kategorije

dogovor NON- PAPER za balkanske zemlje :-)))

Već je puno rečeno o sada već zloglasnom "nepapiru" koji je očito sastavio slovenski premijer Janez Janša, a koji razmatra moguću podjelu Bosne i Hercegovine između Srbije i Hrvatske povrh šireg procesa regionalne teritorijalne reorganizacije. Kao što je prethodno utvrđeno u ranijim raspravama o podjelama i „zamjenama zemljišta“ na zapadnom Balkanu, sve su takve ideje nacrti za nove runde međudržavnog i unutardržavnog nasilja i gotovo sigurno genocida. Ali činjenica da je ovo sada postala ponavljajuća rasprava možda je najalarmantiji ... več Već je puno rečeno o sada već zloglasnom "nepapiru" koji je očito sastavio slovenski premijer Janez Janša, a koji razmatra moguću podjelu Bosne i Hercegovine između Srbije i Hrvatske povrh šireg procesa regionalne teritorijalne reorganizacije.

Kao što je prethodno utvrđeno u ranijim raspravama o podjelama i „zamjenama zemljišta“ na zapadnom Balkanu, sve su takve ideje nacrti za nove runde međudržavnog i unutardržavnog nasilja i gotovo sigurno genocida.

Ali činjenica da je ovo sada postala ponavljajuća rasprava možda je najalarmantiji aspekt cijelog fenomena.

Sugerira da ideje koje su nekad bile isključiva domena grozničavih reakcionara sada dobivaju na snazi ​​i ostaju na vlasti među plejadom vlada EU-a, iako uglavnom neliberalnim.

To pak zalazi u srž stvari: EU nema koherentnu agendu za zapadni Balkan.

Era proširenja u praksi je gotova. Proces pristupanja nastavit će se, ali nitko, čak ni najoptimističniji analitičari, ne vjeruje da će u ovo desetljeće biti novih članova.

To se lako može potvrditi sve složenijim " alternativnim " aranžmanima koje rade razni europski think tankovi.

Ako se dogodi ovaj neuspjeh u širenju, to će značiti da će do 2030. EU proći 17 godina bez proširenja - što je najdulje takvo razdoblje od potpisivanja Rimskog sporazuma 1957. godine. I u politici, kao i u prirodi, ono što prestaje rasti, uskoro prestaje postojati.

To ne znači da će se i sama EU vjerojatno raspasti. Ali, kao što sugerira slovenski non-paper, to znači da će nestati status quo koji je usidrio regiju u orbitu Bruxellesa nakon 2003. godine.

Taj je postupak već u tijeku. Rusija i Kina više nisu puki „razbojnici“, već istinski geopolitički konkurenti, koji agresivno napreduju u suprotstavljenim političkim projektima u regiji, uključujući one koji nagovještavaju spremnost za uporabu sile .
Ili, kako ga je nedavno oblikovala politologinja Aida Hozić : „Proliferacija ne-članaka o [zapadnom Balkanu] potvrđuje njegov status ne-prostora u političkoj svijesti EU-a, koji su ostali neakteri u ovom procesu obilno iskorištavali i iskoristili ne-vrijeme. "

Izraz "ne-svemir" također evocira još jednu poznatu maksimu u međunarodnim odnosima, koju je Amos Gilead parafrazirao kao "geopolitika koja se gadi vakuuma".

Jaz ostavljen zbog nesposobnosti EU-a - ili, točnije, odbijanja - da artikulira uvjerljivu viziju regije nakon proširenja znači da i njezini suparnici i blokovi unutar nje sami mogu ispuniti taj prostor vlastitim mahinacijama.

Premijer Janša, zajedno sa svojim vjerojatnim suzavjerenicima u Budimpešti i Zagrebu, ali i Beogradu i Moskvi, može se činiti poput kavalkade budala, ali oni također guraju na otvorena vrata.

Kao što je istaknuto gotovo pola desetljeća, niti lokalne elite niti lokalni građani neće tolerirati neodređeno sekvestriranje u čekaonici EU-a.

Naravno, Bruxelles je u okviru svojih prava zatvoriti vrata proširenju, a kolektivno demokratsko odstupanje u regiji nije učinilo tešku prodaju onima koji su već protiv daljnjeg širenja.

Ali blokiranje daljnjeg proširenja neće čarobno preseliti ovo područje na Mjesec.

Zapadni Balkan ostat će na neposrednoj granici EU. I, ako ništa, (ponovnim) uspostavljanjem trajne granice između EU-a i njenog jugoistočnog „susjedstva“ učinit će ga još primamljivijim mjestom za zloćudne elemente unutar i izvan EU-a da isprobaju sve moguće političke avanture.

Pogotovo ako, kao što se čini, stvaranje te granice dolazi bez plana ili politike za vjerojatne posljedice.

Ništa od ovoga nije vijest. Regija je u predvidljivom tjesnacu, jer su u svakom prethodnom koraku u svojim političkim metastazama EU - i SAD - odlučile ili skrenuti pogled ili su se odlučile za brza rješenja.

To je značilo omogućiti nepokorne elemente poput srpskog Aleksandra Vučića, koji je, otkako je u prethodnom desetljeću prozvan " čimbenikom regionalne stabilnosti ", postao izravni autokrat, predsjedavajući faktičkim jednostranačkim režimom.

Treba samo preispitati situaciju u Bosni, posebno u entitetu Republike Srpske pod mandatom secesionista Milorada Dodika.

Ili se sjetite koliko se čitava regija približila neposrednom kaosu tijekom mandata Nikole Gruevskog u sjevernoj Makedoniji. Ili se sjetite sramotnog zagrljaja ranijih politika podjele bivšeg šefa EU-a za vanjsku politiku Federice Mogherini.

Svaki od ovih pojedinačnih podataka upućuje na širu, uznemirujuću sliku: politiku EU-a prema zapadnom Balkanu, pomak i popis.

SAD je sposoban uskočiti i značajno izmijeniti situaciju na terenu , ali čini se da se ustručava to učiniti s obzirom na ogromne izazove s kojima se nova administracija suočava kod kuće.

U praksi Washington opet prebacuje novac na EU. Osim što danas, za razliku od 2003. godine, svi uključujući lokalne i međunarodne aktere znaju da Bruxelles nije dorastao zadatku. Dakle, oni uzimaju stvari u svoje ruke.

Slovenski non-paper, kao takav, teško da će biti zadnji takav trik. Vjerojatnije je to predznak turbulencije koja dolazi. manj

Živali ogledov 71 dodan 05. 05. 2021

Komentarji 0

če želiš komentirati, se


stalna povezavakoda s predvajalnikomVpiši email osebe, ki ji želiš priporočiti ogled videa.


Za nadaljevanje se prijavi

Za prijavo uporabi Facebook

Facebook prijava

Za prijavo uporabi geslo

Samodejna prijavapozabljeno geslo včlanitev