kategorije

00:30 - Tajna operacija (Zero Dark Thirty)

Ko so Američani lani najavili, da nameravajo posneti film o dramatičnem uboju Osame bin Ladna, si, roko na srce, nismo obetali kakšnega cineastičnega presežka, ampak bolj poveličevalno hvalnico ZDA. Motili smo se. 00:30 - Tajna operacija (Zero Dark Thirty) je epska in megalomanska kvečjemu v dolžini (157 minut), sicer pa je film presenetljivo natančen, proceduralen ter okleščen vseh čustev in patetičnih hvalospevov "največjemu narodu". Povedano drugače: če je Hollywood že moral posneti film o lovu na ameriškega sovražnika številka 1, ... več Ko so Američani lani najavili, da nameravajo posneti film o dramatičnem uboju Osame bin Ladna, si, roko na srce, nismo obetali kakšnega cineastičnega presežka, ampak bolj poveličevalno hvalnico ZDA. Motili smo se.

00:30 - Tajna operacija (Zero Dark Thirty) je epska in megalomanska kvečjemu v dolžini (157 minut), sicer pa je film presenetljivo natančen, proceduralen ter okleščen vseh čustev in patetičnih hvalospevov "največjemu narodu". Povedano drugače: če je Hollywood že moral posneti film o lovu na ameriškega sovražnika številka 1, potem je 00:30 - Tajna operacija verjetno najboljše, kar se je v danih okoliščinah in iz danega materiala dalo narediti.


Zasluge za to gredo predvsem režiserki Kathryn Bigelow in scenaristu Marku Boalu, ki sta že z Bombno misijo (2008; šest oskarjev, tudi za režijo, scenarij in film) dokazala, da žanr vojnega filma obvladata do popolnosti. Ne le da sta oba filma izjemno realistična, hkrati pa čudovito posneta, ampak Bigelowova vanju vnese komponenti, ki tako pogosto umanjkata ameriškim filmom s tovrstno tematiko - moralne precepe in spraševanje o posledicah vojne na posameznika.


Kontroverzen
Kljub vsemu povedanemu pa se je na film že zgodaj usul plaz kritik. Najbolj sporno je, da naj bi Bigelowova dobila vpogled v tajne dokumente ameriške vojske in vlade o operaciji "Geronimo", v kateri so specialci 2. maja 2011 ubili Osamo bin Ladna. Druga obtožba pa leti na prikaze zaslišanj ujetnikov, češ da naj bi film poveličeval mučenje. Nazorni prizori t. i. waterboardinga, izpostavljanja glasni glasbi in ponižujočega vodenja na pasjem povodcu niso prijetni, a kritike teh so hipokritske - stvar, ki bi (ameriške) gledalce lahko zmotila, je, da so ZDA zapornike mučile, ne pa filmski prikaz tega. manj

Televizija ogledov 442 dodan 21. 01. 2013

Komentarji 0

če želiš komentirati, se


stalna povezavakoda s predvajalnikomVpiši email osebe, ki ji želiš priporočiti ogled videa.


Za nadaljevanje se prijavi

Za prijavo uporabi Facebook

Facebook prijava

Za prijavo uporabi geslo

Samodejna prijavapozabljeno geslo včlanitev