kategorije

HRT: Nedjeljom u 2 (3. 4. 2016.) - Ladislav Ilčić

Vlada nije napravila dovoljno jer se još uhodava, kazao je Ladislav Ilčić, predsjednik stranke Hrast i saborski zastupnik, gostujući u HRT-ovoj emisiji "Nedjeljom u dva". No Ilčić je izrazio nadu da će se uskoro pokrenuti stvari. Drago mi je da se Most odlučio za suradnju s Domoljubnom koalicijom. Postoje neslaganja i zapinje oko kadroviranja. No pred kraj smo tog posla, rekao je Ilčić odgovarajući na pitanje o odnosima u Vladi. Nezadovoljan je odnosom s HDZ-om, jer se ne ostvaruju obećanja iz kampanje o, npr. smanjivanju proračuna ... več Vlada nije napravila dovoljno jer se još uhodava, kazao je Ladislav Ilčić, predsjednik stranke Hrast i saborski zastupnik, gostujući u HRT-ovoj emisiji "Nedjeljom u dva". No Ilčić je izrazio nadu da će se uskoro pokrenuti stvari.


Drago mi je da se Most odlučio za suradnju s Domoljubnom koalicijom. Postoje neslaganja i zapinje oko kadroviranja. No pred kraj smo tog posla, rekao je Ilčić odgovarajući na pitanje o odnosima u Vladi.

Nezadovoljan je odnosom s HDZ-om, jer se ne ostvaruju obećanja iz kampanje o, npr. smanjivanju proračuna za udruge. Komunikacija nije onoliko dobra koliko bi trebala biti, kazao je.

Na pitanje voditelja o tome kako je zaradio svoju plaću u Saboru, rekao je da se taj rad ne odnosi samo na plenume, nego i na područja interesa, poput npr. kurikularne reforme, rad u odborima i slično. Politiku moramo učiniti takvom da se svi žele time baviti, rekao je.

Kao dva ključna poteza premijera Tihomira Oreškovića izdvojio je donošenje proračuna te razumijevanje financija. Nije sasvim siguran je li trend rasta BDP-a i rasta potrošnje zasluga prošle Vlade. U odnosu na druge države mi imamo najgore rezultate. To je djelomično posljedica globalnog rasta, smatra.
Kazao je i da SDP vodi u prepucavanju. Blate se unutarstranački, kao i prema poitičkim protivnicima. Zoran Milanović ne preza ni pred čim. To što je uveo u društvenu scenu loše je za Hrvatsku, govori Ilčić. Izjava ministra kulture Zlatka Hasanbegovića o tome da je Ante Tomić na neki način sam isprovocirao napad, je možda preuranjena. Trebao je osuditi napad, a onda možda kasnije poslati poruku da treba paziti što se piše, kaže Ilčić.

Spomenuo je i svoju izjavu o "biološki jačim" narodima koji dolaze u migrantskoj krizi, rekavši da je riječ isključivo o natalitetu. Nastojao je to potkrijepiti statističkim podacima o primateljima socijalne pomoći u Njemačkoj te je kazao da najviše socijalne pomoći primaju upravo ljudi iz Turske, Iraka..., a da čak 83% imigranata u Njemačkoj nema nikakvu školu. Rekao sam da RH treba napraviti sve da može štititi svoje granice. Milanović nikada ni sa kim nije surađivao, samo se svađao, kazao je Ilčić i dodao da je protiv bodljikave žice te se zalaže da se ljudima pomogne, ali u njihovim državama. Treba pokazivati solidarnost prema ljudima, ali razumno i pošteno, kazao je.

Neki mediji od mene žele napraviti političara koji je opterećen svojim svjetonazorom, rekao je Ilčić. Govoreći o kurikularnoj reformi kazao je da nije rađena na temelju analize mogućnosti. U ekspertnoj skupini nemamo nikoga iz prirodnih znanosti (matematika, fizika, biologija...), dodao je i nabrojao ljude u toj skupini koji prema njegovu mišljenju tamo ne bi trebali biti. Pritom je spomenuo Jokića koji, kao ateist, radi temu o potrebi vjeronauka u školi. Doživljavam ga kao osobu s dobrim namjerama. Samo mi je važno da kurikularna reforma bude dobra, dodaje. Kritizirao je i golemu administraciju koja bi se, kako kaže, trebala uvesti tom reformom. Govoreći o kurikularnoj reformi, kazao je da ima fantastične ideje, ali da bi mogla biti neostvariva.


Problem demografije prepoznat je i od predsjednice Republike i premijera. Nismo dosad imali obiteljsku politiku, kaže Ilčić i navodi da je ključni problem obitelji nedostatak vremena među njezinim članovima.

Zabrana pobačaja nije mjera pronatalitetne politike, to je civilizacijsko pitanje. Postoji znanstvena potvrda života od trenutka začeća. Stoga moramo štititi taj život, tvrdi Ilčić. Iznašao bih načina da se riješe ekonomski i stambeni problemi žena koje one navode kao uzroke za odluku na pobačaj, kaže Ilčić i dodaje da ima puno mjera kojima se može pomoći da se promijeni svijest. Djeca moraju učiti o svojoj spolnosti, sposobnosti kontroliranja bilo kojeg ponašanja. Treba spojiti moralnu komponentu sa spolnošću. Spolnost nije samo fizička, izjavio je Ilčić.

Urednik i voditelj: Aleksandar Stanković manj

Televizija ogledov 309 dodan 08. 05. 2018

Komentarji 0

če želiš komentirati, se


stalna povezavakoda s predvajalnikomVpiši email osebe, ki ji želiš priporočiti ogled videa.


Za nadaljevanje se prijavi

Za prijavo uporabi Facebook

Facebook prijava

Za prijavo uporabi geslo

Samodejna prijavapozabljeno geslo včlanitev