Sekciski radarji prihodjje leto na Slovenskih avtocestah

18. julij 2011 ob 10:19 | 122
Taki radarji se nam obetajo prihodnje leto na naših avtocestah.

Predvidoma prihodnje leto bodo na slovenskih avtocestah začeli delovati prvi sistemi za sekcijsko merjenje hitrosti, ki merijo povprečno hitrost na določenem odseku. Sistem sestavljajo kamere na začetku in koncu odseka ter računalniški sistem za strojno branje registrskih tablic (OCR), računanje povprečne hitrosti in nadaljnjo obdelavo podatkov o kršiteljih.
Sekcijsko merjenje hitrosti deluje tako, da kamera na začetku in koncu odseka snema vozila. Pri vsakem vozilu zabeleži čas vstopa in izstopa z nadzorovanega območja, nato pa skupaj z znanim podatkom o razdalji med vstopom in izstopom računalnik izračuna povprečno hitrost. Če je ta višja od najvišje dovoljene na tistem odseku, se slike in pripadajoči podatki shranijo, sistem pa izdela obvestilo o prekršku.
Na policiji pravijo, da je glavna prednost tovrstnega načina merjenja hitrosti v zavedanju voznikov, da vozijo znotraj odseka, kjer se izvaja meritev povprečne hitrosti. Takšen nadzor hitrosti je po besedah policijskih predstavnikov tudi bistveno bolj učinkovit, ker poteka na daljšem odseku in ne le točkovno, kot stacionarnih radarjih.
Sisteme sekcijskega merjenja hitrosti poznajo tudi v drugih evropskih državah, med najbolj razvpitimi so v sosednji Italiji, kjer so jih nadeli ime Tutor.

Komentarji 0

če želiš komentirati, se

Vpiši email osebe, ki ji želiš priporočiti ogled bloga.
stalna povezavaZa nadaljevanje se prijavi

Za prijavo uporabi Facebook

Facebook prijava

Za prijavo uporabi geslo

Samodejna prijavapozabljeno geslo včlanitev