Spoštovani uporabniki,

obveščamo vas, da smo se zaradi poslovnih odločitev odločili ugasniti portal mojvideo.com. Portal bo ugasnil dne 31.3.2023. Zahvaljujemo se vam za vašo zvestobo in zaupanje v našo platformo ter se vam opravičujemo za morebitne nevšečnosti, ki bi lahko nastale zaradi te odločitve. Prav tako vas vljudno prosimo, da si čim prej shranite vsebino, ki jo želite ohraniti, na svoje računalnike ali druge shranjevalne medije, saj bo po ugasnitvi portala ta vsebina nedostopna. Upamo, da nam boste lahko sledili na naših drugih platformah in se vam zahvaljujemo za razumevanje.

Hvala in lep pozdrav,
mojvideo.com ekipa

kategorije

Multikulturalizam - jedna od najvećih kvaliteta australske metropole

HRT, Global, 9. 1. 2018. Autor: Dragan Nikolić Od početka kolonizacije Australije u tu je zemlju doselilo više od 9 milijuna ljudi, danas država-kontinent broji gotovo 23 i pol milijuna stanovnika. Zbog njezina geografskog položaja, ali i ekonomskih veza s globalno utjecajnim azijskim gospodarstvima, sve se više mijenja demografska slika Australije. Oko 12 posto njezina stanovništva u ovom trenutku ima azijske korijene. Sve do ukidanja politike bijele Australije početkom 1972. glavnina useljenika bili su Europljani. A onda je ... več HRT, Global, 9. 1. 2018.

Autor: Dragan Nikol
Od početka kolonizacije Australije u tu je zemlju doselilo više od 9 milijuna ljudi, danas država-kontinent broji gotovo 23 i pol milijuna stanovnika. Zbog njezina geografskog položaja, ali i ekonomskih veza s globalno utjecajnim azijskim gospodarstvima, sve se više mijenja demografska slika Australije. Oko 12 posto njezina stanovništva u ovom trenutku ima azijske korijene.


Sve do ukidanja politike bijele Australije početkom 1972. glavnina useljenika bili su Europljani. A onda je Australija punim plućima prodisala, živjela desetljeća u kojima je promijenjen kulturološki kod nacije. Danas je 42 posto stanovništva užeg područja Sydneya, primjerice, rođeno izvan Australije. To je 13 posto više od New Yorka i čak 20 posto od Pariza!


Vjerojatno najveća i najznačajnija promjena dogodila se 1999., kada je australska vlada otvorila granice za izbjeglice iz Kine nakon događaja na Trgu nebeskoga mira. U Australiji je tada studiralo oko 40 tisuća Kineza. Vlada je rekla da mogu ostati, kazao je Andrew Jakubowitz, sociolog, Tehnološko sveučilište Sydney.


Statistika kaže da je 49 posto današnjih australskih državljana rođeno u inozemstvu ili ima jednog roditelja koji je rođen izvan Australije! U tamošnjim domovima govori se više od 300 jezika, uključujući domorodačke. Svaki peti Australac kod kuće ne govori engleski, najzastupljeniji jezik u tom korpusu stanovništva jest mandarinski.


Azijskih imigranata tj. ljudi rođenih u Aziji ima nešto manje od dva milijuna. Statistički, oko 10 posto, izjavio je Pookong Kee, direktor Azijskog instituta, Sveučilište Melbourne.

Posljednji popis stanovništva iz 2016. pokazao je da 40 posto Australaca rođenih negdje drugdje dolazi iz Azije, što je porast od 16 posto u odnosu na 2001. U isto vrijeme udio doseljenika rođenih u Europi pao je s 52 na 34 posto. Najznačajnija spoznaja tog popisa jest ta da je azijska imigracija brojčano prvi put u povijesti nadvisila onu europsku. U najmultikulturalnijoj australskoj državi Victoriji, primjerice, prvi put najveća useljenička skupina su Indijci. Preoteli su taj tron Englezima, koji su Indijce doveli u Australiju na samim počecima kolonijalnog pokoravanja tog kontinenta.

Glavna ulica u Werrebeeju, dijelu metropolitanskog Melbournea, nekada je bila većinski talijanska i grčka, danas njome vladaju Indijci i Vijetnamci. Starenje stanovništva i očuvanje jezika kod druge i treće generacije, budući da nema škola s nastavom na hindskome ili nekom drugom indijskom jeziku, glavni su izazovi za australske Indijce, koji u razvučenome Melbourneu nemaju svoj grad u malome, poput Kineza.


Kada sam intervjuirala ljude za moj rad, pričali su mi da kasnih 1960-tih i 1970-tih nisu mogli naći indijski prašak od curryja, koji im je doista nedostajao. Morali su ga naručivati preko jednog Grka, koji ga je uvozio. Trebali su mjeseci da naručeno stigne. Sada taj prašak možete pronaći u najbližoj trgovini, kao i bilo koji indijski začin koji želite, objasnila je Surjeet Dhanji, Škola društvenih i političkih znanosti, Sveučilište Melbourne.

Hindski i pandžapski najbrže su rastući jezici u Victoriji. Indijci danas čine 2 posto ukupnog stanovništva Australije, ima ih gotovo pola milijuna. Put suvremenoj indijskoj migraciji na kontinent utrli su studenti, koji su počeli pristizati masovnije, organiziranije između 1950-tih i 1960-tih. Danas se većinom doseljavaju visokoobrazovani, koji imaju veliku komparativnu prednost - izvrsno znaju engleski.


Australija shvaća da je dio globalne ekonomije, treba imigraciju da bi gospodarstvo išlo naprijed. U poljoprivredi, primjerice… Nema Australaca koji bi brali voće i povrće. To radi imigrantska radna snaga. Slično je i u telekomunikacijama. Nema infrastrukture. Nišu moraju popuniti Indijci, dodala je Dhanji.


Za kinesku zajednicu, osobito prvu generaciju doseljenika, mjerilo uspjeha oduvijek je bilo što brže bogaćenje, a ne penjanje na ljestvici društvenog statusa. I tu treba tražiti razloge podzastupljenosti Australaca azijskih korijena u političkom i javnom životu, uzme li se u obzir koliko su utjecajni u poslovnim krugovima. Na tržištu nekretnina, u farmaciji, u velikim računovodstvenim tvrtkama... Gotovo da ih nema ni na vodećim pozicijama unutar akademske zajednice, dok se sveučilišni kampusi sve više pune novim mladim znanstvenicima iz Azije.

Pookong Kee: Na razini stalnih sveučilišnih profesora postotak Azijata je vrlo nizak, samo oko 4 posto. Među čelnicima na sveučilištu, na poziciji zamjenika rektora, nijedan nema azijske korijene.


Prvi australski veleposlanik u Kini nakon uspostave diplomatskih odnosa dviju zemalja izjavio je te povijesne 1973. da će za stotinu godina Australija imati stanovništvo puti boje meda, misleći pritom na dotok Kineza i Indijaca na kontinent. Bile su to očito proročanske riječi. Ipak, i Kinezima i Indijcima i dalje nedostaju vlastiti mediji i zastupljenost u australskom političkom životu.


Na posljednjim federalnim izborima izabrani su egipatski Kopt, još jedan egipatski Musliman, određen broj domorodačkih zastupnika. Ali ne i puno Kineza, napominje Andrew Jakubowitz.

U tom australskom melting potu krčkaju i drugi začini. U telefonskom imeniku Melbournea vijetnamsko prezime Nguyen, primjerice, drugo je najčešće nakon onoga Smith. Većina od gotovo 300 tisuća Vijetnamaca u Australiji živi u Victoriji i Novom Južnom Walesu. I oni su sve važnija stavka u nacionalnim cenzusima, koji svakih pet godina iznova zrcale evoluirajuću Australiju, Australiju 21. stoljeća.


Andrew Jakubowitz: Stotine tisuća stranih studenata u Australiji nikada nisu u to ubrajani. Nakon popisa 2006. to se promijenilo, iako se zna da će otići nakon studija. Dakle, to pitanje nije tako čisto. Ali barem je jasno da stalno naseljeni Azijati brojčano rastu zbog njihova većeg prihvata.


Victoria je i u 2017. bila najbrže rastuća australska država. Za dva bi desetljeća njezina metropola Melbourne, u kojemu živi 40 posto stanovnika rođenih izvan Australije, mogla postati najveći grad u zemlji. Multikulturalizam je oduvijek jedna od njegovih najvećih kvaliteta (sedmu godinu zaredom proglašen je kao mjesto najkvalitetnijeg življenja na cijelom globusu), demografija tomu samo daje znanstvenu potvrdu. manj

Televizija ogledov 387 dodan 10. 01. 2018

Komentarji 0

če želiš komentirati, se


stalna povezavakoda s predvajalnikomVpiši email osebe, ki ji želiš priporočiti ogled videa.


Za nadaljevanje se prijavi

Za prijavo uporabi Facebook

Facebook prijava

Za prijavo uporabi geslo

Samodejna prijavapozabljeno geslo včlanitev