kategorije

Nov statusni simbol na Kitajskem:butler

Evropa se otresa lovk dolgotrajne recesije, Kitajska pa išče butlerje. Ni skrivnost, da spada Kitajska med najbolj cvetoča gospodarstva, ki proizvajajo nove milijonarje kot po tekočem traku. Zato se je v mestu Čengdu, prestolnica province Sičuan, odprla mednarodna akademija za butlerje. Gre za ustanovo, ki jo v celoti obvladujejo tujci, ki za vrtoglavih 14.000 evrov svoje učence v osmih tednih naučijo vse potrebno, od čiščenja čevljev in pripravljanja pogrinjkov do strežbe vina in drugih spretnosti, ki jim bodo prišle prav pri ... več Evropa se otresa lovk dolgotrajne recesije, Kitajska pa išče butlerje.

Ni skrivnost, da spada Kitajska med najbolj cvetoča gospodarstva, ki proizvajajo nove milijonarje kot po tekočem traku. Zato se je v mestu Čengdu, prestolnica province Sičuan, odprla mednarodna akademija za butlerje. Gre za ustanovo, ki jo v celoti obvladujejo tujci, ki za vrtoglavih 14.000 evrov svoje učence v osmih tednih naučijo vse potrebno, od čiščenja čevljev in pripravljanja pogrinjkov do strežbe vina in drugih spretnosti, ki jim bodo prišle prav pri službovanju pri vzhodnjaški eliti.
Akademija je vrata odprla julija v večmilijonski vili, ki premore bazen, dve savni in bar. Zamisel zanjo je dobil Robert Wennekes, ki je svojčas služil zahodnjaškim milijarderjem na ameriški ambasadi v Nemčiji. Gospod vodi podobno šolo tudi v gradu iz 14. stoletja, ki stoji v njegovi rodni Nizozemski. Doslej je že številne učence poslal na delo k bogatim družinam v Azijo. Povpraševanje je bilo tako veliko, da se je odločil podobno šolo odpreti kar na Kitajskem. Za kako prestižen poklic gre, zgovorno slika dejstvo, da lahko butlerji iz njegove akademije računajo na plačo od 40.000 in 115.000 evrov na leto.
Vse tiste, ki se nam zdi 14.000 evrov za dva meseca trajajoči tečaj pošten zalogaj, velja spomniti, da za to dobijo svojo uniformo ter izlete v premožne domove Evropejcev. Trenutno se kitajska elita navdušuje nad zahodnjaškim luksuzom, ki je svojevrsten statusni simbol. Zato pošiljajo svoje otroke na šolanje na staro celino, domove pa si urejajo po vzoru evropejskih dvorcev. In takšni dvorci niso prav nič prepričljivi, če nimajo svojega butlerja. Zaradi kulturnih razlik je še posebno veliko povpraševanje po ženskih pomočnicah, predvsem na Bližnjem in Daljnem vzhodu, kjer moškim ni dovoljeno delati v stiku s tujimi ženskami. manj

Ljudje ogledov 239 dodan 24. 09. 2014

Komentarji 0

če želiš komentirati, se

stalna povezavaVpiši email osebe, ki ji želiš priporočiti ogled videa.


Za nadaljevanje se prijavi

Za prijavo uporabi Facebook

Facebook prijava

Za prijavo uporabi geslo

Samodejna prijavapozabljeno geslo včlanitev