kategorije

o Talibanima ... Hrvatskoj ...

i Janez Janša ... i malo objašnjenje ... valjda ... Bivši reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Mustafa efendija Cerić, koji je i savjetnik aktuelnog reisa Huseina Kavazovića osvrnuo se na posljednja dešavanja u Afganistanu s akcentom na talibanski šerijat (islamski zakon utemeljen na Kur'anu) i poruke koje šalju. Na početku Cerić ističe da bi volio da je od talibana čuo ... več i Janez Janša ... i malo objašnjenje ... valjda ... Bivši reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Mustafa efendija Cerić, koji je i savjetnik aktuelnog reisa Huseina Kavazovića osvrnuo se na posljednja dešavanja u Afganistanu s akcentom na talibanski šerijat (islamski zakon utemeljen na Kur'anu) i poruke koje šalju.

Na početku Cerić ističe da bi volio da je od talibana čuo poruke Afganistancima da su slobodni, jer je to u duhu šerijata. Talibani su, istina, poručili da će poštovati prava građana i slobode, posebno prema ženama, na rad i obrazovanje, ali u okviru svog tumačenja šerijata.


"To nije univerzalna, već talibanska poruka, koja nije u duhu šerijata. Nije u duhu šerijata zato što je autentični šerijat moguć samo u okviru slobode, a ne obrnuto – da je sloboda moguća u okviru talibanskog šerijata", kaže Cerić.

Dalje podsjeća da je kur'anska univerzalna poruka jasna za svako vrijeme i za svako mjesto: "Nema prisile u vjeri".


"A ako nema prisile u vjeri, onda nema prisile ni u bilo čemu drugom. U toj univerzalnoj poruci bila je i ostala tajna uspjeha islamske kulture i civilizacije, koja je preživjela sve povijesne despotske dinastije i tiranije. Nije li islam dokinuo infanticid, čedomorstvo ženskog djeteta i oslobodio ženu ropstva? Nije li žena stub familije? Nije li žena u islamu haram, sveta, ali ne da se čuva u zatvorenom kafezu, već da joj se poštuju njena ljudska, ženska prava na slobodu. Nije pobožnost u onome što je na glavi, već je prava pobožnost u onome što je u glavi ne samo kod žene već i kod muškarca", naglašava Cerić.

On ponavlja da talibani nemaju monopol na islam i javni moral te da javni moral ne ovisi samo o ponašanju žene, već mnogo više o ponašanju muškarca.


Cerić u svojoj poruci zaključuje da je povratak talibana pitanje koje se tiče ne samo Afganistana već muslimana širom svijeta, zbog toga što se talibani pozivaju na islam i šerijat prema kojem postoje predrasude i na Zapadu, ali i među mnogim muslimanima. manj

Televizija ogledov 41 dodan 23. 08. 2021

Komentarji 0

če želiš komentirati, se


stalna povezavakoda s predvajalnikomVpiši email osebe, ki ji želiš priporočiti ogled videa.


Za nadaljevanje se prijavi

Za prijavo uporabi Facebook

Facebook prijava

Za prijavo uporabi geslo

Samodejna prijavapozabljeno geslo včlanitev