kategorije

5 najnatančnejših ostrostrelcev v zgodovini

Najboljši strelci na svetu lahko svoje tarče zadanejo z neverjetne razdalje. Ostrostrelci morajo pri tem upoštevati številne dejavnike od naklona strela, tipa orožja, vrste naboja, zračnega upora, vetra, do vidljivosti ipd. Dolgo časa je bil rekorder ameriški podčastnik Carlos Hathcock, ki je imel med letom 1967 in 2002 v lasti najdaljši dokumentirani ostrostrelskimi zadetek, potem ko je v vietnamski vojni sovražnika zadel z razdalje 2.286 metra. Med najbolj legendarne in smrtonosne ostrostrelce sodi Thomas Plunkett, irski vojak, ki je ... več Najboljši strelci na svetu lahko svoje tarče zadanejo z neverjetne razdalje. Ostrostrelci morajo pri tem upoštevati številne dejavnike od naklona strela, tipa orožja, vrste naboja, zračnega upora, vetra, do vidljivosti ipd. Dolgo časa je bil rekorder ameriški podčastnik Carlos Hathcock, ki je imel med letom 1967 in 2002 v lasti najdaljši dokumentirani ostrostrelskimi zadetek, potem ko je v vietnamski vojni sovražnika zadel z razdalje 2.286 metra. Med najbolj legendarne in smrtonosne ostrostrelce sodi Thomas Plunkett, irski vojak, ki je služil v britanski 95. brigadi. Med nesmrtne se je vpisal med bitko pri španskem Cacabelosu leta 1809, ko je na razdalji okoli 600 metrov z mušketo ustrelil francoskega generala. Puške so bile takrat izjemno nenatančne – britanski vojaki so se z mušketami učili streljati v salvah na razdalji 50 metrov (!) – in ker Thomas ni hotel, da bi soborci mislili, da je imel srečo, je ustrelil še enkrat in zadel vojaka, ki je nudil pomoč ustreljenemu generalu. Med najbolj natančne ostrostrelce je sodil tud narednik Grace, ki je 9. maja 1864 med ameriško državljansko vojno v bitki pri Spotsylvaniji orožje usmeril v severnjaškega generala Johna Sedgwicka in ga z enim samim strelom ubil na razdalji okoli 900 metrov. Omenjeni general je menil, da sovražnikovi ostrostrelci na tej razdalji ne morejo zadeti niti slona.
Tudi Charles ''Chuck'' Mawhinney velja za enega najbolj smrtonosnih ostrostrelcev v zgodovini. Na sovražnike je streljal z razdalje med 300 in 700 metri, zadeval pa je tudi z razdalje blizu enega kilometra. Boril se je med vietnamsko vojno in uradno ubil 103 sovražnikove vojake, neuradno pa kar 216.
Med najbolj znane ostrostrelce sodi Vasilij Grigorjevič Zajcev, pripadnik 1047. polka mornariške pehote 284. strelske divizije, po katerem so posneli tudi filma Sovražnik pred vrati (2001) in Angel smrti (1992). Avtor dveh učbenikov za ostrostrelce je v bitki za Stalingrad med oktobrom 1942 in 1943 ubil 242 ljudi. Vodil je tudi lastno ostrostrelsko šolo, njegovi ''učenci'' (bilo jih je okoli 30) naj bi skupaj ubili preko 3000 sovražnikov.

Vir - moškisvet.com manj

Televizija ogledov 254 dodan 11. 09. 2019

Komentarji 0

če želiš komentirati, se


stalna povezavakoda s predvajalnikomVpiši email osebe, ki ji želiš priporočiti ogled videa.


Za nadaljevanje se prijavi

Za prijavo uporabi Facebook

Facebook prijava

Za prijavo uporabi geslo

Samodejna prijavapozabljeno geslo včlanitev