kategorije

NA SVOJI ZEMLJI -SLOVENIJA(Marjan Kozina)

Ena najlepših melodij, ki jo je napisal novomeščan Marjan Kozina .... Dne 25. junija praznujemo Slovenci dan državnosti. 25. junija 1991 je namreč slovenska skupščina razglasila Temeljno listino o samostojnosti in neodvisnosti Slovenije, zvečer istega dne pa je na Trgu republike v Ljubljani sledila slovesna razglasitev samostojnosti. Slovenska skupščina, v kateri je od volitev aprila 1990 naprej imela večino koalicija Demos, se je začela ukvarjati z osamosvojitveno zakonodajo julija 1990. Tedaj je bila sprejeta Deklaracija o ... več Ena najlepših melodij, ki jo je napisal novomeščan Marjan Kozina ....Dne 25. junija praznujemo Slovenci dan državnosti. 25. junija 1991 je namreč slovenska skupščina razglasila Temeljno listino o samostojnosti in neodvisnosti Slovenije, zvečer istega dne pa je na Trgu republike v Ljubljani sledila slovesna razglasitev samostojnosti.


Slovenska skupščina, v kateri je od volitev aprila 1990 naprej imela večino koalicija Demos, se je začela ukvarjati z osamosvojitveno zakonodajo julija 1990. Tedaj je bila sprejeta Deklaracija o suverenosti Republike Slovenije, ki je določala enoletni rok za sprejetje ustave in postopke ugotavljanja, kateri zvezni zakoni v Sloveniji ne veljajo več.


Slovenska skupščina je 28. septembra in nato 4. oktobra nadaljevala s sprejemanjem osamosvojitvene zakonodaje. Novi zakoni so dajali Sloveniji izključne pristojnosti pri določanju vojaškega roka in poveljevanja v Teritorialni obrambi. Zvezni organi so terjali, naj Slovenija te zakone prekliče.


V Sloveniji je 23. decembra 1990 potekal plebiscit o osamosvojitvi Slovenije. Rezultati plebiscita so bili uradno razglašeni 26. decembra. Glasovanja se je udeležilo 93,2 odstotka volilnih upravičencev: za samostojnost je glasovalo 88,2 odstotka vseh volivcev.


Še pred plebiscitom je skupščina objavila tudi Deklaracijo o spoštovanju temeljnih konvencij Sveta Evrope, sprejela pa je tudi Izjavo o dobrih namerah (6. decembra 1990). Slovenija je po razglasitvi neodvisnosti 25. junija 1991 prevzela nadzor nad svojimi mejami.


Jugoslovanska oblast ni priznala slovenske samostojnosti. Oboroženi spopadi med JLA ter slovensko Teritorialno obrambo in slovensko policijo so se začeli 27. junija. Slovenska vojska in policija sta v nekaj dneh zaustavili več oklepnih enot, vnovič zasedli mejne prehode, jugoslovansko vojsko na slovenskih tleh pa blokirali v vojašnicah. Intervencija je bila končana 3. julija 1991 in jugoslovanska vojska se je začela umikati v vojašnice.

Obenem je z oboroženim spopadom je potekala tudi diplomatska dejavnost.

25. junija, 1991 smo dobili to, kar smo sanjali stoletja - svojo samostojno, suvereno in demokratično državo Slovenijo. manj

Glasba ogledov 2835 dodan 09. 02. 2013

Komentarji 5

če želiš komentirati, se
Temida1959
7 let nazaj

Še danes se spominjam teh dogodkov.Dobro se je končalo.

DonciBalonci
DonciBalonci7 let nazaj

Ti se jih spominjaš, eni so jih pa izkoristili.

Temida1959
Temida19597 let nazaj

Eni v dobrem,eni v slabem.Izgubila sem prijatelja:(drugo ne bi pisala,kje sem bila....in komu nudila pomoč...

marko3
9 let nazaj

Zaslužiš, čestitke.

Scofield
Scofield9 let nazaj

Hvalastalna povezavakoda s predvajalnikomVpiši email osebe, ki ji želiš priporočiti ogled videa.


Za nadaljevanje se prijavi

Za prijavo uporabi Facebook

Facebook prijava

Za prijavo uporabi geslo

Samodejna prijavapozabljeno geslo včlanitev