kategorije

Japonci poskušajo proizvajati elektriko iz snega

Raziskovalci v japonskem mestu Aomori so začeli preučevati metode za pridobivanje električne energije iz snega, da bi zagotovili trajnostno energijo in rešili problem pomanjkanja električne energije. Aomori je lepo japonsko mesto, ki leži 715 kilometrov severno od Tokia. Poleg borovih gozdov je mesto znano kot eno najbolj snežnih krajev. Letno zapade od 7,5 do 8 metrov snega. Lansko leto je padlo toliko snega, da so morale lokalne mestne oblasti porabiti 46 milijonov dolarjev za čiščenje zgradb in ulic. Japonci se snega znebijo tako, ... več Raziskovalci v japonskem mestu Aomori so začeli preučevati metode za pridobivanje električne energije iz snega, da bi zagotovili trajnostno energijo in rešili problem pomanjkanja električne energije.


Aomori je lepo japonsko mesto, ki leži 715 kilometrov severno od Tokia. Poleg borovih gozdov je mesto znano kot eno najbolj snežnih krajev. Letno zapade od 7,5 do 8 metrov snega. Lansko leto je padlo toliko snega, da so morale lokalne mestne oblasti porabiti 46 milijonov dolarjev za čiščenje zgradb in ulic. Japonci se snega znebijo tako, da ga kupijo in mečejo v morje.


Ta postopek se morda zdi preprost, vendar zahteva precej časa, sredstev in denarja. Ekipa, ki jo sestavljajo raziskovalci IT startupa Forte in Univerze za elektrokomunikacije v Tokiu, je predlagala zanimivo rešitev problema snega. Predlagajo uporabo snega za proizvodnjo čiste in cenovno dostopne električne energije. Preizkušanje te ideje se je že začelo v bazenu zapuščene šolske stavbe, piše Japan Times. Raziskovalci verjamejo, da bi njihov pristop lahko pomagal številnim evropskim državam, ki se trenutno soočajo z energetsko krizo zaradi vojne v Ukrajini. Večina teh držav nima težav s pomanjkanjem snega, zato bi ga lahko izkoristile za proizvodnjo čiste energije.Japonski znanstveniki bodo med raziskavo uporabili veliko količino snega in "zunanji" zrak za pogon turbine, ki proizvaja elektriko. Zunanji zrak ima višjo temperaturo od zraka okoli snega, ker ga segreva sonce.

Znanstveniki bodo s toplotnimi cevmi dovajali hladen zrak (iz snega) in topel zrak (od zunaj) do hladilne tekočine v turbini. Razlika v temperaturi hladnega in toplega zraka bo povzročila povečanje konvekcijskega toka v hladilni tekočini turbine, ta tok pa bo na koncu povzročil vrtenje turbine in ustvarjanje električne energije.


Ekipa znanstvenikov trdi, da bi njihova metoda pridobivanja električne energije na podlagi snega lahko dosegla enako učinkovitost kot sončna elektrarna in morda na veliko bolj stroškovno učinkovit način. Učinkovitost tega sistema je odvisna tudi od faktorja temperaturne razlike. Večje kot so temperaturne razlike, večji je izkoristek proizvodnje električne energije.To ni prvič, da so znanstveniki poskušali proizvajati elektriko s pomočjo snega, saj je leta 2019 skupina raziskovalcev v Kaliforniji razvila napravo, ki bi lahko proizvajala elektriko iz padajočega snega. Vendar pa je ta metoda lahko napajala le majhne naprave. Opravljene so bile še druge podobne študije, vendar nobena od njih ne ponuja izvedljive rešitve, kot jo izvajajo japonski znanstveniki.

Vendar pa obstajajo tudi določeni izzivi. Da bi bil proces razširljiv, so potrebni veliki prostori za shranjevanje. Poleg tega je treba v zasneženih območjih zagotoviti stalen dotok toplega zraka. Znanstveniki bodo do marca izvajali raziskave v Aomoriju, da bi preizkusili izvedljivost svoje metode. Medtem bodo iskali načine za zbiranje toplega zraka iz vročih vrelcev, da bi presegli omejitve.


Če bodo japonski znanstveniki uspešni, bo njihova metoda postala nova revolucija v obnovljivih virih energije in bo še posebej pomembna za hladne predele sveta. manj

Znanje ogledov 42 dodan 21. 01. 2023

Komentarji 0

če želiš komentirati, se


stalna povezavakoda s predvajalnikomVpiši email osebe, ki ji želiš priporočiti ogled videa.


Za nadaljevanje se prijavi

Za prijavo uporabi Facebook

Facebook prijava

Za prijavo uporabi geslo

Samodejna prijavapozabljeno geslo včlanitev