kategorije

Krajinski park Goričko

Krajinski park Goričko ... Predstavitev enega najlepših delov Slovenije. Krajinski park Goričko je bil ustanovljen 9. oktobra 2003 in je sestavni del trideželnega krajinskega parka Goričko – Örseg – Raab. Zajema površino 46200 ha, kar pomeni, da je to drugi največji naravni park v Sloveniji. To je najbolj srednjeevropska pokrajina v Sloveniji, kjer skoraj ni čutiti dinarskih, mediteranskih in alpskih vplivov. Griči, po katerih je Goričko tudi dobilo ime, je ustvarilo Panonsko morje. Teren se rahlo dviga proti severu, slemena so porasla ... več Krajinski park Goričko ... Predstavitev enega najlepših delov Slovenije.
Krajinski park Goričko je bil ustanovljen 9. oktobra 2003 in je sestavni del trideželnega krajinskega parka Goričko – Örseg – Raab. Zajema površino 46200 ha, kar pomeni, da je to drugi največji naravni park v Sloveniji.

To je najbolj srednjeevropska pokrajina v Sloveniji, kjer skoraj ni čutiti dinarskih, mediteranskih in alpskih vplivov. Griči, po katerih je Goričko tudi dobilo ime, je ustvarilo Panonsko morje. Teren se rahlo dviga proti severu, slemena so porasla z gozdom. Mnogokje številni sestoji rdečega bora kažejo degradacijske procese zaradi nekdaj razširjenega steljarjenja. Goričko ne pozna večjih urbanih središč. Tod je dosti močvirij in mokrotnih travnikov, čeprav je Goričko najbolj sušnata slovenska pokrajina z letno količino padavin le okrog 800 l/m².
Narava na Goričkem se še uspešno upira spremembam, ki jih prinaša človeška civilizacija. Eden od dokazov za to je najbolje ohranjena populacija vidre (Lutra lutra) v Sloveniji, ki še živi na območju Goričkega. Z razvejanostjo in povezanostjo vodnega omrežja pa tudi s stoječimi vodami, kot so jezera, ribniki in različna mokrišča, se ugodne življenjske razmere še povečujejo.

Najbolj ohranjeni naravni ekosistemi na Goričkem so gozdovi. Na hrastov les je vezanih nekaj redkih hroščev, med njimi hrastov kozliček (Cerambyx cerdo) in rogač (Lucanus cervus). Prekmurska jelenjad (Cervus elaphus) je edina avtohtona populacija jelenjadi, ki je v Sloveniji živela nepretrgano in se izognila iztrebljenju v 19. stoletju, zato je v genetskem pogledu dragocenost. V gozdovih srečamo tudi podleska (Muscardinus avellanarius), prisrčnega in redkega sorodnika navadnega polha.
Skupna kulturna in naravna dediščina je povezala Krajinski park Goričko (ob ustanovitvi) z že oblikovanima parkoma na avstrijski strani z Naravnim parkom Raab (ustanovljen 1996) in Narodnim parkom Őrség (ustanovljen 2002). Tako obsega Krajinski park Goričko – Örseg – Raab na slovenski strani celotno Goričko, na avstrijski strani je vanj vključena podregija Južno Gradiščansko Jennersdorf s sedmimi občinami na južnem Gradiščanskem ob reki Rabi, na madžarski strani pa Zalska in Železna županija. Sedež skupnega parka je načrtovan v Gradu na Goričkem. manj

Narava ogledov 1924 dodan 16. 07. 2010

Komentarji 22

če želiš komentirati, se
miha1939
11 let nazaj

Bravo, Darjan, divno je ovo...

Zidarka
Zidarka11 let nazaj

zanimivo lepo

marplan
11 let nazaj

enkratno si predstavil svoj kraj, ljudje pa vem - so enkratno gostoljubni - res prelepo si naredil, zlata 5ka

macica
11 let nazaj

..čudovita predstavitev, lep okraj....*****

igre123
11 let nazaj

ZELO LEPO SI PRESTAVIL SVOJ KRAJ 10KICO DOBIŠ....

Hapro
11 let nazaj

Zelo lepo si predstavil svoje goričko!!!! 5ka....

posnetek
11 let nazaj

Res si lepo predstavil pokrajino, po videu sodeč je zelo lepo.............

miska74
11 let nazaj

zelo lepo,jaz grem z družino velikokrat na GORIČKO,GOBARIT ,KOSTANJE NABIRAT AL PA SAMO NA IZLET TAKRAT SE ZMERAJ USTAVIMO V LONČAREVCIH V MOČVARI, KJER KAJ SPIJEMO IN POJEMO))

lotti
11 let nazaj

Prekrasno si predstavil ta del Slovenije in tu je še neokrnjena narava, nekaj sem že videla, ampak še kakšen izlet bo treba narediti v vaš konec .... 5-ka

kalti1
kalti111 let nazaj

Goričko je zelo lepo , jaz sem ga žal videl
zelo malo . Zelo lepo si ga nam ti predstavil.
Hvala ti in čista 5 kica zate . LP ...

atoma
11 let nazaj

zelo lepo-5ka--

albina
11 let nazaj

Lepo si prikazal svoje Goričko! Veš vsem nam je lepo in najlepše v svojem domačem okolju! Moram pa ti povedati, kot sem že ničkolilkokrat, da je Slovenija "LEPA", ne glede, kje živiš, le občutiti moraš utrip življenja v kraju, oz. mestu in se mu prilagoditi!
....5-kica

aknardaj
11 let nazaj

Da mi je vsaj še enkrat kmalu obiskati te kraje...nikoli ne pozabim odprtosti in radodarnosti teh ljudi...Darjan,na čudovitem koncu Slovenije živiš!

V---
V---11 let nazaj

Dobr video, lepa okolica ...

zdenka64
11 let nazaj

Darjan lepo si prikazal naše Goričko,,vredno je da si ga drugi ogledajo,,,jaz pa ga že itak poznam,,,lep video si naredil in opisal Goričko,,,priljubljen,,,***** za ustvarjalnost,,,diodio,,,

medo009
11 let nazaj

PRIKAZAL SI LEPOTO PREKMURSKEGA GORIČKEGA JE ZELO LEPO ZA VIDEO PA TI DAM PETKO ..

azaleja
11 let nazaj

Zelo lepo si predstavil pokrajino, prav poučno, marsikaj ne vemo in ti si nam veliko novega povedal...prav s zanimanjem sem poslušala tvoj video in gledala tvoje prelepe slikice, res so v prekmurju pridni ljudje in delavni.. pokrajina pa prečudovita... hvala ti... vse zlate ti potrosim******* video pa ti shranim v mojo skrinjico....

marko3
11 let nazaj

Saj živiš na lepem koncu Slovenije.

arja
arja11 let nazaj

Vredno obiska.Preverjeno;)

FOTOGRAFINJA
11 let nazaj

Zelo lepo je opisano naše Goričko.Čeprav sem bila večkrat tam marsičesa kar sem slišala v tvojem videu nisem vedela.Shranila ga bom da ga bom lahko predstavila tudi svojemu Davidu,da bo vedel od kod izvirajo njegovi predniki.Hvala ti za tvoj bogati dar.Tebi pa v zahvalo lahko samo potrdim 5 zvezdic in ti želim vse najlepše v življenju.

desa
11 let nazaj

TUKAJ SEM ŽE BILA*****

tudor
11 let nazaj

Lep,poučen video.Odlično,...5-ka.stalna povezavakoda s predvajalnikomVpiši email osebe, ki ji želiš priporočiti ogled videa.


Hiter seznam
Poglejte tudi
KRAJINSKI PARK GORIČKO & ZIMA 2015 11:06
Goričanec ge po dujši san 3:17

Goričanec ge po dujši san

puhika 1252 32 komentarjev
SPOKOJNOST 3:49

SPOKOJNOST

puhika 294 25 komentarjev
Sprehod v zimskem jutru 6:50

Sprehod v zimskem jutru

puhika 533 18 komentarjev
TROMEJNIK 5:41

TROMEJNIK

puhika 557 3 komentarji
NA GORIČKEM 5:55

NA GORIČKEM

puhika 327 14 komentarjev
... TRAVNIK ... 5:06

... TRAVNIK ...

puhika 769 24 komentarjev
...Himna CUMPARNIC... 3:38

...Himna CUMPARNIC...

puhika 1769 37 komentarjev
PRIHAJA IZ SRCA 4:34

PRIHAJA IZ SRCA

puhika 403 23 komentarjev
Tam , kjer se ti duša in telo spočijeta 4:17

Za nadaljevanje se prijavi

Za prijavo uporabi Facebook

Facebook prijava

Za prijavo uporabi geslo

Samodejna prijavapozabljeno geslo včlanitev