Poglejte,kaj premore slovensko znanje:letenje nad vodo za en evro/h

Podjetje iz Slovenske Bistrice je ob pomoči slovenskih znanstvenikov in drugih strokovnjakov izdelalo plovilo, ki ga svet še ni videl. Ima električni pogon, z njim pa lahko zaradi posebnih podvodnih kril, ki zmanjšajo vodni upor, naenkrat prevozimo celo do 100 kilometrov.V odgovor na gospodarsko krizo se je ekipi zbranih slovenskih strokovnjakov pred nekaj leti v glavah porodila ideja, da bi ustvarili prav posebno plovilo. Strinjali so se, da je ob vedno večji ekološki ozaveščenosti nujno, da se pri tem uporabi tako imenovano zeleno ... več Podjetje iz Slovenske Bistrice je ob pomoči slovenskih znanstvenikov in drugih strokovnjakov izdelalo plovilo, ki ga svet še ni videl. Ima električni pogon, z njim pa lahko zaradi posebnih podvodnih kril, ki zmanjšajo vodni upor, naenkrat prevozimo celo do 100 kilometrov.V odgovor na gospodarsko krizo se je ekipi zbranih slovenskih strokovnjakov pred nekaj leti v glavah porodila ideja, da bi ustvarili prav posebno plovilo. Strinjali so se, da je ob vedno večji ekološki ozaveščenosti nujno, da se pri tem uporabi tako imenovano zeleno tehnologijo. Potem, ko so pridobili sredstva Slovenskega podjetniškega sklada, je sledilo nekaj let trdega dela in sodelovanja s številnimi priznanimi strokovnjaki znanstevih institucij Univerze v Mariboru in Univerze v Ljubljani. Zdaj so s svojo tehnološko dovršeno kreacijo presenetili in navdušili svetovno javnost. Naj še dodamo, da je plovilo, ki ga lahko vidite na fotografijah in posnetkih, plod izključno slovenskega znanja, prav tako pa nas lahko veseli, da bo po aktualnih načrtih proizvodnja, ki prinaša tudi nova delovna mesta, potekala v Sloveniji.

Za kakšno plovilo gre?


Kot je za 24ur.com pojasnil direktor podjetja Quadrofoil Marjan Rožman, so se z idejo nekako odzvali na stanje v gospodarstvu in na nove okoljevarstvene predpise na področju navtike. Vedno več je namreč prepovedanih območij za plovbo plovil z motorji z notranjim izgorevanjem. “Ekipi zbranih strokovnjakov pod idejnim vodstvom Simona Pivca je uspelo izdelati okolju prijazno, zdravju neškodljivo in izjemno energetsko učinkovito plovilo,” pojasnjuje Rožman.


Eno uro vožnje po vodi za en sam evro


Quadrofoil, ki je namenjen prevozu dveh oseb, ima električni pogon in patentiran krmilni sistem podvodnih kril. Tehnologija podvodnih kril omogoča, da se pri hitrosti 12 kilometrov na uro dvigne nad vodno gladino. Zaradi vzgona lahko Quadrofoil, ki tehta borih 100 kilogramov, potuje z najmanjšim vodnim uporom kar posledično povzroči manjšo porabo električne energije. "Obratovalni stroški takšne vožnje so en evro na uro, povrhu pa so nizki tudi stroški vzdrževanja," pravi. manj

Znanje ogledov 351 dodan 04. 11. 2014

Komentarji 0

če želiš komentirati, se

stalna povezavaVpiši email osebe, ki ji želiš priporočiti ogled videa.


Za nadaljevanje se prijavi

Za prijavo uporabi Facebook

Facebook prijava

Za prijavo uporabi geslo

Samodejna prijavapozabljeno geslo včlanitev