Bill Gates pije vodo pridobljeno iz fekalnih odplak

Bi vi lahko pili vodo, pridobljeno iz človeških odplak? Bill Gates jo lahko. Preverite, kakšna zgodba tiči v ozadju. Bill Gates je obiskal izumitelja multifunkcijskega obrata Omniprocessor v ameriškem Washingtonu, ki iz fekalnih odplak ustvarja denar. Dobičkonosna, čista in preprosta tehnologija V napravi Omniprocessor so združili sicer že dolgo znane, preproste tehnologije, da bi iz nečesa, kar je družbi odveč in predstavlja strošek in okoljsko breme, proizvedli nekaj, kar mnogim družbam manjka: čisto vodo in električno ... več Bi vi lahko pili vodo, pridobljeno iz človeških odplak? Bill Gates jo lahko. Preverite, kakšna zgodba tiči v ozadju.
Bill Gates je obiskal izumitelja multifunkcijskega obrata Omniprocessor v ameriškem Washingtonu, ki iz fekalnih odplak ustvarja denar.

Dobičkonosna, čista in preprosta tehnologija

V napravi Omniprocessor so združili sicer že dolgo znane, preproste tehnologije, da bi iz nečesa, kar je družbi odveč in predstavlja strošek in okoljsko breme, proizvedli nekaj, kar mnogim družbam manjka: čisto vodo in električno energijo.


Sistem je namerno narejen čimbolj enostavno, da bi bil primeren za države v razvoju, pojasnjuje izumitelj, Peter Janicki. Pa poglejmo, kako deluje (vse si lahko ogledate v zgornjem videu):


- Fekalno blato vstopi v napravo, kjer ga segrejejo in s tem posušijo. Vodo, ki izpari, odvedejo in filtrirajo. Rezultat 1: čista pitna voda.

- Posušeno blato sežgejo v peči, kar proizvaja toploto. Ta segreva paro, ki poganja turbino. Rezultat 2: električna energija. Naprava proizvede dovolj elektrike, da zadovolji lastne potrebe in višek vrača v omrežje.

- Pepel, ki ostane v peči, je prav tako koristna surovina v raznih predelovalnih industrijah in v kmetijstvu kot gnojilo. Rezultat 3: pepel.

Upravljalec Omniprocessorja tako služi na vsaj treh točkah: prejme denar za predelavo odplak, nato pa proda še pitno vodo, električno energijo in, odvisno od potreb v konkretni državi, še pepel. manj

Znanje ogledov 203 dodan 07. 01. 2015

Komentarji 2

če želiš komentirati, se
ssvarun
ssvarun3 leta nazaj

pijača po njegovem okusu ...

Temida1959
Temida19593 leta nazaj

Imaš prav - kar naj jo pije....:)

stalna povezavaVpiši email osebe, ki ji želiš priporočiti ogled videa.


Hiter seznam

Za nadaljevanje se prijavi

Za prijavo uporabi Facebook

Facebook prijava

Za prijavo uporabi geslo

Samodejna prijavapozabljeno geslo včlanitev