kategorije

Kopal je 32 let:a nihče ne ve zakaj

636 metrov dolg predor se zažira v puščavo Mojave. Nič nenavadnega, a predor nima, se zdi, nobenega pravega namena, saj ne vodi do nobene posebne destinacije. Zdi se, da je tam le zato, ker je tako hotel William Henry »Burro« Schmidt. Čeprav je dvaintrideset dolgih let kopal v granit, o svojem početju ni veliko govoril. Povedal je le, da gre za bližnjico. Do kam, nihče zares ne ve. Predor je prehoden še danes, njegov pravi namen pa ostaja neznanka. Schmidt je v Kalifornijo zaradi slabega zdravja iz Rhode Islanda prišel pozno v 19. ... več 636 metrov dolg predor se zažira v puščavo Mojave. Nič nenavadnega, a predor nima, se zdi, nobenega pravega namena, saj ne vodi do nobene posebne destinacije.
Zdi se, da je tam le zato, ker je tako hotel William Henry »Burro« Schmidt. Čeprav je dvaintrideset dolgih let kopal v granit, o svojem početju ni veliko govoril. Povedal je le, da gre za bližnjico. Do kam, nihče zares ne ve.

Predor je prehoden še danes, njegov pravi namen pa ostaja neznanka.
Schmidt je v Kalifornijo zaradi slabega zdravja iz Rhode Islanda prišel pozno v 19. stoletju. Kopati naj bi začel leta 1902 – uporabljal je krampe, kladiva, ročne vrtalnike in eksploziv, drobir pa odvažal s samokolnico, včasih pa tudi kar na hrbtu. Sčasoma je v predoru položil tire in nanje postavil vagon. Večina ljudi ga je imela za rahlo premaknjenega. Živel je sam, oblačila si je krpal z žaklji od moke, čevlje s pločevino. Večkrat se je resno poškodoval v eksplozijah, saj je menda rad varčeval z vžigalnimi vrvicami. Predor še do teh dni ostaja velika skrivnost. Obiskovalci vedo povedati, da se je Schmidt očitno spoznal na svoje delo, četudi se je učil sproti, saj o kopanju predorov ni imel predhodnega znanja.
A zakaj predor sredi ničesar? Ko ga je po 32 letih zaključil, je preprosto odkorakal in se ustalil v bližnjem naselju. Pozneje je tja na oglede vodil ljudi, dokler ni leta 1954 preminil. Predor je prehoden še danes, njegov pravi namen pa ostaja neznanka. manj

Nenavadno ogledov 640 dodan 02. 11. 2014

Komentarji 0

če želiš komentirati, se


stalna povezavakoda s predvajalnikomVpiši email osebe, ki ji želiš priporočiti ogled videa.


Za nadaljevanje se prijavi

Za prijavo uporabi Facebook

Facebook prijava

Za prijavo uporabi geslo

Samodejna prijavapozabljeno geslo včlanitev