kategorije

Kraja denarja z brezstičnih kartic

"Video je seveda avtentičen, a ne pove vseh dejstev," opozarjajo v naši največji banki NLB. "Pri videu je razvidno, da gre za 'nastavljen' prikaz, v praksi pa je to skoraj neizvedljivo in do takšnih zlorab ne prihaja. V Sloveniji do danes še ni bilo takega primera," v NLB komentirajo posnetek, ki se v zadnjih dneh širi po spletu. Na njem nekdo POS-terminal prisloni na hlačni žep moškega in uspešno opravi plačilo. "Po spletu kroži veliko opozoril in zgodbic, kaj se je zgodilo na primer v Ljubljani in še kje, a če samo tisto sliko vnesete ... več "Video je seveda avtentičen, a ne pove vseh dejstev," opozarjajo v naši največji banki NLB.
"Pri videu je razvidno, da gre za 'nastavljen' prikaz, v praksi pa je to skoraj neizvedljivo in do takšnih zlorab ne prihaja. V Sloveniji do danes še ni bilo takega primera," v NLB komentirajo posnetek, ki se v zadnjih dneh širi po spletu. Na njem nekdo POS-terminal prisloni na hlačni žep moškega in uspešno opravi plačilo.
"Po spletu kroži veliko opozoril in zgodbic, kaj se je zgodilo na primer v Ljubljani in še kje, a če samo tisto sliko vnesete v Googlov iskalnik fotografij, vam ta ponudi celo goro rezultatov in gre v mnogih primerih za lažne novice," pravijo v NLB, kjer sicer razumejo, da ljudi tovrstne zlorabe skrbijo.
A takšna zloraba je zaradi cele vrste razlogov zelo težko izvedljiva. "Kadar ima oseba dve brezstični kartici v denarnici (niti ni nujno da sta plačilni, lahko gre za kartico za parkiranje ali službeno kartico, ki dela na NFC tehnologiji, za Urbano, Piko ...) ne pride do transakcije, saj POS terminal pridobi podatke o več karticah in ne more izločiti enega. Iz varnostnih razlogov v tem primeru POS terminal transakcije ne izvede," zagotavljajo v NLB. Poleg tega je treba v POS terminal za vsako transakcijo posebej vtipkati znesek, "čas od takrat, ko vtipkamo znesek, in do takrat, ko nekdo prisloni kartico, je omejen (ne moreš na primer vtipkat zneska in potem 15 minut zatem prisloniti kartice)", izpostavljajo v NLB. Poleg tega je treba POS terminal prisloniti zelo blizu kartice, kot je razvidno tudi v posnetku. "Ali res ne bi opazili, da nam nekdo prisloni POS na zadnjico?" Dodajajo, da se lahko vsi, ki jih skrbi, dodatno zavarujejo z SMS-alarmom in ob vsaki transakciji takoj prejmejo sporočilo.

Vir - zurnal24 manj

Razno ogledov 70 dodan 27. 07. 2018

Komentarji 0

če želiš komentirati, se

stalna povezavaVpiši email osebe, ki ji želiš priporočiti ogled videa.


Hiter seznam

Za nadaljevanje se prijavi

Za prijavo uporabi Facebook

Facebook prijava

Za prijavo uporabi geslo

Samodejna prijavapozabljeno geslo včlanitev