kategorije

Poletna noč

Nocoj bo ob 21. uri na Kongresnem trgu v Ljubljani parada slovenskih popevk. Objavljeno 20. junij 2019 09.00 Nedvomno je bila Marjana Deržaj prva dama slovenske popevke, saj so njene interpretacije pesmi izvrstnih skladateljev, aranžerjev in pesnikov postale naša nesnovna kulturna dediščina. Zaradi nje in podobnih glasbenikov zanimanje za zlata leta slovenske popevke ne pojenja. Z Marjano Deržaj sem se pogovarjal le enkrat, in še to zgolj po naključju. V avli Delove stolpnice je čakala moža Anteja Mahkoto, prav tako novinarja in ... več Nocoj bo ob 21. uri na Kongresnem trgu v Ljubljani parada slovenskih popevk.
Objavljeno
20. junij 2019 09.00

Nedvomno je bila Marjana Deržaj prva dama slovenske popevke, saj so njene interpretacije pesmi izvrstnih skladateljev, aranžerjev in pesnikov postale naša nesnovna kulturna dediščina. Zaradi nje in podobnih glasbenikov zanimanje za zlata leta slovenske popevke ne pojenja.

Z Marjano Deržaj sem se pogovarjal le enkrat, in še to zgolj po naključju. V avli Delove stolpnice je čakala moža Anteja Mahkoto, prav tako novinarja in urednika Dela, in me je kar zasula z zahvalami. Nevajen takih dogodkov sem ji verjetno le zbegano z nasmehom odgovarjal. Slovenska popevka ni bila glasba moje generacije, vendar sem, kot kaže, prepoznal njen pomen in pomen delovanja Marjane Deržaj za slovensko popularno glasbo in kulturo na splošno. Očitno sem nekaj prijaznega zapisal ob izdaji kompilacijskega cedeja ‎Za vse poletne noči!, ki je izšel leta 2001. To je bila tudi prva celovita digitalna izdaja njenih pesmi. Kompilacijo je seveda odprla pesem Poletna noč, ta himna zlatega obdobja slovenske popevke, po kateri je dobila ime tudi serija poletnih koncertov na Kongresnem trgu, ki ga tradicionalno pripravlja RTV Slovenija v sodelovanju z Ljubljana festivalom. Običajno je na teh koncertih poudarek na zlatem obdobju slovenske popevke, tokrat pa so ga posvetili njeni prvi dami – Marjani Deržaj. S pesmijo Poletna noč je Marjana leta 1964 zmagala na festivalu na Bledu.

Pevki, ki je tako močno vplivala na naslednje generacije, se bodo poklonili Darja Švajger, Nuša Derenda, Braco Koren, Eva Hren, Jadranka Juras, Katrinas, Nina Strnad, Ana Bezjak, Monika Avsenik, Anja Strajnar, Alenka Gotar, Anže Šuštar in Mladinski pevski zbor RTV Slovenija, ki bodo zapeli uspešnice Ko gre tvoja pot od tod, Vozi me vlak v daljavo, Kako sva si različna, Zvončki in trobentice, To je moj zlati sin, Orion, Telstar, Ko boš prišla na Bled, Zvezde padajo v noč, Valeta, V Ljubljano, Utrinek, Spomin, Čakam nate vsak večer, Ptičje strašilo in seveda tudi Poletno noč. Spremljala jih bosta Big band in Simfonični orkester RTV pod vodstvom dirigenta Patrika Grebla, večer pa bo povezovala Bernarda Žarn.

Začetek glasbene kariere Marjane Deržaj sovpada z začetkom glasbenih karier še dveh pevskih div, Majde Sepe in Gabi Novak. Mojster Bojan Adamič je namreč aprila 1957 povabil te tri mlade pevke, naj nastopijo na velikem koncertu na Gospodarskem razstavišču. Glavna zvezda je bil Ivo Robić, big bandu pa je dirigiral Adamič, ki ga je takrat vodil. Kar je sledilo, je zgodovina. manj

Glasba ogledov 62 dodan 20. 06. 2019

Komentarji 1

če želiš komentirati, se
fenix13
11 mesecev nazaj

Poletna noč
Poletna noč bila je najin dom
vse stene iz dreves za strop nebo
preproga travnih biljk
zvezd nebroj za luč
brez strehe, brez zidov
mladim je toplo.

Poletna noč ljubezni spev šepet
sij čustev žar strasti
vse mine vse
ostane pest spoznanj in prgišče sanj
spominov sto za stare dni.

Pridi kdaj pome z ognjem v očeh
bova ljubila se vso noč
po pogled in nasmeh in poljub.

Vsak zase zdaj živiva srečna sva
samo na videz kdaj kot vsi ljudje
mlada kot prej ne bova več
vse dam vse dam za eno noč.

Pridi kdaj pome z ognjem v očeh
bova ljubila se vso noč
pridi kdaj, po nasmeh in poljub.

Vsak zase zdaj živiva srečna sva
samo na videz kdaj kot vsi ljudje
mlada kot prej ne bova več
vse dam vse dam za eno noč.

Za eno noč .... poletno nočstalna povezavakoda s predvajalnikomVpiši email osebe, ki ji želiš priporočiti ogled videa.Hiter seznam
Poglejte tudi
Marjana Deržaj - Poletna noč 3:05

Marjana Deržaj - Poletna noč

muzik 5362 3 komentarji
Poletna noč 3:52

Poletna noč

puhika 1427 30 komentarjev
... POLETNA NOČ ... 3:10

... POLETNA NOČ ...

puhika 759 28 komentarjev
Maja Keuc - Poletna noč 3:13

Maja Keuc - Poletna noč

jacko 325 1 komentar
Poletna noč♪♫❤ 3:05

Poletna noč♪♫❤

Temida1959 1186 42 komentarjev
Poletna noč•.¸♥¸.• 3:08

Poletna noč•.¸♥¸.•

Temida1959 722 29 komentarjev
Vse dam za eno noč, poletno noč... 3:07

Za nadaljevanje se prijavi

Za prijavo uporabi Facebook

Facebook prijava

Za prijavo uporabi geslo

Samodejna prijavapozabljeno geslo včlanitev