kategorije

čebele imajo rade cocain

Kokain, alkaloid izoliran iz koke, se ni razvil kot ''darilo bogov'' ljudem, kot pravijo indijanci, ampak ima v naravi vlogo nevrotoksina, ki žuželkam preprečuje, da bi lahko uporabljale rastlino kot vir hrane. Kokain močno vpliva na človeški nagradni sistem v možganih in lahko povzroči močno odvisnost. Podobno kot ljudje, imajo tudi čebele svoj nagradni sistem in ta jim omogoča razlikovanje kvalitete nektarja, ki ga nabirajo. Čebele, ki najdejo primeren vir hrane, po vrnitvi v panj izvajajo ''čebelji ples'' s katerim drugim čebelam ... več Kokain, alkaloid izoliran iz koke, se ni razvil kot ''darilo bogov'' ljudem, kot pravijo indijanci, ampak ima v naravi vlogo nevrotoksina, ki žuželkam preprečuje, da bi lahko uporabljale rastlino kot vir hrane. Kokain močno vpliva na človeški nagradni sistem v možganih in lahko povzroči močno odvisnost. Podobno kot ljudje, imajo tudi čebele svoj nagradni sistem in ta jim omogoča razlikovanje kvalitete nektarja, ki ga nabirajo. Čebele, ki najdejo primeren vir hrane, po vrnitvi v panj izvajajo ''čebelji ples'' s katerim drugim čebelam poročajo o kvaliteti in lokaciji hrane.

Raziskovalci iz Avstralske univerze Macqauery so v študiji, ki bo objavljena 26. decembra 2008 preverili, če ima kokain v majhnih dozah podoben učinek na čebele, kot jih ima na ljudi. Ugotovili so, da imajo nizke doze kokaina na čebele zelo specifičen učinek. Kokain je pri čebelah povzročil, da so drugim čebelam poročale o izjemni kakovosti ''kokainske'' hrane, katero so našle, čeprav je bila ta dejansko zelo slaba. To kaže, da ima kokain na čebelji nagradni sistem podoben učinek kot na človeškega. Prav tako so ugotovili, da lahko čebele postanejo odvisne od kokaina in imajo, podobno kot ljudje, zmanjšano sposobnost učenja, ki je eden od znakov odtegnitvenega sindroma.

Raziskovalci tudi že načrtujejo nove poskuse na čebelah. V prvi vrsti jih zanimajo nevronske poti, ki vodijo v kokainsko odvisnost in ali ima kokain enako opustoševalne učinke na čebeljo družbo, kot jih lahko ima na človeško. Model študije vpliva kokaina na živčni sistem pri čebelah je nov in prihodnost bo pokazala, ali nam bo pomagal pri razumevanju (zlo)rabe kokaina in kako lahko take rezultate prevedemo na človeka.

Vir: Barron, A.B., Maleszka, R., Helliwell, P.G. and Robinson, G.E. 2009. Effects of cocaine on honey bee dance behaviour. Journal Of Experimental Biology 212:163-168. manj

Živali ogledov 733 dodan 23. 06. 2011

Komentarji 0

če želiš komentirati, se


stalna povezavakoda s predvajalnikomVpiši email osebe, ki ji želiš priporočiti ogled videa.


Hiter seznam

Za nadaljevanje se prijavi

Za prijavo uporabi Facebook

Facebook prijava

Za prijavo uporabi geslo

Samodejna prijavapozabljeno geslo včlanitev