kategorije

Brazilski pragozd: 'pljuča Zemlje' v plamenih

"Najhujši požari deževnega gozda v zgodovini" in "to je apokalipsa", poročajo tuji mediji. Minuli ponedeljek je prebivalce brazilskih zveznih držav Amazonas in Rondonija presenetil gost dim, zaradi katerega niso videli ničesar. Dim so, tako poroča BBC, prinesli vetrovi, ki so razpihovali požare, ki divjajo v brazilskem pragozdu. Slednji je največja svetovna zakladnica biološke raznolikosti, dom nudi kar desetini vseh živalskih in rastlinskih vrst na Zemlji. Pozabiti ne gre niti, da v Amazoniji leži največji deževni gozd na svetu, pri ... več "Najhujši požari deževnega gozda v zgodovini" in "to je
apokalipsa", poročajo tuji mediji. Minuli ponedeljek je prebivalce brazilskih zveznih držav Amazonas in Rondonija presenetil gost dim, zaradi katerega niso videli ničesar. Dim so, tako poroča BBC, prinesli vetrovi, ki so razpihovali požare, ki divjajo v brazilskem pragozdu. Slednji je največja svetovna zakladnica biološke raznolikosti, dom nudi kar desetini vseh živalskih in rastlinskih vrst na Zemlji. Pozabiti ne gre niti, da v Amazoniji leži največji deževni gozd na svetu, pri čemer ga 60 odstotkov leži v Braziliji. Deževni gozd imenujejo tudi "pljuča Zemlje" in je izjemno pomemben pri blažitvi podnebnih sprememb - absorbira namreč velike količine ogljikovega dioksida.
V Amazoniji so letos našteli največ požarov po letu 2013, medtem ko so zadnji dve leti beležili padec števila gozdnih požarov, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Amazonski pragozd je ključen za absorbcijo ogljikovega dioksida, ki povzroča globalno segrevanje, in njegovo predelavo v kisik. "Gre za posledico sečnje gozda v zadnjih mesecih," je pogostejše požare pojasnil Ricardo Mello iz Svetovnega sklada za naravo (WWF). Požari so sicer pogostejši v sušnem obdobju, ki se bo sklenilo konec oktobra.
Zaskrbljenost glede Amazonije se je povečala, potem ko je Brazilija januarja dobila novega predsednika Jairja Bolsonara. Bolsonaro je deležen očitkov, da favorizira svoje podpornike v gozdarskem, rudarskem in kmetijskem sektorju, saj se je zavezal, da bo v pragozdu dovolil več izsekavanja in kmetovanja ter tam zagotovil več licenc rudarski industriji. Zaskrbljenost glede Amazonije se je povečala, potem ko je Brazilija januarja dobila novega predsednika Jairja Bolsonara. Bolsonaro je deležen očitkov, da favorizira svoje podpornike v gozdarskem, rudarskem in kmetijskem sektorju, saj se je zavezal, da bo v pragozdu dovolil več izsekavanja in kmetovanja ter tam zagotovil več licenc rudarski industriji.

Vir - vecer.com manj

Narava ogledov 103 dodan 23. 08. 2019

Komentarji 0

če želiš komentirati, se


stalna povezavakoda s predvajalnikomVpiši email osebe, ki ji želiš priporočiti ogled videa.


Za nadaljevanje se prijavi

Za prijavo uporabi Facebook

Facebook prijava

Za prijavo uporabi geslo

Samodejna prijavapozabljeno geslo včlanitev