kategorije

Green Green Grass of Home:Joan Baez

Mirovnica, ki je hodila z Dylanom in Jobsom, je 45 let po Woodstocku zapela v slovenščini! 73-letna Joan Baez je živa legenda, glas svoje generacije, mirovnica in ženska, ki ima za seboj pestro in bogato življenje. Ob ponovnem obisku Ljubljane je postregla s skladbami iz nekega drugega časa. Zapela pa je tudi v slovenščini. Skoraj 74-letna Joan Baez je svoje sporočilo miru, nenasilja in upora spet razširjala ob ponovnem obisku Slovenije in Ljubljane. Ženska z bogato zgodovino in pestrim življenjem, ženska, ki se je družila z Beatlesi, v ... več Mirovnica, ki je hodila z Dylanom in Jobsom, je 45 let po Woodstocku zapela v slovenščini!
73-letna Joan Baez je živa legenda, glas svoje generacije, mirovnica in ženska, ki ima za seboj pestro in bogato življenje. Ob ponovnem obisku Ljubljane je postregla s skladbami iz nekega drugega časa. Zapela pa je tudi v slovenščini.
Skoraj 74-letna Joan Baez je svoje sporočilo miru, nenasilja in upora spet razširjala ob ponovnem obisku Slovenije in Ljubljane. Ženska z bogato zgodovino in pestrim življenjem, ženska, ki se je družila z Beatlesi, v revolucionarnih časih prijateljevala z M. L. Kingom in Václavom Havlom, ženska, ki je nastopila na Woodstocku, edina ženska, ki je hodila tako z Bobom Dylanom kot s Stevom Jobsom in še bi lahko naštevali. Joan Baez je brez dvoma živa legenda, ki jo mora poznati vsak, ki se mu vsaj približno sanja o novejši glasbeni zgodovini.
Zanimivo pri njej je, da v njeni bogati diskografiji prevladujejo priredbe oz. pesmi drugih avtorjev. Te pa je ona nekako posvojila in iz njih naredila umetnine v malem, saj so z njenim posebnim glasom in interpretacijo zaživele povsem novo življenje. Kar je pravzaprav čisto dovolj. Sama trdi, da je njena najboljša pesem Diamonds And Rust, v kateri je opisala svoje misli o ljubezni do Dylana. Čeprav o njem ne govori ravno rada. "Če sem v stiku z njim? Nihče ni v stiku z Bobom Dylanom! Raje me vprašajte kaj drugega," nam je odvrnila, ko smo jo podrezali o njem.
Na koncert v Cankarjevem domu ni prišla s kakšnim simfoničnim orkestrom, saj je zadostovala zgolj njena kitara, občasno pa so se ji pridružili še igralec banja, pianist, tolkalec in njena asistentka – pevka. Četudi ne govori rada o Dylanu, pa nima težav zapeti kakšne njegove skladbe, saj je že na začetku nastopa izvedla It's All Over Now, Baby Blue, kmalu zatem pa Where Have All The Flowers Gone Petea Seegerja, ki ga je prvič videla pri 13 letih in jo je njegova glasba globoko ganila. Izvedba je bila tokrat posebna v toliko, da je vmes zapela slovenski verz "kdaj bomo izvedeli", kar je naletelo na navdušenje razprodane Gallusove dvorane, mnogi pa so se ji ob prepevanju tudi pridružili. Zapela je še eno Dylanovo pesem, in sicer Forever Young, za katero je dejala, da je to pesem, ki si jo ljudje največkrat zaželijo, nato pa nanizala še kup "klasik", od House Of The Rising Sun (The Animals), Amazing Grace, pa vse do The Boxer (Simon & Garfunkel) in do vizionarske Lennonove Imagine (v dodatku).

Njen glas je morda za odtenek šibkejši, a Baezova ostaja kot trdna skala, kot mogočna reka, ki utira poti in širi idejo miru, nenasilnega upora tudi v času, ko se zdi, da svet to krvavo potrebuje. Njena prepričanja, vse, kar verjame, že pol stoletja ostajajo enaka. Že res, da jo je v prvih bojnih vrstah manj kot nekoč, a ljudje, kot je ona, počasi izginjajo, saj je glasbenikov z vsebino vse manj. Ali kot nam je po koncertu zatrdil eden od obiskovalcev: "Klobuk dol za toliko let, za to njeno poštenost, za to njeno skromnost!" Več v intervjuju, utrinkih in odzivih s koncerta! manj

Glasba ogledov 590 dodan 20. 10. 2014

Komentarji 0

če želiš komentirati, se

stalna povezava



Vpiši email osebe, ki ji želiš priporočiti ogled videa.


Za nadaljevanje se prijavi

Za prijavo uporabi Facebook

Facebook prijava

Za prijavo uporabi geslo

Samodejna prijava



pozabljeno geslo včlanitev