kategorije

Marco Polo 3-3

Narava ogledov 976 dodan 28. 07. 2008

Komentarji 2

če želiš komentirati, se
seedogviolet
13 let nazaj

Potovanja Marca Pola

Takoj po izvolitvi leta 1271, jer papež Gregor X prejel pismo od Kublai Khana od Niccolo-ja in Maffe-a. Brata sta (tokrat skupaj z 17-letnim Marcom) e vrnila v Mongolio z dvemi Dominikanskimi duhovniki, Niccolo De Vicence in Guillaume de Tripoli. Zaradi strahu sta oba duhovnika med potjo umrla. Vsi trije Pčlani družine Polo so pršliv Kanbaliq ter predali prenešena darila leta 1274.Tibetanski duhovnik in zaupnik Kublai-a Khana, Drogon Chogyal Phagpa je omenjal prejem daril, vendar na žalost brez imen, tako da le-to s strani Mongolske zogdovine ni potrjeno.

Družina Polo je preživela naslednjih 17 let na Kitajskem. Zaradi Markove sposobnosti pripovedovanja pravljic ter pripovedk se je prikupil Kublai Khanu. Poslal ga je celo na diplomatska potovanja po imperiju. Svojo nalogo je dobro opravil ter hkrati zabavak khan z zanimivimi zgodbami ter opazki iz prepotovanih dežel.
Vrnitev v Evropo.

Marco Polo je večkrat prosil za dovoljenje za vrnitev v Evropo, vendar jo je vsakič Khan zavrnil (zaradi priljubljenosti).Šele leta 1291 je Kublai zaupal Marcu zadnjo nalogo: da pospremi mongolsko princeso Koekecin do Ilkana Arghun. Potovali so po morju iz južnega pristanišča Quanzhou do Sumatre, dalje do Perzije. Pot so nadaljevali mimo Sri Lanke ter Indije. To pot je Marco Polo poimenoval v severno svileno pot.

Leta 1293 (ali 1294) jeso prišli do Ilkanate, katerega je vodil Gaykhatu po smrti Arghun. Preselili so se v Trebizond ter od tam se končno odpravili v težko pričakovane Benetke.Velja omeniti, da je bil Marco Polo PRVI v zgodovini, da je potoval na vzhod. posledično je Evropa dobila močan vpliv Vzhodne kulture ter odprla se je svilena pot med Evropo in Kitajsko. Trgovska pot je zamrla približno 150 let po njegovi smrti.

oldstarr
13 let nazaj

100-tkastalna povezavakoda s predvajalnikomVpiši email osebe, ki ji želiš priporočiti ogled videa.


Za nadaljevanje se prijavi

Za prijavo uporabi Facebook

Facebook prijava

Za prijavo uporabi geslo

Samodejna prijavapozabljeno geslo včlanitev