kategorije

Nemogoče je mogoče:kako je zmajar pristal na jadralnem letalu

Tridesetletnemu pilotu jadralnega zmaja Matjažu Klemenčiču je uspelo nekaj, kar se na prvi pogled zdi nemogoče. Z jadralnim zmajem je pristal na krilu jadralnega letala - in to v zraku!Podvig se je zgodil v okviru še enega ekstremnega projekta, ki jih izvaja Red Bull, za mesto neverjetnega podviga pa so izbrali naravne lepote Bovca. "Ideja se mi je porodila, ko sem videl, da so jadralni zmaji tehnološko tako zelo napredovali, da dosegajo velike hitrosti, hkrati pa omogočajo tudi zelo natančno letenje. Ob tem sem opazoval še jadralno ... več Tridesetletnemu pilotu jadralnega zmaja Matjažu Klemenčiču je uspelo nekaj, kar se na prvi pogled zdi nemogoče. Z jadralnim zmajem je pristal na krilu jadralnega letala - in to v zraku!Podvig se je zgodil v okviru še enega ekstremnega projekta, ki jih izvaja Red Bull, za mesto neverjetnega podviga pa so izbrali naravne lepote Bovca.

"Ideja se mi je porodila, ko sem videl, da so jadralni zmaji tehnološko tako zelo napredovali, da dosegajo velike hitrosti, hkrati pa omogočajo tudi zelo natančno letenje. Ob tem sem opazoval še jadralno letalo tipa Blanik, ki je nekaj posebnega zaradi svoje sposobnosti, da leti dovolj počasi, da ga s hitrim zmajem dohajaš. Začel sem vrtati dalje in iskati natančnejše podatke. Vse skupaj je delovalo izvedljivo in naslednji korak je bilo iskanje pilota, ki bi bil pripravljen poskusiti. Našel sem Nejca, Pipistrelovega testnega pilota, s katerim sva prijatelja že vrsto let. Skupaj sva idejo izdelala do potankosti," je povedal protagonist akcije Matjaž Klemenčič, jadralni zmajar s 15-letno zračno kilometrino.


S pilotom Nejcem Faganeljem sta se podviga lotila visoko nad Sočo in ga v treh dneh tudi uspešno izpeljala. Vedela sta, da bo ena od tehnično zahtevnejših stvari popolna usklajenost hitrosti letenja, saj jadralnih naprav, še posebej zmajev, za razliko od motornih ne moreš preprosto pospeševati in upočasnjevati, nista pa vedela, kaj se bo dogajalo, ko se bosta v zraku približala. To je ostala neznanka do prvega poskusa.
"Letalna naprava, ki se premika skozi zrak, premika tudi zrak. Prvi let je bil tako čisti trening in tipanje, kaj se bo zgodilo, ko prideva povsem blizu en drugemu. Pri tretjem poletu nama je prvič uspelo priti dovolj skupaj, da sem se ga bežno dotaknil. S tem sva razrešila tudi neznanko in ugotovila, da me letalo, ko poskušam z nogami priti blizu krila, potiska proč od sebe, saj zrak potuje po krilu navzven," je dogajanje v zraku strnil Klemenčič.

Morda se sliši preprosto, a takšni poskusi zahtevajo popoln nadzor nad letalom in zmajem, so zapisali pri Red Bullu. Pilot v letalu mora natančno predvideti, kaj se bo zgodilo z letalom, ko na krilo sede teža pilota zmaja, in preprečiti, da bi zavil proti zmaju. Na drugi strani je tudi za Matjaža največjo nevarnost predstavljala možnost, da izgubi nadzor in zavije proti letalu ter trči v njegov rep. manj

Nenavadno ogledov 2006 dodan 21. 11. 2014

Komentarji 0

če želiš komentirati, se

stalna povezavaVpiši email osebe, ki ji želiš priporočiti ogled videa.


Za nadaljevanje se prijavi

Za prijavo uporabi Facebook

Facebook prijava

Za prijavo uporabi geslo

Samodejna prijavapozabljeno geslo včlanitev