega vozila zate. Hvala za komentar.

lotti
10 let nazaj

Zelo koristni nasveti in res boš s tem blogom marsikomu pomagal. Čestitke!

Rimele
Rimele10 let nazaj

Upam, da bom res marsikomu pomagal s temi nasveti ali tudi drugače s svetovanjem pri nakupu vozila. Hvala za komentar.

desa
10 let nazaj

dobri nasveti....pri odločitvi pri nakupu avtomobila...ali se odločiš za novega, ki ima lahko tudi napake ali za rabljenega...vsekakor je potrbno trikat premisliti preden ga kupiš

Rimele
Rimele10 let nazaj

Se mi je že zgodilo, da sem preverjal tudi nove avtomobile z napravani. Težko je verjeti a tudi novi avtomobili so lahko zgoljufani, saj je naprimer možnost poškodb pri transportu in se to vseskupaj lepo prikrije kupcu. Tudi to je res, da lahko ima tudi novo vozilo mehanske napake ali napake na elektroniki. Tudi, če kupujemo nov avto ga je pametno pregledati, in zahtevati od prodajalca listine tako imenovanega "nultega servisa".

branko56
10 let nazaj

no zdaj pa nekaj resnega-zakon!!Stvari,ki jih je res dobro vedet!!!Bravo!!!!

Rimele
Rimele10 let nazaj

Ja, res je potrebno vedeti določene stvari. Drugače so pa lahko možnosti za slab nakup rabljenega vozila hitro velike. Posledica vsega tega so pa potem veliki stroški z vozilom, ki ga slabo kupiš.

branko56
10 let nazaj

pa ti kot da se spoznaš na to??!!!! ;-)
hi hi hi-mi malo na noro tolče,ha?!

Rimele
Rimele10 let nazaj

Eh, kaj se bom pa jaz spoznal na to, "pa tako pa to"!!! He, he,...! Ja, spoznam se!!! ;)

pikapolonica1
10 let nazaj

evo super.

dule82
dule8210 let nazaj

več kot super

Vpiši email osebe, ki ji želiš priporočiti ogled bloga.
stalna povezavaZa nadaljevanje se prijavi

Za prijavo uporabi Facebook

Facebook prijava

Za prijavo uporabi geslo

Samodejna prijavapozabljeno geslo včlanitev