kategorije

»LJUBITI ALI IMETI RAD?«

09. februar 2011 ob 00:30 | 360
»Ljubiti ali imeti rad? Kaj pravzaprav pomeni prvo, in kaj želimo povedati s slednjim?
Velika razlika je med tema dvema na videz enakima besedama. Ljudje smo različni, prav tako naše mišljenje in pogled na svet, na stvari, naša dejanja, ostajajo različna. Individualna.
Nikomur ne želim vsiljevati mišljenja, niti nimam te pravice zato bom podala le svoje lastno mišljenje in zlila čustva, ki jih začutim ob tema dvema besedama. Imeti rad ali ljubiti.
Človek lahko ima rad osebe in živali, ljubi lahko stvari, življenje. Vsaj tako je v praksi. Ne pomnim, da bi mi bili kdaj ti dve besedi logični v nasprotnem primeru. Kako lahko nekoga ljubim, ko pa se polovica svetovnega prebivalstva ne zaveda pomena te besede, ko pa nihče ne razume kako močno čustvo je potrebno do nekoga gojiti, da mu lahko zaupamo, ga spoštujemo, ga ljubimo? Kako lahko izrečem besedo ljubim, da mi ta ne bo povzročala slabe vesti, ko pa gre za osebo ki jo imam rada in kako nespodobno je kaj takšnega osebi ki mi kaj pomeni potrditi z ljubiti. Poniževalno, če vprašate mene. Ljubiti, je nekaj čisto drugega kar si marsikdo ne zna in ne more predstavljati. Imeti rad, je čudovito, zmore vsakdo. A ljubiti? Zares ljubiti, tako močno, da se upa z vsem spoštovanjem do osebe izreči to besedo, pa prav njej. Malokdo. Skoraj nihče.
Naj se vrnem na začetek. Napisala sem da osebe ne moramo ljubiti. Seveda, ljubiti prinaša s seboj dolg - obljube. Pa vendar, ko zares začutimo pomen te besede, ko v nas zavre od spoštovanja in ko dosežemo ideal, popolnost, nirvano, takrat ko do osebe začutimo toliko, da pravzaprav ne zmoremo biti z njo, kajti bojimo se vsakega njenega diha, dotika, pogleda, kaj šele poljuba. Takrat. Takrat lahko zares, brez slabe vesti izrečemo nekomu: "LJUBIM TE." Kajti, obljubo bomo obdržali za večno in osebe ne bomo razočarali. Takrat lahko brez slabe vesti izrečemo besedo ljubiti in takrat zares ljubimo.
Naj mi še toliko starejših parov pridiga in teži k temu, da partnerja ljubijo. kako ga lahko ljubijo ko z njim živijo? Kako ga lahko ljubijo, ko preprosto ne vedo kaj pomeni fizično živeti brez osebe ki jim pomeni največ, ko pa si lahko srečen tudi takrat ko imaš to osebo v srcu in čeprav je fizično ni s tabo, je zavedno v tebi in ti je nihče, zares nihče nikoli ne bo vzel? Je to spoštovanje? To je nekaj, čemur pravimo imeti rad. Samo to, in nič več. Vsaj ne v tem življenju, tukaj, zdaj.« (judy)
slika

Komentarji 2

če želiš komentirati, se
D30
D308 let nazaj

Vsak, vidi in razume drugače, če ljubiš se ne bojiš pogledati v oči, se ne bojiš podariti sebe v celoti, tam kjer je strah tam ni ljubezni, ljubezen nam daje pogum, in, ko res ljubiš (v tem primeru človeka) si preprosto srečen. Tako jaz vidim :-)

zlatosonce
8 let nazaj

Kako lepo preprosto in renično si to napisala, a kaj, ko tako malo ljudi razume ti dve besedi, ljubim te ali imam te rad. Ja prav imaš, zelo različni besedi z različnimi pomeni, čeprav, sta si tako sorodni. Žal nas je malo takih, ki to občutimo, ki to razliko poznamo, zato nas drugi prizadenenjo ker tega ne prepoznajo...

Vpiši email osebe, ki ji želiš priporočiti ogled bloga.
stalna povezavaZa nadaljevanje se prijavi

Za prijavo uporabi Facebook

Facebook prijava

Za prijavo uporabi geslo

Samodejna prijavapozabljeno geslo včlanitev