kategorije

Časna sestra očitala lekciju svećenicima u Vatikanu

Veronica Openibo, časna sestra rođena u Nigeriji, jedna je od samo tri žene koje su se obratile na Vatikanskom samitu, prvom takve vrste u historiji, na kojem se razgovara o svećenićkom seksualnom zlostavljanju. Openibo, kako javljaju svjetski mediji, očitala je prisutnim sveštenim licima priličnu lekciju, kada je oštro kritizirala tzv. "crkvenu kulturu tišine" o seksualnim pitanjima i poručila im da se svećenici često stavljaju na pijedestal. Uputila je i oštre poruke zbog crkvene prakse da se stariji svećenici, koji su zlostavljali ... več Veronica Openibo, časna sestra rođena u Nigeriji, jedna je od samo tri žene koje su se obratile na Vatikanskom samitu, prvom takve vrste u historiji, na kojem se razgovara o svećenićkom seksualnom zlostavljanju.


Openibo, kako javljaju svjetski mediji, očitala je prisutnim sveštenim licima priličnu lekciju, kada je oštro kritizirala tzv. "crkvenu kulturu tišine" o seksualnim pitanjima i poručila im da se svećenici često stavljaju na pijedestal. Uputila je i oštre poruke zbog crkvene prakse da se stariji svećenici, koji su zlostavljali djecu, penzionišu u miru, a dobiju još i penziju te "dobar glas" unutar Crkve.

"Ovakve događaje više ne smijemo skrivati u strahu od činjenja grešaka. Prečesto želimo da ostanemo tihi dok oluja ne prođe. Eh, pa ova oluja neće proći. Naša vjerodostojnost je ugrožena", poručila je Openibo nakon što je čitala sažetke stravičnih slučajeva zlostavljanja u Nigeriji, gdje je Openibo s djecom radila na seksualnoj edukaciji.

U jednom trenutku, dok je govorila o politici "nulte tolerancije" spram sveštenika koji zlostavljaju djecu, okrenula se i prema papi Franji, a onda je ponovila rečenice brojnih žrtava svećenićkog seksualnog zlostavljanja koji danima protestuju na ulicama Vatikana ove sedmice. Openibo se zahvalila "bratu Franji" što joj je dozvolio da se obrati na Samitu, na kojem učestvuje 190 katoličkih lidera, od čeka su 114 biskupi i kardinali iz cijelog svijeta. Oko desetak učesnica su žene, većinom upravnice samostana.

Openibo je istakla kako je u Africi i Aziji, među čelnicima Crkve, čula kako seksualno zlostavljanje u njihovoj regiji nije problem, a naglasila je i kako mlada sveštena lica, koja dolaze na službu u Rim, odmah na početku dobiju status "nedodirljvih".

"Brine me što vidim te mladiće koje se tretira kao da su posebniji od drugih, što ih podstiče da pretpostave, od početka obuke, da imaju neki povlašten status", kazala je ova časna sestra, uputivši žestoke kritike na račun biskupa, koje je optužila da su teško ranili moralno stajalište Crkve, tako što su skrivali slučajeve zlostavljanja u svojim crkvama.

"Mi učimo o Deset zapovijedi i paradiramo kao da smo čuvari moralnog standarda i vrijednosti u društvo. Da li smo licemjeri? Naravno! Zašto smo ćutali ovako dugo", govorila je Openibo. "Kako je naša, ova crkva mogla ćutati i skrivati ova zvjerstva? Nevjerovatno je ko je sve ćutao, kako je mogao skrivati takve tajne u svom srcu i toliko dugo znati za zlostavljanje, i stalno samo premještati počinitelje. Sramno i neshvatljivo je to."Trenutno je crkva u stanju krize i stida, smatra ova redovnica koja dodaje i kako je ovo ponašanje donijelo oblake na svjetlost Kristove poruke.


"Pitanje je da li je uopće moguće da se iz straha od skandala sklonimo u istinu", zaključila je Openibo.

Danas se na Samitu saznalo i da su tone dokumenata koji su dokazivali slučajeve zlostavljanja u Katoličkoj crkvi uništeni. Minhenski nadbiskup kardinal Reinhard Marx otkrio je da su brojni dokumenti uništeni, a da pojedini slučajevi nisu namjerno dokumentovani. manj

Razno ogledov 128 dodan 24. 02. 2019

Komentarji 0

če želiš komentirati, se


stalna povezavakoda s predvajalnikomVpiši email osebe, ki ji želiš priporočiti ogled videa.


Za nadaljevanje se prijavi

Za prijavo uporabi Facebook

Facebook prijava

Za prijavo uporabi geslo

Samodejna prijavapozabljeno geslo včlanitev