kategorije

Resnični prijatelji

30. december 2010 ob 11:21 | 173

ČAČE KOLEGI

Vsi dobro vemo, kaj pomeni beseda prijatelj. Osebno menim, da obstajajo dobri in slabi prijatelji. Resnični in lažni. Prijazni … Hudobni. Podobno je kot: BITI IN NE BITI.

Nekoč sem mislil, da so moji prijatelji vsi tisti ljudje, ki so mi podali roko v pozdrav, tisti, ki so se mi nasmehnili, s katerimi sem popil kavo ali kozarec vina; za prijatelje sem imel vse tiste ljudi, ki so mi kdaj kaj podarili: 10 dkg kave, liter vina, hrano, tudi tiste, ki so mi dali rabljena oblačila, obutev; za prijatelje sem imel vsakogar, ki je z mano govoril prijazno, me obiskal na domu.

Takšnih prijateljev sem imel zelo veliko in dolgo sem rabil, da sem spoznal kdo je pravi prijatelj. Spoznal sem, da so to tisti ljudje, ki pri meni ne iščejo nobenih koristi, ki me spoštujejo, nagradijo s toplo besedo in mi pomagajo v stiski in ki za svoja dela nič ne zahtevajo. Takšnih ljudi pa je zelo malo, zato nimam veliko prijateljev, pa ne samo jaz: Mi Romi imamo zelo malo pravih prijateljev, vsem smo odveč, v napoto in kar je najhuje se nas sramujejo – imajo nas za nekakšno vsiljivo drhal, ki bi morala biti skrita pred njihovimi očmi.

Tudi med Romi nimam pravih prijateljev, vseeno, če jim zelo rad pomagam: pišem jim pisma, prošnje, pritožbe, nekatere zastopam, sem njihov predstavnik, pooblaščenec in še bi se kaj našlo. Mojim rojakom rad pomagam in to iz srca, a velikokrat sem razočaran, ker od njih ne dobim nobenega priznanja, za njih sem dober samo takrat, ko me rabijo, za njih sem takrat velik prijatelj. Takšno prijateljstvo traja velikokrat samo en dan, morda en teden, mesec, le toliko časa, kolikor me kdo rabi, potem pa zginejo, kot jutranja rosa.

Za njimi ostane le še spomin. Mnogi ne poznajo besedo »HVALA, RAJKO« Običajno rečejo le: Rajko je dober. On lepo bere in piše. Rajko, me je rešil. Rajko vse ve in je sposoben. Tako se dela! Pomagaj Rajko! Ne bo zastonj! Če ne bi bilo Rajka, mi ne bi uspelo! Le Rajko mi lahko pomaga in reši!

LAČO, RAJKO. ŠUKAR KEDI I PISINI. RAJKO, MA REŠINDŽA. RAJKO DŽANI. RAJKO HILO SPOSOBNO. DŽOKA PE KERI. POMOZIN RAJKO, NA OVELA TUKE ZASTONJ. AKO NEBI OV RAJKO, NIČ NEBI KER KOKORO. EDINO RAJKO, LAKO POMOZINI I REŠINI.

V 30 letih sem marsikaj izkusil, veliko sem se naučil in zdaj že lahko rečem, kdo je lahko pravi prijatelj, komu lahko podam roko, komu lahko pomagam in konec koncev tudi vem, kdo je do mene odkrit, pošten in spoštljiv. Vedno sem ljudem pomagal iz srca in človečnosti. Glavno vodilo moje pomoči je bil krščanski nauk: »POMOZIN ČORORESKE A DEVLORO HOČE MANGE« (Pomagaj revnemu a Bog, bo pomagal meni). Nikomur nisem zameril.

Resnica o mojih prijateljih – moji najboljši in resnični prijatelji so bili:

- Moja pokojna mama Vera po Slovensko in Mudžo po Romsko,
- Moja pokojna sestra Jožefa po Slovensko in Nani po Romsko,
- Moja sestra Antonija po Slovensko in Tončka po Romsko,
- Moja ljubeča žena Jovanka,
- Sveta mati božja, Marija,
- Jezus Kristus,
- Sveti oče, Bog,
- Moj kuža Muri, Črni, Runo, Piko, in Tarzan.

In kdo je moj najboljši in resnični prijatelj in prijateljica, danes?

- Moj resnični in najboljši prijatelj je Lojze Podobnik - pesnik,
- Moja žena Jovanka,
- Moja sestra Tončka,
- Nečakov sin Klemen, star 10 let,
- Sveta božja mati Marija,
- Jezus Kristus,
- Moj kuža Tarzan,
- Naša mucka Julka.

Seveda imam prijatelje tudi na e-Dnevnik, MojVideo, Netlog in Facebook…le, da so to nevidni prijatelji, kot pravimo mi Romi: »PU INTERNETO DU RAČUNALNIKO« (Na internetu v računalniku).

Rad Vas imam, nevidni prijatelji, rad imam vse brate in sestre Rome, rad imam vse dobre in prijazne »GADŽE« (Civile), rad imam vse otroke, najraje pa imam že navedene prijatelje.

»ŽELINO TUMENGE ŠUŽO, VESALO, USPINDO, SASTO I BAJTALO NEVO BERŠ 2011« (Želim Vam lepo, veselo, uspešno, zdravo in srečno novo leto 1011).

Rajko ŠanovičKomentarji 1

če želiš komentirati, se
lunica45
11 let nazaj

V vsaki lučki drobna želja.
Tisoč jih zdaj gori – prva zate,
druga zame
tretja pa za vse ljudi.

Naj vse tihe,
majhne želje postanejo resnične,
naj bo ti leto 2011
ZDRAVO IN SREČNO

Vpiši email osebe, ki ji želiš priporočiti ogled bloga.
stalna povezavaZa nadaljevanje se prijavi

Za prijavo uporabi Facebook

Facebook prijava

Za prijavo uporabi geslo

Samodejna prijavapozabljeno geslo včlanitev