kategorije

Bill Gates pije vodo pridobljeno iz fekalnih odplak

Bi vi lahko pili vodo, pridobljeno iz človeških odplak? Bill Gates jo lahko. Preverite, kakšna zgodba tiči v ozadju. Bill Gates je obiskal izumitelja multifunkcijskega obrata Omniprocessor v ameriškem Washingtonu, ki iz fekalnih odplak ustvarja denar. Dobičkonosna, čista in preprosta tehnologija V napravi Omniprocessor so združili sicer že dolgo znane, preproste tehnologije, da bi iz nečesa, kar je družbi odveč in predstavlja strošek in okoljsko breme, proizvedli nekaj, kar mnogim družbam manjka: čisto vodo in električno ... več Bi vi lahko pili vodo, pridobljeno iz človeških odplak? Bill Gates jo lahko. Preverite, kakšna zgodba tiči v ozadju.
Bill Gates je obiskal izumitelja multifunkcijskega obrata Omniprocessor v ameriškem Washingtonu, ki iz fekalnih odplak ustvarja denar.

Dobičkonosna, čista in preprosta tehnologija

V napravi Omniprocessor so združili sicer že dolgo znane, preproste tehnologije, da bi iz nečesa, kar je družbi odveč in predstavlja strošek in okoljsko breme, proizvedli nekaj, kar mnogim družbam manjka: čisto vodo in električno energijo.


Sistem je namerno narejen čimbolj enostavno, da bi bil primeren za države v razvoju, pojasnjuje izumitelj, Peter Janicki. Pa poglejmo, kako deluje (vse si lahko ogledate v zgornjem videu):


- Fekalno blato vstopi v napravo, kjer ga segrejejo in s tem posušijo. Vodo, ki izpari, odvedejo in filtrirajo. Rezultat 1: čista pitna voda.

- Posušeno blato sežgejo v peči, kar proizvaja toploto. Ta segreva paro, ki poganja turbino. Rezultat 2: električna energija. Naprava proizvede dovolj elektrike, da zadovolji lastne potrebe in višek vrača v omrežje.

- Pepel, ki ostane v peči, je prav tako koristna surovina v raznih predelovalnih industrijah in v kmetijstvu kot gnojilo. Rezultat 3: pepel.

Upravljalec Omniprocessorja tako služi na vsaj treh točkah: prejme denar za predelavo odplak, nato pa proda še pitno vodo, električno energijo in, odvisno od potreb v konkretni državi, še pepel. manj

Znanje ogledov 295 dodan 07. 01. 2015

Komentarji 2

če želiš komentirati, se
ssvarun
6 let nazaj

pijača po njegovem okusu ...

Temida1959
Temida19596 let nazaj

Imaš prav - kar naj jo pije....

stalna povezavaVpiši email osebe, ki ji želiš priporočiti ogled videa.


Za nadaljevanje se prijavi

Za prijavo uporabi Facebook

Facebook prijava

Za prijavo uporabi geslo

Samodejna prijavapozabljeno geslo včlanitev