kategorije

kod ginekologa ... uzet Papa test

PAPA test traži promjene u stanicama prije nego što se razviju u rak. Test na HPV traži prisutnost HPV-ova visokog rizika za koje se zna da uzrokuju oko 99% svih slučajeva raka vrata maternice. Što je PAPA test? Papa test je jednostavna i neinvazivna medicinska pretraga kojom se uzima mala količina površinskih stanica rodnice, vrata maternice i kanala vrata maternice. Taj se uzorak stanica zatim šalje u citološki laboratorij, gdje se analizira pod mikroskopom. Papa test prvenstveno služi za otkrivanje promjena na stanicama vrata ... več PAPA test traži promjene u stanicama prije nego što se razviju u rak. Test na HPV traži prisutnost HPV-ova visokog rizika za koje se zna da uzrokuju oko 99% svih slučajeva raka vrata maternice.
Što je PAPA test?

Papa test je jednostavna i neinvazivna medicinska pretraga kojom se uzima mala količina površinskih stanica rodnice, vrata maternice i kanala vrata maternice. Taj se uzorak stanica zatim šalje u citološki laboratorij, gdje se analizira pod mikroskopom. Papa test prvenstveno služi za otkrivanje promjena na stanicama vrata maternice prilikom probira radi ranog otkrivanja raka vrata maternice, ali i upalnih promjena. Rezultati mogu ukazivati i na prisutnost nekih mikroorganizama i infekcija, ali su za dijagnozu infekcija potrebne dodatne mikrobiološke pretrage.


Kako se provodi PAPA test?

Uzimanje Papa testa se obavlja u ginekološkoj ordinaciji, a osobe koje ga uzimaju su specijalisti ginekologije i opstetricije. Tijekom uzimanja Papa obriska žena leži na ginekološkom stolu. Ginekolog postavlja spekulum, metalnu ili prozirnu plastičnu napravu, koji omogućava lakši pregled vagine i vrata maternice i to tako da se pomoću instrumenta razmaknu stijenke jedna od druge, pružajući bolji uvid i pristup. Zatim se pomoću špatule i četkice uzima obrisak površinskih stanica rodnice, vrata maternice i kanala vrata maternice, koji se nanosi na predmetno stakalce i poprska sredstvom za fiksiranje preparata ili odloži u posudu koja sadržava fiksativ te pohranjuje u transportnu posudu i dostavlja u citološki laboratorij na analizu. Rezultati se obično čekaju nekoliko tjedana.
Rezultat Papa testa

Normalan nalaz Papa testa pokazuje da nisu pronađene promijenjene stanice vrata maternice. Abnormalan nalaz ukazuje na to da su pronađene promijenjene stanice vrata maternice. Većina žena čiji je nalaz Papa testa abnormalan neće trebati liječenje, no manji broj žena imat će abnormalnosti stanica vrata maternice većeg opsega koje će zahtijevati liječenje.

Ovisno o nalazu Papa testa ginekolog upućuje ženu na daljnju obradu koja može uključivati ponavljanje Papa testa, HPV test i kolposkopiju.

Važno je da žena čiji je nalaz testa abnormalan prati upute liječnika i postupa u skladu s njima.

Kako se pripremiti za PAPA test?

Papa test je najbolje uzimati sredinom menstruacijskog ciklusa. Preporučuje se da se Papa test ne uzima u slučaju menstrualnog krvarenja ili infekcije, jer mu se time smanjuje osjetljivost.

Prije pregleda je potrebno isprazniti mokraćni mjehur, prije čega se ne smije pretjerano piti. Prije dolaska ginekologu (24 - 48 sati) se ne preporučuje:


imati spolni odnos
kupati
tuširati
depilirati
koristiti tampone, kreme ni losione.
Razumljivo je ako osjećate neugodu oko pregleda ili zbog toga što Vam slijedi prvi pregled kod ginekologa. Sigurno niste prvi koji se brinete zbog posjeta ginekologu. U tom se slučaju slobodno obratite svom liječniku ili medicinskoj sestri za savjet.


O samom pregledu ipak ne dvojite, radi se o Vašem spolnom i reproduktivnom zdravlju.


Koliko je često potrebno pristupiti Papa testu?

Rak vrata maternice ima dugo razdoblje između predstadija i razvoja same bolesti, stoga Papa testom možemo otkriti bolest u ranijem stadiju i uspješnije liječiti prije nego li se razvije rak. Preporuča se odlaziti na redovite preventivne ginekološke preglede i Papa test obavljati prema savjetu liječnika ovisno o nalazu i utvrđenom stanju, što može biti jednom godišnje. Optimalan vremenski razmak između dva Papa testa prema Međunarodnoj agenciji za istraživanje raka iznosi tri do pet godina, pri čemu je interval od tri godine optimalan u životnoj dobi 25 - 49 godina (ako su prethodni Papa testovi bili uredni), a interval od pet godina se preporučuje u dobnoj skupini 50 - 64 godine.


U kojoj dobi pristupiti prvom Papa testu?

Prema smjernicama Američkog udruženja obstetričara i ginekologa, žena bi prvom Papa testu trebala pristupiti kada navrši 21. godinu ili kad postane seksualno aktivna (nakon prvog spolnog odnosa).

Papa test je važna probirna metoda za otkrivanje raka vrata maternice i promjena koje mu prethode, stoga je važno voditi brigu o svom zdravlju i redovito odlaziti na ginekološke preglede.


Što je HPV test i kakvo je značenje rezultata?

HPV test se sastoji od analize obriska vrata maternice na molekularnoj razini, čime se utvrđuje prisutnost humanog papiloma virusa (HPV). Na tržištu postoje različite vrste testova na prisutnost HPV-a, od kojih neki omogućuju genotipizaciju (precizira se radi li se o virusima niskog ili visokog rizika i/ili daju informaciju kojim je tipom virusa osoba zaražena). Tipovi visokog rizika su glavni rizični čimbenik nastanka prekanceroznih stanja i raka vrata maternice.

Pozitivan rezultat HPV testa ne znači nužno da već imate rak ili da ćete ga dobiti! Navedeni rezultat pokazuje da imate infekciju HPV-om, a ovisno o tipu virusa, da ste moguće izloženi povećanom riziku od razvoja prekanceroznog stanja i raka vrata maternice.

Ovisno o rezultatu HPV testa ginekolog ženu upućuje na daljnju obradu koja može uključivati ponavljanje HPV testa, Papa test i kolposkopiju.

Kako se provodi HPV test?

Postupak uzimanja HPV testa sliči onome kod Papa testa. Tijekom ginekološkog pregleda ginekolog postavlja spekulum (metalnu ili prozirnu plastičnu napravu) koji omogućava lakši pregled vagine i vrata maternice i to tako da se pomoću instrumenta razmaknu stijenke jedna od druge, pružajući bolji uvid i pristup. Zatim se četkicom uzima uzorak iz cervikalnog kanala te u transportnom mediju dostavlja u mikrobiološki laboratorij.


Kako se pripremiti za HPV test?

Prije uzimanja uzoraka za HPV test se preporučuje:


suzdržavati od seksualnih odnosa 24 do 48 sati prije postupka,

ne koristiti vaginalne lijekove ni kupke.
Kome se preporučuje pristupiti HPV testu?

Prevalencija visokorizičnih tipova HPV-a je veća u mlađih žena i opada sa starijom dobi, što se može pripisati prolaznom karakteru većine infekcija u mlađoj dobi i promjeni spolnog ponašanja koje dovode do smanjenja stopa infekcije u starijih žena. Zbog toga se mlađim djevojkama ne preporučuje odmah testirati na HPV, jer se očekuje da će HPV infekcija u velikom broju slučajeva spontano nestati. Testiranje na HPV u mlađoj dobi može dovesti do bespotrebnog liječenja i zabrinutosti spoznajom o inficiranosti virusom. HPV testiranje se preporučuje koristiti nakon 30. godine života. manj

Znanje ogledov 229 dodan 23. 06. 2020

Komentarji 0

če želiš komentirati, se


stalna povezavakoda s predvajalnikomVpiši email osebe, ki ji želiš priporočiti ogled videa.


Hiter seznam
Poglejte tudi
cura s dvije vagine ... 1:22

cura s dvije vagine ...

fenix13 213 1 komentar
Crash test mercedes 0:30

Crash test mercedes

andro 9805 9 komentarjev
Pigloo - Papa Pinguin 3:09

Pigloo - Papa Pinguin

damci 7920 1 komentar
Crash Test 0:19

Crash Test

lord 3791 1 komentar
test 3:41
Djogani - Čekaj me kod kolima 3:37

Djogani - Čekaj me kod kolima

jacko 3583 2 komentarja
Crash Test Dummies 1:03

Crash Test Dummies

damci 3443 1 komentar

Za nadaljevanje se prijavi

Za prijavo uporabi Facebook

Facebook prijava

Za prijavo uporabi geslo

Samodejna prijavapozabljeno geslo včlanitev