kategorije

Hrvaška 4

V letu 1712 je bil izglasovan zakon, ki je dovolil ženski članici Habsburške dinastije biti okronana za vladarico v primeru, če ni nobenega moškega naslednika, kar je kasneje Mariji Tereziji, kljub nasprotovanju madžarskega plemstva omogočilo priti do madžarske krone. Nova cesarica je Hrvaški zavladala leta 1767 na kraljevem koncilu, ki je bil hkrati prva hrvaška vlada, ki je obstajala do leta 1779. Konec 18. stoletja so se pokazali prvi poskusi madžarskega plemstva po zatrtju hrvaške samouprave in želji po madžarizaciji, zoper katero so ... več V letu 1712 je bil izglasovan zakon, ki je dovolil ženski članici Habsburške dinastije biti okronana za vladarico v primeru, če ni nobenega moškega naslednika, kar je kasneje Mariji Tereziji, kljub nasprotovanju madžarskega plemstva omogočilo priti do madžarske krone. Nova cesarica je Hrvaški zavladala leta 1767 na kraljevem koncilu, ki je bil hkrati prva hrvaška vlada, ki je obstajala do leta 1779. Konec 18. stoletja so se pokazali prvi poskusi madžarskega plemstva po zatrtju hrvaške samouprave in želji po madžarizaciji, zoper katero so Hrvati nastopili z narodnim preporodom v prvi polovici 19. stoletja in politična neodvisnost je bila dosežena z uporabo orožja, ko je v letu 1848/49 hrvaški ban Josip Jelačić z vojsko premagal madžarsko vojsko pod vodstvom Lajosa Kossutha. Ta vojaška zmaga je pomenila prekinitev vsakršnih povezav z madžarskim kraljestvom. Od revolucije naprej so bili člani hrvaškega parlamenta izbrani na volitvah, in od leta 1861 je bil parlament odprt za vse državljane, ne zgolj za plemstvo.

V času Napoleonovih vojn je Dubrovniška republika izgubila svojo neodvisnost in leta 1808 postala del Dalmacije, ki je po letu 1812 postala avstrijska provinca.

Ob oslabljeni Avstriji po izgubah v vojni s Prusijo in Italijani je na moči v cesarstvu pridobila Madžarska in leta 1868 so bili hrvaški predstavniki prisiljeni v sprejetje sporazuma z Madžarsko, ki je določal preoblikovanje Hrvaške v državo z lastnimi notranjimi organi, sodstvom in izobraževalnim sistemom, toda kot del Madžarskega kraljestva. Leta 1881 so bile vojaške meje zopet podrejene hrvaškemu parlamentu. V tem času je hrvaško ozemlje pripadalo Avstriji (Dalmacija, Istra, deli Bosne in Hercegovine) in Madžarski (ostala Hrvaška in Slavonija). Takšna razdelitev, kot tudi položaj hrvaškega parlamenta, ki je bil izključen iz cesarskega, je povzročilo krepitev moči politikov, ki so bili naklonjeni ideji o Združenju Južnih Slovanov ter odcepitvi iz cesarstva. Propad Avstro-Ogrske je tudi Hrvaška izkoristila in bila 29.10.1918 vključena skupaj s Slovenijo, Bosno in Hercegovino in Vojvodino v Državo Slovencev, Hrvatov in Srbov in kot taka, z Zagrebom kot glavnim mestom, obstajala komaj mesec dni. Srbska populacija je želela hitro združitev s Srbskim kraljestvom, na drugi strani pa so italijanske grožnje po zavzetju obsežnih hrvaških območij v Dalmaciji prisilile Hrvaško, da je tudi sama prosila za pomoč Srbijo. 1. decembra 1918 sta se državi združili, za prestolnico razglasili Beograd in novo kraljestvo pod vodstvom srbske dinastije je nosilo ime Kraljevina Srbov, Hrvatov in Slovencev. V novi državi so imeli Srbi glavno vlogo, vojska in policija je bila v glavnem v srbskih rokah, prav tako tudi diplomatske institucije. S srbskim dvorom in vlado je bila vloga Hrvaške v državi zelo obrobna. S prvo ustavo v letu 1921 je bila Hrvaška ločena na več področij in praktično na robu obstoja. Najbolj pomembna hrvaška politična stranka, hrvaška Ljudska stranka, združenje hrvaških ljudi in celo deloma srbskih poljedelcev v opoziciji do centralne vlade. Leta 1928 je prišlo do zaostritve v Beogradu, ko se je tamkajšnji dvor odločil odstraniti voditelja stranke, Stjepana Radića, ki je bil nato v jugoslovanskem parlamentu ustreljen. Kmalu po tistem, ko je kralj Aleksander razglasil diktaturo je tudi država dobila novo ime: Kraljevina Jugoslavija.

manj

Narava ogledov 3480 dodan 18. 08. 2008

Komentarji 39

če želiš komentirati, se
sonce
13 let nazaj

lejpu

Lepmaj
Lepmaj13 let nazaj

super!5

marko3
13 let nazaj

Vse lepote, ki jih Bog ni mogel stlačiti v Slovenijo, je še dal Hrvaški.

nanisimi
nanisimi13 let nazaj

hahahahahahahahahahahaha

gansandrosis
gansandrosis13 let nazaj

pa še res je . . .

azeleja
13 let nazaj

res lepo....5ka.

Nincaa
13 let nazaj

mhm tole si pa zasluž 5-ko... pa muzka zraven še eno 5-ko ;))

nanisimi
nanisimi13 let nazaj

2 x 5 to mi deli

arja
arja13 let nazaj

odlično,bomo morali iz zgodovine na izpit pri tebi?5

nanisimi
nanisimi13 let nazaj

hvala... arja še malo pa 6 september

golf2
13 let nazaj

lepo--((

freddy4
freddy413 let nazaj

Krasen video;)ni kaj oporekat,le driugič grem v knjižnico,ker na mojvideo ni časa tolk brat pod videom!;)fanatik pa nisem;)itaq

nanisimi
nanisimi13 let nazaj

hahahaha.. ti pošljem zvočni zapis

miska74
13 let nazaj

ma super video in muzika!!!

TOSCH
13 let nazaj

.:.

whisky
13 let nazaj

nice,nice....5-ka

Fukish007
13 let nazaj

5ka

albina
13 let nazaj

lepo....5-kica

Spanjelka
Spanjelka13 let nazaj

lepo...

biseri
13 let nazaj

Dobra pesem in video si dobro naredil *****biserov

nanisimi
nanisimi13 let nazaj

ojoj kok biserov hvala

JAMARI
JAMARI13 let nazaj

nice... sedi 5

nanisimi
nanisimi13 let nazaj

bom ko končam

lili75
13 let nazaj

Hrvaška lijepa moja
super

nanisimi
nanisimi13 let nazaj

a samo tvoja

sponka.com
13 let nazaj

..čudovito, vse v celoti je zajeto s-pet..

nanisimi
nanisimi13 let nazaj

ja itak

haineken
13 let nazaj

krasno! 5*

nanisimi
nanisimi13 let nazaj

hvala... kaj ko bi že odpru to flašo
da ne bo rok poteku

evastraz
13 let nazaj

hrvaška je lepa- nihče pa ne prekaša slovenije hehe ;)
5ica

nanisimi
nanisimi13 let nazaj

če ti tko praviš pa že drži ;)
hvala

mesko.toni
mesko.toni13 let nazaj

FENOMENALNO SUPER ZA 10000.KA.

nanisimi
nanisimi13 let nazaj

za tebe samo najboljše

Gorney
Gorney13 let nazaj

brez pomisleka sem kliknil na pet!!! temu se reče video...

nanisimi
nanisimi13 let nazaj

THX Miha

HAMPOVCANS
13 let nazaj

HVALA TI, KRASNO NAREJENO, NAPISANO, MUZIKA...VSE ZA MAXIMUM 5

nanisimi
nanisimi13 let nazaj

bolj mi je Š.. všeč ;)

ibaranj3
13 let nazaj

sssuper video,10x10x10

nanisimi
nanisimi13 let nazaj

hvala carestalna povezavakoda s predvajalnikomVpiši email osebe, ki ji želiš priporočiti ogled videa.


Za nadaljevanje se prijavi

Za prijavo uporabi Facebook

Facebook prijava

Za prijavo uporabi geslo

Samodejna prijavapozabljeno geslo včlanitev