Kako razpade truplo pod vodo

Vsakdo je že slišal za izraz »spati z ribami,« ki ga v kriminalnih filmih večkrat uporabljajo mafijci, ko želijo povedati, da so se trupla znebili tako, da so ga vrgli v vodo. A kaj se res zgodi s truplom pod vodo?Da bi ugotovili, kako truplo pod vodo razpade, je skupina kanadskih znanstvenikov na dno zaliva v treh letih odvrgla tri prašičja trupla in opazovala. Prašičja trupla so bila izbrana za študijo, ker so prašiči po sestavi in teži zelo podobni ljudem. Prvi dve trupli sta bili razkrojeni do kosti v treh tednih, tretje truplo ... več Vsakdo je že slišal za izraz »spati z ribami,« ki ga v kriminalnih filmih večkrat uporabljajo mafijci, ko želijo povedati, da so se trupla znebili tako, da so ga vrgli v vodo. A kaj se res zgodi s truplom pod vodo?Da bi ugotovili, kako truplo pod vodo razpade, je skupina kanadskih znanstvenikov na dno zaliva v treh letih odvrgla tri prašičja trupla in opazovala.

Prašičja trupla so bila izbrana za študijo, ker so prašiči po sestavi in teži zelo podobni ljudem.
Prvi dve trupli sta bili razkrojeni do kosti v treh tednih, tretje truplo pa se je razkrajalo kar 90 dni. Prvi dve so namreč razgradili predvsem raki in ostali malce večji morski mrhovinarji, tretje pa je razpadalo dlje časa, saj je v tistem delu zaliva primanjkovalo raztopljenega kisika, zato se večji vodni mrhovinarji niso mogli približati truplu.

Raziskava je sicer zelo pomembna za forenzično znanost, saj primanjkuje informacij o razgradnji trupel v vodi.
Forenzično pomembno dognanje poskusa je, da stopala na neki točki razgradnje samodejno odstopijo od okostja. Če bi torej mrtva oseba v vodi na nogah imela obute superge, bi stopala po nekaj časa, zaradi pene na podplatih, priplavala na vrh. manj

Nenavadno ogledov 209 dodan 29. 10. 2014

Komentarji 0

če želiš komentirati, se

stalna povezavaVpiši email osebe, ki ji želiš priporočiti ogled videa.


Hiter seznam

Za nadaljevanje se prijavi

Za prijavo uporabi Facebook

Facebook prijava

Za prijavo uporabi geslo

Samodejna prijavapozabljeno geslo včlanitev