kategorije

Po ogledu tega posnetka si ne boste več želeli na Maldive

Maldivi so visoko na seznamu skorajda vsakega romantika in ljubitelja belih peščenih plaž ter sinje modrega morja. Premnogi petičneži si ravno to otočje v Indijskem oceanu izberejo za poročno potovanje, a Maldivi niso le raj na Zemlji, kot bi nas radi prepričali turistični delavci. Alison Teal, večkrat nagrajena filmarka, je obiskala otok z imenom Thilafushi, kar bi lahko prevedli v Otok smeti. In ime je še kako pravšnje. Ta umetno ustvarjeni otoček namreč služi kot deponija, kamor odvažajo smeti z vseh ostalih otočkov. Poln je praznih ... več Maldivi so visoko na seznamu skorajda vsakega romantika in ljubitelja belih peščenih plaž ter sinje modrega morja. Premnogi petičneži si ravno to otočje v Indijskem oceanu izberejo za poročno potovanje, a Maldivi niso le raj na Zemlji, kot bi nas radi prepričali turistični delavci.

Alison Teal, večkrat nagrajena filmarka, je obiskala otok z imenom Thilafushi, kar bi lahko prevedli v Otok smeti. In ime je še kako pravšnje. Ta umetno ustvarjeni otoček namreč služi kot deponija, kamor odvažajo smeti z vseh ostalih otočkov. Poln je praznih plastenk, vreč in ostalih biološko nerazgradljivih odpadkov. Alison, sicer strastna borka za čistejše okolje, je bila nad prizorom, ki ga je uzrla ob prihodu na otok, več kot pretresena.
V kristalno čistem morju so plavale ogromne količine plastenk in druge umazanije. Ko so otok zapuščali, so si Alison in člani njene ekipe naredili splav iz plastenk, da bi opozorili na problem. Z domačini so nekaj ur čistili sicer slikovito obalo, domačini pa so si iz plastike, ki so jo nabrali, naredili krila, ogrlice, pa tudi nedrčke.
S tem je Alison želela opozoriti na pomen recikliranja, saj, kot pove tudi v kratkem filmu, lahko nastanejo »iz plastike od enega človeka kopalke drugega«. »Raje bi videla vso to plastiko v kopalkah, jaknah, sončnih očalih kot pa raztreseno po teh čudovitih plažah,« je povedala Alison, ki upa, da bodo ljudje ob ogledu njenih fotografij in posnetkov le spoznali, kakšno škodo povzročajo okolju in zato tudi sebi. manj

Nenavadno ogledov 1649 dodan 01. 10. 2014

Komentarji 0

če želiš komentirati, se

stalna povezavaVpiši email osebe, ki ji želiš priporočiti ogled videa.


Za nadaljevanje se prijavi

Za prijavo uporabi Facebook

Facebook prijava

Za prijavo uporabi geslo

Samodejna prijavapozabljeno geslo včlanitev