kategorije

UKINJANJE DELOVNIH MEST ZA UČITELJE...VIŠEK

04. november 2020 ob 14:02 | 27
Pozdravljeni

Že pred časi sem omenjal na drugem forumu,kako se bo kmalu pokazalo tisto, kar nove tehnologije omogočajo.
Če izpustim vse kar bi lahko napisal na dolgo in temeljito kako točno in s čim ter na kakšen način bi se lahko nekaj dogajalo lahko ponovno rečem, da se bo spet potrdilo tisto kar je bilo že dolgo nazaj rečeno in to je vrla gospoda bo jokala.

Učitelji spadajo med tisti del družbe, ki nosi znanje in ga deli, tako tudi tisti, ki so nad njimi, če bi gledali družbeno lestvico.
In učitelji,naj bi spadali v tisto omenjeno "vrla" "gospoda" , saj so del družbe,ki je bil soodgovoren za njeno ureditev in pa tudi del temelja družbene civilizacije in civiliziranosti, tako na področju gospodarstva, infrastrukture,političnih ureditev,sodstva, zakonodajalčeve oblasti, etičnih in drugih odnosov, ki jih ima družba med seboj in še in še do vsakega obraza, ki ga neka družba ali civilizacija nosi.
So ena izmed skupin,ki se jih omenja kot stroko in so vedno veljali za nekaj kar je nezamenljivo in nujno.

Včasih je bila delavna sila delavstva tista, ki je poleg učenjakov in stroke, ki jih poznamo danes bila tudi eden od temeljev družbe in napredka, ki se ga ni dalo zanikati.
Že leta smo sedaj lahko priča, kako se o delavcih po medijih in na splošno niti ne govori več, kot da bi ta skupina ljudi izginila z obličja zemlje ali pa da bi v tem sektorju bilo vse urejeno.


Ta skupina je bila "zatrta" s pomočjo novih tehnologij in gospodarsko politične oblasti.
Malokrat še vidimo neka delavska prizadevanja za uveljavljanje ali izpolnjevanje kakih pravic za katere je mar delavcem in njihovim sindikatom. tega skoraj, da ni več v javnosti. Kar pa ne pomeni, da jih ni več.

Sposobnost novih tehnologij in posluh zanje s strani gospodarskih političnih oblasti pa ni poniknil in večje so možnosti in širši pogledi ali ožji, odvisno kako gledamo na to pa se kažejo tako, da se uveljavljanje le teh dotika vedno višjih struktur po lestvici družbenih segmentov.

Pandemija, ki je bila razglašena pa se je ob enem pokazala tudi kot testna adaptacija šolstva, katero naj bi omogočale nove tehnologije. Tako kot je stroj popolnoma ali delno nadomestil delavca v proizvodnji tako sta računalnik in domača soba zamenjala učilnico in učitelja v šoli.

Seveda se vse ne spreminja čez noč in je za vse potreben čas ampak vsa nesoglasja, pomanjkljivosti, ki se kažejo pri učenju na daljavo sedaj se tako kot v drugih segmentih tudi tu odpravljajo in stremijo k temu, da bi bili čim bolj učinkoviti.

Če res ne omenjam vseh podrobnosti in ne dolgovezim pa bi dejal, da so za zaton neke družbene skupine sedaj na vrsti učitelji zato je tudi tak naslov teme.

V dejanskem stanju, če bi ga omenil in izpustil pred dogajanja in tehnične ureditve ter saniranje pomanjkljivosti bi dejal, da si lahko zamislimo, da sedaj vsota učiteljev, ki je bila potrebna za eno šolo v enem kraju kmalu kasneje lahko pomeni vsoto učiteljev za tovrstno šolo za celo državo.
Kar pa je lahko grozljivo s strani človeka, ki išče kariero v tej sferi in pa fakt pokazatelja mogočnosti tehnologije, napredka in njegove učinkovitosti politično gospodarski sestavi ter finančnemu prihranku iz tega pred omenjenega sektorja družbenih sestavov.

V sami praksi se to pokaže, da denimo en učitelj biologije za sedmi razred OŠ lahko v isti učni uri prevzame pouk vsem učiteljem, ki bi sedaj počeli isto kot on in dejansko samo on uči vse učence celotne države, ki bi bili tisti trenutek pri učni uri biologije za sedmi razred. Vsi ostali učitelji, ki pa so do sedaj tudi opravljali enako delo in vodili tak pouk pa postanejo višek.
In ko se to dogodi z vsemi razredi in na vseh nivojih postane ta odstotek viška zelo visok.

Z implementacijo novih tehnologij, navideznih resničnosti, programske sheme, naprednih aplikacij, tehničnih izboljšav in tehničnih pripomočkov se lahko zgodi točno to kar je opisano in kot smo lahko priča v sedanjosti se ta potek že dogaja pa čeprav so morda nameni drugače prikazani in so te možnosti mnogim še nevidne pa to ne zakrije samega dejstva, ki kaže na tako možnost strukturne preobrazbe tega sektorja družbenih ureditev in njenega sistema iz tega naslova.

Žalostno se mi zdi z nekega pogleda to, da so učitelji naslov iz katerega sama tehnologija raste in napreduje na koncu pa jih bo ta, če rečemo od njih prirasla tehnologija zatrla na grob in neustavljiv način.

(Nekdo bi lahko dejal sami sebi so luknjo skopali)

Komentarji 0

če želiš komentirati, se

Vpiši email osebe, ki ji želiš priporočiti ogled bloga.
stalna povezavaZa nadaljevanje se prijavi

Za prijavo uporabi Facebook

Facebook prijava

Za prijavo uporabi geslo

Samodejna prijavapozabljeno geslo včlanitev