kategorije

Evropske noči nočnih metuljev

NOVO MESTO - Na četrtkov večer se je začelo peto, petdnevno vseevropsko opazovanje nočnih metuljev, ki ga v Sloveniji na petih mestih izvajata Zavod republike Slovenije za varstvo narave in Društvo za preučevanje in ohranjanje metuljev.

Živali ogledov 1013 dodan 26. 07. 2008

Komentarji 3

če želiš komentirati, se
Fukish007
12 let nazaj

5ka

nanisimi
nanisimi12 let nazaj

Svetlôbno onesnáženje je pretirano ali moteče umetno osvetljevanje. Med drugim povzroča zdravstvene težave, onemogoča vidnost zvezd v mestih, moti astronomska opazovanja, trati energijo in moti ekološke sisteme. Dva vidika svetlobnega onesnaževanja sta: (1) moteče umetno osvetljevanje zunaj stavb, v mestih in naravnem okolju, in (2) pretirano osvetljevanje notranjih prostorov. Od 80-tih let 20. stoletja se razvija javno gibanje proti svetlobnem onesnaževanju - gibanje za temno nebo, ki si prizadeva za zmanjšanje svetlobnega onesnaževanja.

Svetlobno onesnaževanje je stranski učinek industrijske civilizacije. Cenena energija in naprave za osvetljevanje so povzročile pretirano osvetljevanje znotraj in zunaj zgradb predvsem zaradi propagandnih učinkov. Pretirano so osvetljene poslovne zgradbe (znotraj in zunaj), cerkve, športni objekti, reklamne plošče.

Med svetlobno onesnaževanje ne štejemo zmerno osvetljevanje ulic in celo avtocest, saj popolna tema povečuje tveganja. Škodljiva je uporaba neusmerjenih svetil, na primer svetil, ki enako svetijo v nebo kot v tla. K svetlobnemu onesnaženju zlasti prispeva osvetljevanje, hoteno ali nehoteno, poševno navzgor. Poševni žarki najdlje potujejo skozi ozračje in imajo veliko možnosti, da se odbijejo od delcev v ozračju, kar povzroča nočni sij nad mesti in drugimi močnimi viri svetloba. Navpični žarki najhitreje zapustijo ozračje in imajo manj možnosti za sipanje. Svetlobno onesnaževanje je možno zmanjšati tudi z ustreznimi talnimi prevlekami (protiodbojni asfalt).


Največje svetlobno onesnaženje ugotavljamo v razvitih industrijskih deželah

nanisimi
nanisimi12 let nazaj

super prispevek na žalost veliko ljudi sploh še ni slišalo za svetlobno onesnaževanje no danes jih bo najbrž nekaj izvedelo kaj o tem ......stalna povezavakoda s predvajalnikomVpiši email osebe, ki ji želiš priporočiti ogled videa.


Za nadaljevanje se prijavi

Za prijavo uporabi Facebook

Facebook prijava

Za prijavo uporabi geslo

Samodejna prijavapozabljeno geslo včlanitev