kategorije

Katastrofa na pragu?Prebudil se je vulkan velikan!

REYKJAVIK – Po več kot stoletju mirovanja se kažejo znaki, da se bo prebudil velik vulkan Bárðarbunga na Islandiji. Tamkajšnje oblasti so že razglasile oranžni alarm, ki je četrti najvišji od lestvici petih stopenj alarmov. Za primerjavo: rdečega, najvišjega, razglasijo, ko se erupcija vulkana že začenja ... Na področju vulkana (gre sicer za najbolj aktiven vulkan na Islandiji) so zabeležene velike seizmične aktivnosti, v manj kot 48 urah pa so zabeležili več kot 1200 potresov. In iz zgodovine je že znano: manjše erupcije so le ... več REYKJAVIK – Po več kot stoletju mirovanja se kažejo znaki, da se bo prebudil velik vulkan Bárðarbunga na Islandiji. Tamkajšnje oblasti so že razglasile oranžni alarm, ki je četrti najvišji od lestvici petih stopenj alarmov. Za primerjavo: rdečega, najvišjega, razglasijo, ko se erupcija vulkana že začenja ...
Na področju vulkana (gre sicer za najbolj aktiven vulkan na Islandiji) so zabeležene velike seizmične aktivnosti, v manj kot 48 urah pa so zabeležili več kot 1200 potresov. In iz zgodovine je že znano: manjše erupcije so le napovednik močnejšega vulkanskega delovanja.
Bárðarbunga se nahaja na jugovzhodu Islandije, na robu velikega ledenika Vatnajökulla, zadnja močna erupcija pa je zabeležena leta 1920. Izbruh vulkana lahko dramatično spremeni podobo površja in rastlinja, kakršnega poznamo.
Kristín Jónsdóttir z islandskega meteorološkega zavoda pravi, da se magma giblje pod ledenikom in se skuša na površje prebiti na najmanj dveh lokacijah.
Ob novici o možni erupciji mogočnega vulkana so se številni spomnili na vulkan Eyjafjallajokull, ki je pred štirimi leti izbruhal tako velike količine vulkanskega pepela, da je bil za nekaj dni onemogočen letalski promet. manj

Nenavadno ogledov 836 dodan 18. 08. 2014

Komentarji 0

če želiš komentirati, se

stalna povezavaVpiši email osebe, ki ji želiš priporočiti ogled videa.


Za nadaljevanje se prijavi

Za prijavo uporabi Facebook

Facebook prijava

Za prijavo uporabi geslo

Samodejna prijavapozabljeno geslo včlanitev