kategorije

Ana Karenina (Anna Karenina)

Ves svet je oder in vsi možje in žene zgolj igralci - že res, da je ekraniziral Tolstoja, a Joe Wright je imel pred očmi Shakespearove besede. Njegova Ana Karenina je, pa naj zveni še tako nezdružljivo, križanec med dekadenco Luhrmannovega Moulin Rougea in askezo Trierjevega Dogvilla. Britanec Joe Wright (Hanna, Pokora, The Soloist) svojo odločitev, od mrtvih obuditi že več kot dvajsetkrat na filmu povedano zgodbo, upraviči z drzno potezo: odreče se klasični, realistični ekranizaciji zgodbe o ženski, ki je morala propasti "ne zato, ker ... več Ves svet je oder in vsi možje in žene zgolj igralci - že res, da je ekraniziral Tolstoja, a Joe Wright je imel pred očmi Shakespearove besede. Njegova Ana Karenina je, pa naj zveni še tako nezdružljivo, križanec med dekadenco Luhrmannovega Moulin Rougea in askezo Trierjevega Dogvilla.


Britanec Joe Wright (Hanna, Pokora, The Soloist) svojo odločitev, od mrtvih obuditi že več kot dvajsetkrat na filmu povedano zgodbo, upraviči z drzno potezo: odreče se klasični, realistični ekranizaciji zgodbe o ženski, ki je morala propasti "ne zato, ker je prekršila zakon, ampak ker ni upoštevala pravil". Namesto tega večino dogajanja postavi pred gibljivo, nenehno spreminjajočo se gledališko kuliso, ter tako poudari umetnost in zaigranost navad aristokratov carske Rusije - marionet na nitkah kompleksnih, nenapisanih pravil. Ne glede na to, kje so in kaj delajo, so v naše akterje in njihove odločitve, kot v like na gledališkem odru, uprte oči celotne ruske družbene smetane.

Konceptualna zasnova, ki večino prizorov spreminja v broadwajski muzikal (hvala bogu, brez petja!), v katerem lepi, a prazni manekeni izvajajo neme koreografije, sicer ima svoj globlji smisel, a vsa njena teatralnost sčasoma postane naporna; več je včasih lahko tudi preveč.


Če odštejemo to slogovno inovacijo, pa se scenarij uglednega dramatika Toma Stopparda precej zvesto drži Tolstojeve klasike: Ana (Keira Knightley) se dolgočasi v zakonu s puščobnim ministrom Kareninom (Jude Law), s katerim imata osemletnega sina Serjožo (Oskar McNamara). Med obiskom pri bratu v Moskvi jo zapelje mladi konjeniški častnik Vronski (Aaron Taylor-Johnson), ki ob pogledu na Ano popolnoma izgubi zanimanje za vanj nesmrtno zaljubljeno Kitty Oblonsko (Alicia Vikander). Afera kmalu postane predmet zgražanja celotne peterburške družbe. Karenin je tako ženo prisiljen postaviti pred izbiro: Ana lahko pobegne z ljubimcem in se odpove svojemu položaju v družbi ter vsem stikom s sinom, ali pa ostane z možem in do smrti igra vlogo skesane grešnice. Ana bo, kot vemo, sledila nasvetu svetovljanske grofice Vronske, ki jo je spoznala na vlaku v Moskvo: "V življenju raje obžalujem stvari, ki sem jih naredila, kot tiste, ki jih nisem." Konec je lahko seveda samo tragičen.


Največji Wrightov "greh", tako kot v nekaterih prejšnjih filmih, ostaja (pre)veliko zanašanje na omejeni igralski razpon Keire Knightely; z Aaronom Taylor-Johnsonom pred kamero ne uspeta zgenerirati niti toliko kemije, da bi nam lahko "prodala" poletno romanco, kaj šele usodno ljubezen, pri kateri gre za življenje in smrt. Knightleyjevi gre sicer pohvala, da iz vase zaverovane, sebične in ihtave Ane ne skuša napraviti tragične romantične junakinje, ki bi za vsako ceno zahtevala našo naklonjenost - a obenem ji tudi ne vdahne večdimenzionalnosti, ki bi nam pomagala razumeti globino njenih čustev; namesto globoke moralne razklanosti od nje dobimo histerične izpade, ki jih je izpilila že v Nevarni metodi.


Fatalni Vronski, ob katerem bi morala vsaka gledalka nekje v drobovju začutiti, zakaj bi se bila ženska za ljubezen pripravljena odreči vsemu, tudi lastnemu življenju, je bolj kot serijskemu lomilcu src podoben servilnemu, samovšečnemu fantiču v uniformi, ki ni kos bremenu, ki si ga je nakopal na pleča. Ironija je v tem, da je v osrednji igralski trojici ravno mladeniške lepote "odrešeni" Jude Law edini, ki premore kakršno koli karizmo - kot zategnjeni, frigidni Karenin izžareva tiho, ranjeno dostojanstvo, ob katerem romantične utvare in impulzivnost njegove žene pridejo še bolj do izraza.....

Velika Britanija, 2012


Režija: Joe Wright
Scenarij: Tom Stoppard po romanu Leva Nikolajeviča Tolstoja
Igrajo: Keira Knightley, Jude Law, Aaron Taylor-Johnson, Matthew Macfadyen, Kelly Macdonald, Guro Nagelhus Schia, Aruhan Galieva, Domhnall Gleeson, Olivia Williams, Henry Lloyd-Hughes, Emily Watson

Žanr: zgodovinska drama
Dolžina: 2 uri in 10 minut
Premiera: svetovna - 7. 9. 2012, slovenska - 10. 1. 2013 manj

Televizija ogledov 480 dodan 21. 01. 2013

Komentarji 0

če želiš komentirati, se


stalna povezavakoda s predvajalnikomVpiši email osebe, ki ji želiš priporočiti ogled videa.


Hiter seznam
Poglejte tudi
 Anna Nicole Smith 0:47

Anna Nicole Smith

pika 3333 1 komentar
Ana Nikolić - Devojka od čokolade 3:46
Ana Kokić - Mojne mala 3:31

Ana Kokić - Mojne mala

jacko 2205 2 komentarja
Ana Kokić - Svejedno 3:02

Ana Kokić - Svejedno

jacko 2226 1 komentar
Ana Gabriel - Obsesion (Remix) 4:13

Ana Gabriel - Obsesion (Remix)

jacko 17595 3 komentarji
Hayfa Wahbi - Ana-Haifaa 3:10

Hayfa Wahbi - Ana-Haifaa

jacko 817 1 komentar
Ana Kokić - Samo mi javite 3:32

Ana Kokić - Samo mi javite

jacko 1635 1 komentar

Za nadaljevanje se prijavi

Za prijavo uporabi Facebook

Facebook prijava

Za prijavo uporabi geslo

Samodejna prijavapozabljeno geslo včlanitev