kategorije

Ko Japonci preverjajo, ali jim bo krsta prav ..

Japonska je država z najstarejšim prebivalstvom na svetu. Japonci imajo radi vse zadeve pod nadzorom, tudi če gre za smrt. To dokazuje vrtoglavo velika in vztrajno naraščajoča udeležba na festivalu Šakatsu, ki se dogaja vsako leto in je posvečen pripravam na lasten pogreb. Ob tej priložnosti se obiskovalcem predstavi več kot 50 različnih proizvajalcev krst in drugih ponudnikov pogrebnih storitev. Letošnjo izvedbo si je ogledalo več kot 5000 ljudi, ki so se lahko poleg pogrebne ponudbe poglobili tudi v ponudbo storitev za starostnike. To ... več Japonska je država z najstarejšim prebivalstvom na svetu.
Japonci imajo radi vse zadeve pod nadzorom, tudi če gre za smrt. To dokazuje vrtoglavo velika in vztrajno naraščajoča udeležba na festivalu Šakatsu, ki se dogaja vsako leto in je posvečen pripravam na lasten pogreb. Ob tej priložnosti se obiskovalcem predstavi več kot 50 različnih proizvajalcev krst in drugih ponudnikov pogrebnih storitev. Letošnjo izvedbo si je ogledalo več kot 5000 ljudi, ki so se lahko poleg pogrebne ponudbe poglobili tudi v ponudbo storitev za starostnike. To seveda ne preseneča, če upoštevamo, da se je japonska družba v zadnjem obdobbju močno spremenila, že tretje leto zapored ima namreč najstarejše prebivalstvo na svetu. Festival Šakatsu, kar v prevodu pomeni Priprava na konec, privabi tudi veliko fotografov, saj ponudniki storitev svojim strankam omogočajo, da osebno preizkusijo krste, da se prepričajo, kako udobno jim bo po smrti. Še več, lahko si izberejo obleko, v kateri jih bodo pokopali, ter obiščejo frizerja in naredijo fotografijo za nagrobnik. Še posebno priljubljeni so obiski maskerk, ki pomagajo pri izbiri ličil, ki se bodo nanesla na posameznike, potem ko bodo trupla.
Tisti najbolj goreči lahko ležejo v krsto, si obraz pokrijejo s pokrivalom in se dajo zapreti, tako da si lažje predstavljajo večnost, ki neusmiljeno preži nanje. Zanimanje je tako veliko, da izdelovalci krst tiskajo priročnike za pravilno uporabo teh. Tako pač je, ko je več kot četrtina prebivalstva starejša od 65 let in je iz dneva v dan starejša. Ne preseneča, da se je okoli tega dejstva razvila donosna industrija, čeprav je dobesedno morbidna. manj

Nenavadno ogledov 278 dodan 13. 09. 2014

Komentarji 0

če želiš komentirati, se

stalna povezavaVpiši email osebe, ki ji želiš priporočiti ogled videa.


Za nadaljevanje se prijavi

Za prijavo uporabi Facebook

Facebook prijava

Za prijavo uporabi geslo

Samodejna prijavapozabljeno geslo včlanitev