kategorije

intervju predsednika vlade Janeza Janše za CNN

Predsednik vlade Janez Janša je bil danes v živo gost oddaje At This Hour na CNN, kjer se je z voditeljico Kate Bolduan pogovarjal o razmerah v Ukrajini, obisku treh predsednikov vlad v Ukrajini, zasedanju vrha Nata v Bruslju in aktualnih zunanjepolitičnih temah, so sporočili iz urada predsednika vlade. »Ukrajina potrebuje upanje, moderno orožje, denar in humanitarno pomoč. Nato bi moral zagotoviti prvo dvoje. Upanje in moderno orožje je pomembno, prav tako pa moramo krepiti vzhodno krila Nata. To je nekaj, kar moramo narediti, da ... več Predsednik vlade Janez Janša je bil danes v živo gost oddaje At This Hour na CNN, kjer se je z voditeljico Kate Bolduan pogovarjal o razmerah v Ukrajini, obisku treh predsednikov vlad v Ukrajini, zasedanju vrha Nata v Bruslju in aktualnih zunanjepolitičnih temah, so sporočili iz urada predsednika vlade.

»Ukrajina potrebuje upanje, moderno orožje, denar in humanitarno pomoč. Nato bi moral zagotoviti prvo dvoje. Upanje in moderno orožje je pomembno, prav tako pa moramo krepiti vzhodno krila Nata. To je nekaj, kar moramo narediti, da pokažemo Rusom in predsedniku Putinu, da Nato ni nekaj, kar zgolj stoji ob strani,« je dejal uvodoma.

Na vprašanje o tem, da ruskega predsednika Putina sprožene sankcije doslej niso zaustavile, je predsednik vlade dejal, da iz zgodovine vemo, da so sankcije zelo pomembne, ker oslabijo agresorja. »Ne spomnim pa se trenutka v zgodovini, ko bi sankcije takoj ustavile vojno. Trenutno lahko ruske tanke ustavijo le orožje in Ukrajinci, ki se borijo proti njim. Zaradi sankcij bodo Rusi postali šibki, a narediti moramo vse, da pomagamo Ukrajincem, da postanejo močnejši, in vse, kar lahko naredimo, da Rusi postanejo šibkejši, kombinirati moramo naše napore,« je povedal premier.


Voditeljica je predsednika vlade vprašala, ali si tudi sam zavzema za mirovno misijo, tako kot njegov poljski kolega. »Poznamo mirovne misije, ki ohranjajo mir, in misije, ki vzpostavljajo mir,« je dejal premier in dodal, da bi za mirovno misijo, ki ohranja mir, morali najprej vzpostaviti mir, kar bi bila vsaka prekinitev ognja. »Toda trenutno situacija ni takšna.«

»Ukrajinci odločeni, da zmagajo«
»Toda, kar smo videli ob obisku Kijeva, je bila močna odločenost na ukrajinski strani, da se borijo in da zmagajo, mi pa moramo narediti vse, da jim pomagamo, da so dovolj močni, pomagati jim moramo z orožjem. Šele ko se bodo Ukrajinci ubranili, bo pred nami situacija, kjer bomo lahko govorili o resni mirovni misiji za ohranjanje miru. Za mirovno misijo potrebujemo mir, ki ga je treba varovati, a kot rečeno, nismo še tam,« je dejal premier.

Na vprašanje o grožnjah z uporabo jedrskega orožja z ruske strani, je predsednik vlade izrazil mnenje, da Rusija jedrskega orožja ne bo uporabila, »saj bi to pomenilo pot brez vrnitve«. »To je nekaj takšnega kot imeti samomorilske namene in mislim, da ljudje, ki so potrebni, da izvedejo takšen ukaz, niso pripravljeni umreti. Mislim tudi, da Rusija zlahka s tem grozi prebivalstvu, Evropi, še vedno pa menim, da to ni mogoča situacija. Situacijo moramo videti takšno, kot je, in ne takšne, kot jo želijo prikazati Rusi,« je pojasnil predsednik slovenske vlade.

Ob koncu pogovora se je Janša zahvalil tudi ZDA za močno vpletenost. »Iskreno povedano, v Evropi smo zadnja desetletja zanemarjali varnostno situacijo in zdaj potrebujemo ZDA bolj kot kadar koli prej po času od padca Berlinskega zidu,« je zaključil Janša. manj

Televizija ogledov 98 dodan 24. 03. 2022

Komentarji 0

če želiš komentirati, se


stalna povezavakoda s predvajalnikomVpiši email osebe, ki ji želiš priporočiti ogled videa.


Za nadaljevanje se prijavi

Za prijavo uporabi Facebook

Facebook prijava

Za prijavo uporabi geslo

Samodejna prijavapozabljeno geslo včlanitev