kategorije

Kako bo videti notranjost letala v prihodnosti

Letala prihodnosti ne bodo več imela oken, potniki pa bodo imeli razgled iz sanj. Center za inovacijski proces (CPI) v Londonu razvija povsem drugačno notranjost letal, kot smo je vajeni. Namesto oken bodo notranje stene potniških kabin prekrite z ogromnim in fleksibilnim zaslonom OLED, ki ga je mogoče brez poškodb večkrat upogniti, njegova velikost pa se lahko poveča do dvakrat. Zasloni bodo prikazovali sliko zunanjega sveta, ob tem pa se bodo tako kot na računalniku prikazovala opozorila o morebitnih letalih v bližini, piše ... več Letala prihodnosti ne bodo več imela oken, potniki pa bodo imeli razgled iz sanj. Center za inovacijski proces (CPI) v Londonu razvija povsem drugačno notranjost letal, kot smo je vajeni.
Namesto oken bodo notranje stene potniških kabin prekrite z ogromnim in fleksibilnim zaslonom OLED, ki ga je mogoče brez poškodb večkrat upogniti, njegova velikost pa se lahko poveča do dvakrat.

Zasloni bodo prikazovali sliko zunanjega sveta, ob tem pa se bodo tako kot na računalniku prikazovala opozorila o morebitnih letalih v bližini, piše Jutarnji list.
Že čez deset let

Vsak potnik bo imel možnost, da odloči, kakšen zaslon želi. Manjši zasloni bodo namreč vgrajeni v hrbtno stran sedežev, tako da bodo tisti, ki ne bodo sedeli ob oknu, lahko uživali v svojem delčku futurističnega raja.

Ko bo čas za spanje, se bo notranjost letala spremenila v zatemnjen prostor, v katerem bo edino svetlobo oddajala rdeče črta vzdolž sten.

Čeprav vse skupaj zveni zelo futuristično, ljudje, ki so prišli na idejo letala brez oken, trdijo, da bo tehnologija, s katero bodo lahko uresničili svoje načrte, dostopna že čez deset let.
Skrb za okolje

Pri CPI so zatrdili tudi, da so pri razvoju tehnologije na prvo mesto postavili zaščito okolja. "Pogovarjali smo se z ljudmi iz letalske stroke in ugotovili, da bi bilo treba zmanjšati težo letal," je povedal John Heliwell iz centra CPI.
Namestitev oken v letalo pomeni, da je treba okrepiti trup letala, kar še dodatno poveča njegovo težo. Z zasloni OLED bi težo letala zmanjšali, to pa bi prineslo tudi manjšo porabo goriva in manjše izpuste CO2 v okolje. manj

Nenavadno ogledov 546 dodan 02. 11. 2014

Komentarji 0

če želiš komentirati, se

stalna povezavaVpiši email osebe, ki ji želiš priporočiti ogled videa.


Za nadaljevanje se prijavi

Za prijavo uporabi Facebook

Facebook prijava

Za prijavo uporabi geslo

Samodejna prijavapozabljeno geslo včlanitev