kategorije

Kamenjanje Soraye M

THE STONING OF SORAYA M. je posnet po istoimenskem ¨best sellerju¨, ki je bil napisan na podlagi resničnih dogodkov. (1994 leta je Novinar Freiodune Sahebjam bil prvi, ki je razkril šokantno zgodbo in jo nemudoma lansiral v javnost tako, da je napisal knjigo z naslovom The Stoning of Soraya M.). Razkriva vso grozovitost verskega fundamentalizma, neenakopravnosti med spoloma in mentalitete podivjane množice, ki nedolžno žensko zaradi nedokazane nezvestobe kamenja do smrti. Omenjeno šokantno delo je delo manj znanega režiserja Cyrusa ... več THE STONING OF SORAYA M. je posnet po istoimenskem ¨best sellerju¨, ki je bil napisan na podlagi resničnih dogodkov. (1994 leta je Novinar Freiodune Sahebjam bil prvi, ki je razkril šokantno zgodbo in jo nemudoma lansiral v javnost tako, da je napisal knjigo z naslovom The Stoning of Soraya M.). Razkriva vso grozovitost verskega fundamentalizma, neenakopravnosti med spoloma in mentalitete podivjane množice, ki nedolžno žensko zaradi nedokazane nezvestobe kamenja do smrti. Omenjeno šokantno delo je delo manj znanega režiserja Cyrusa Nowrasteha (pomnimo ga po uspešni ameriški televizijski seriji La Femme Nikita” / Nikita, 1997 – 2001 in njegove druge polovice Betsy Giffen Nowrasteh (na pomoč mu je priskočila pri scenariju). Omenjena drama je dvignila prah na filmskem festivalu v Torontu predlansko leto septembra (osvojila je nagrado gledalcev: Cadillac People’s Choice Award ), takoj za SLUMDOG MILLIONAIRE / REVNI MILIJONAR 2008 )!


KRATKA VSEBINA


Na podeželju v Iranu in v letu 1986 se odvija zgodba, v katero je vpleten novinar z iransko francoskim imenom Freiodune Sahebjam (JAMES CAVIEZEL pomnimo ga po vlogi jezusa iz filma THE PASSION OF THE CHRIST / KRISTUSOV PASIJON, 2004) obstane v iranski vasici z okvaro na os. vozilu. Na pomoč mu priskoči Zahra (Shohreh Aghdashloo) tako, da mu zaupa zgodbo v katero je bila pred dvema tednoma vpletena njena nečakinja Soraya M. (Mozhan Marnò), saj vidi v njem nekakšno, pravici zadoščeno upanje in odrešitev pred iranskimi psi, ki živijo v vasici, in jo ogrožajo iz dneva v dan! Pripoved francoskega novinarja tako močno preterese, da je odločen, da ji pomaga in to šokantno zgodbo razkrije medijem izven Irana, tukaj pa naleti na velike težave, saj je s tem obsojen na smrt, tako kot Zahra, ki je priča krvavemu zatiranju Soraye na ¨audio kaseti¨.

Film nazorno prikaže iranske islamiste, ki tudi v današnjem času modernega Irana kamenjajo nedolžne ženske po vaseh. Na žalost je ta nagnusen, krvav kriminal prisoten po celem Iranu in drugih islamskih državah (v Pakistanu, v Afganistanu, v Iranu, v Savdski Arabiji, v Sudanu, v Somaliji, in v Nigeriji). Zakonca Nowrasteh gledalca seznanita s strašljivim dogodkom, kateri močno spomnija na krute prizore iz kristusovega pasijona, (še pomnimo Jamesa Caviezela kako je trpel kristusove muke pod režijo MEL GIBSONA?). Podobno vse skupaj na nehuman način doživlja (po krivem obdolžena) Soraya (Mozhan Marnò), ki je izpostavljena nasilju iranskih ¨ islamistov ¨ (še slabše ti islamski ¨extremisti¨ so njeni lastni sinovi, člani verskega režima Bahá’í, ki slepo verjamejo Alahu, ¨saj poznate tisto Alah je velik, vsemogočen in podobna jajca¨) Režiser nam je skrajšal muke, kajti prizori resničnega intezivnega kamenjanja ženske, trajajo dobrih dvajset minut (pa še te minute se vlečejo kot jara kača in te ponoči lovijo v spanju!). Ob vsem tem izstopa tudi odlična igra iranske zvezde, oskarjeve nominiranke Shohreh Aghdashloo (pomnimo jo po vlogi iranske matere iz odlične drame HOUS OF SAND AND FOG / HIŠA PESKA IN MEGLE, 2003) in dialogi perzijskega narečja! Gledalec tako postane priča globokemu in resničnemu zatiranju žensk – (¨šokerju¨) katerega do zdaj ¨vsako evropsko oko še ni videlo z drugo besedo povedano THE STONING OF SORAYA M. je zakopana resnična zgodba, ki prihaja počasi na dan – svet bo zvedel!


manj

Televizija ogledov 2251 dodan 15. 10. 2010

Komentarji 3

če želiš komentirati, se
bumy
9 let nazaj

omg,kaka vera je te to,da dopušča kaj takega,saj nismo v srednjem veku,in to bi naj bila pravica,to so navadni primitivci zame,ki si nea zaslužijo,da jih sonce obsije....

triglavska
11 let nazaj

pa ta narod ni normaln idioti zahojeni

zdenka59
11 let nazaj

Kako kruto ,včasih me je sram da sem človek!!!stalna povezavakoda s predvajalnikomVpiši email osebe, ki ji želiš priporočiti ogled videa.


Za nadaljevanje se prijavi

Za prijavo uporabi Facebook

Facebook prijava

Za prijavo uporabi geslo

Samodejna prijavapozabljeno geslo včlanitev