kategorije

Neznano amazonsko pleme zaprosilo za pomoč

V Amazoniji po ocenah raziskovalcev živi še več kot 70 plemen Indijancev, ki nikoli niso imeli stika s civilizacijo. Večina je popolnoma zadovoljna z življenjem v izolaciji, toda konec junija so se člani enega od teh plamen odločili, da se na belce obrnejo po pomoč. Sedem članov neznanega plemena se je pojavilo na brazilski strani meje v vasi Simpatia na obrežju reke Envira. Ko so v vas poklicali Ze Correia, člana plemena Ashanika, ki je prevajal, kaj so povedali člani neznanega plemena, se je izkazalo, da želijo zaščito, ker so jih v ... več V Amazoniji po ocenah raziskovalcev živi še več kot 70 plemen Indijancev, ki nikoli niso imeli stika s civilizacijo. Večina je popolnoma zadovoljna z življenjem v izolaciji, toda konec junija so se člani enega od teh plamen odločili, da se na belce obrnejo po pomoč.
Sedem članov neznanega plemena se je pojavilo na brazilski strani meje v vasi Simpatia na obrežju reke Envira. Ko so v vas poklicali Ze Correia, člana plemena Ashanika, ki je prevajal, kaj so povedali člani neznanega plemena, se je izkazalo, da želijo zaščito, ker so jih v pragozdu napadli belci, očitno trgovci z mamili.
"Večino starih ljudi so ustrelili, njihove hiše pa zažgali. Bilo je toliko mrtvih, da so pokopali po tri trupla skupaj, preostala trupla pa so pojedle zveri," so po besedah prevajalca dejali člani neznanega plemena, ki sicer živi na perujski strani pragozda.

Napadi mamilarskih kartelov, gozdarjev in naftarjev


To ni bilo prvič, da so izolirana amazonska plemena napadli. Dolga leta so jih ogrožali nelegalni gozdarji, zdaj preprodajalci drog. Peru je namreč postal največji svetovni proizvajalec kokinih listov, Brazilija pa je drugo največje svetovno tržišče za droge. Velik del nedovoljene trgovine poteka prav po neobljudenih delih pragozda na perujsko-brazilski meji.

Poleg mamilarskih kartelov pa jih ogrožajo tudi naftna podjetja, ki v odmaknjenih krajih iščejo zaloge plina. Leta 2012 je izbruhnil škandal, ko je naftno podjetje Pereco zamolčalo, da so na območju, kjer naj bi iskali plin, naleteli na neznano pleme. Če bi namreč to objavili, ne bi dobili dovoljenja za vrtanje. V Peruju je na primer direktor državnega naftnega podjetja PeruPetro še leta 2007 popolnoma zanikal, da v Amazoniji obstajajo neznana plemena, saj bi jim tako priznanje močno omejevalo iskanje dobička v pragozdu.
"Nevladne organizacije perujske in brazilske oblasti nenehno opozarjajo, da morajo vzpostaviti mehanizme, s katerimi bi zunanjemu svetu preprečili vdor na ozemlja, kjer živijo izolirana plemena. V nasprotnem primeru bo njihov obstoj ogrožen," je za Guardian dejala antropologinja Beatriz Huertas.
Nevarnost smrtonosnih bolezni


Sedem članov izoliranega plemena, ki so bili dovolj hrabri, da so odšli po pomoč, se je nemudoma soočilo s pastmi civilizacije. Eden izmed njih je takoj zbolel, oskrbel pa ga je zdravnik brazilske organizacije Funai, ki se zavzema za zaščito izoliranih prvotnih prebivalcev Amazonije.
Prav v Funai so opozorili, da stik izoliranih plemen s civilizacijo za prve pomeni resno nevarnost, saj se takoj okužijo z njimi neznanimi boleznimi. Epidemija gripe ali kakšnega drugega respiratornega obolenja bi lahko pomorila celotno pleme. Zato so tudi tokrat člane plemena preventivno sedem dni obdržali v karanteni, preden so se vrnili nazaj v pragozd.
"Če ne bomo poskrbeli za njihovo zaščito, se bo zgodovina žal ponovila in bomo odgovorni za njihovo iztrebljenje," je za Funai dejal eden izmed vodilnih strokovnjakov za izolirana amazonska plemena José Carlos Meirelles. manj

Nenavadno ogledov 911 dodan 05. 08. 2014

Komentarji 0

če želiš komentirati, se

stalna povezavaVpiši email osebe, ki ji želiš priporočiti ogled videa.


Za nadaljevanje se prijavi

Za prijavo uporabi Facebook

Facebook prijava

Za prijavo uporabi geslo

Samodejna prijavapozabljeno geslo včlanitev