kategorije

Pilotu med pristajanjem odpadla roka

Pristanek je bil malce trd, a ranjen ni bil nihče in tudi letalo ni bilo poškodovano. Vreme ni bilo najboljše, saj je ob pristajanju letala v severnoirskem Belfastu pihal močan veter, poleg tega pa je imel pilot očitno še druge težave. Pred začetkom pristajanja je pilot še preveril, če je proteza roke ustrezno nameščena, a očitno ni bila ... Pilot britanskega prevoznika Flybe je med pristajanjem v Belfastu na Severnem Irskem izgubil nadzor nad letalom s 47 potniki na krovu, ker mu je naenkrat odpadla proteza roke. Vse se je sicer srečno ... več Pristanek je bil malce trd, a ranjen ni bil nihče in tudi letalo ni bilo poškodovano.
Vreme ni bilo najboljše, saj je ob pristajanju letala v severnoirskem Belfastu pihal močan veter, poleg tega pa je imel pilot očitno še druge težave. Pred začetkom pristajanja je pilot še preveril, če je proteza roke ustrezno nameščena, a očitno ni bila ...
Pilot britanskega prevoznika Flybe je med pristajanjem v Belfastu na Severnem Irskem izgubil nadzor nad letalom s 47 potniki na krovu, ker mu je naenkrat odpadla proteza roke. Vse se je sicer srečno izteklo - pristanek je bil malce trd, a ranjen ni bil nihče in tudi letalo ni bilo poškodovano.


Javnost je za nevaren incident, ki se je zgodil že februarja, izvedela šele zdaj ob objavi poročila, ki ga je pripravil britanski urad za preiskovanje letalskih nesreč AAIB.

Letalo tipa dash 8 je 12. februarja vzletelo v angleškem Birminghamu in je bilo namenjeno na letališče v severnoirskem Belfastu. Vreme ni bilo najboljše, saj je ob pristajanju pihal močan veter, poleg tega pa je imel pilot očitno še druge težave.
Kot piše britanski BBC, je pilot tik pred začetkom pristanka preveril, ali je njegova proteza - gre za spodnji del levice - dobro pritrjena, nato pa izklopil avtopilota in začel ročno usmerjati letalo.
A tik preden se je letalo dotaknilo tal, se je posebna spojka, ki je ročno protezo povezovala s krmilom, odprla in pilot je izgubil nadzor nad letalom.
Kot piše v poročilu, je pilot sicer pomislil na to, da bi pilotiranje predal kopilotu, a časa je bilo zelo malo, poleg tega pa je letalo premetaval še močan veter. Z desnico, s katero bi moral načeloma držati ročico za plin, je zato zagrabil krmilo in bolj ali manj varno pristal.
V družbi Flybe so izrazili polno zaupanje 46-letnemu pilotu z umetno roko in ga označili kot enega svojih najbolj izkušenih in zanesljivih uslužbencev. Sam pilot je zatrdil, da bo v prihodnje previdnejši.
Veliko pilotov z umetno nogo.
Po razkritju incidenta se je na Otoku sprožila debata, kako je lahko človek z umetno roko pilot. Direktor varnosti pri letalski družbi Flybe Ian Baston je dejal, da se družba pri zaposlovanju drži pravila enakopravnosti in da tudi pri njih, kot to počno tudi druge letalske družbe, zaposlujejo ljudi z omejenimi fizičnimi sposobnostmi. So pa po incidentu uvedli dodatne varnostne ukrepe.
Za BBC je spregovoril tudi pilot Steven Robinson, ki ima prav tako protetično roko. Pojasnil je, da je roko izgubil v nesreči z motorjem, a je ohranil licenco za pilota ter da zdaj upravlja z manjšimi letali. Dejal je, da piloti z umetnimi rokami ''niso tako pogosti,'' ima pa veliko oseb, ki upravljajo z letali, umetne noge. manj

Nenavadno ogledov 541 dodan 14. 08. 2014

Komentarji 0

če želiš komentirati, se

stalna povezavaVpiši email osebe, ki ji želiš priporočiti ogled videa.


Za nadaljevanje se prijavi

Za prijavo uporabi Facebook

Facebook prijava

Za prijavo uporabi geslo

Samodejna prijavapozabljeno geslo včlanitev