kategorije

Pravljica Pekarna Mišmaš

Zvočna knjiga po pravljici, ki jo je leta 1974 napisala Svetlana Makarovič. Kot zvočni posnetek (radijska pravljica) je izšla 1995 in 1998 na kaseti pri ZKP RTVSLO. Pekarna Mišmaš je pravljica o peku Mišmašu, ki je pekel najboljši kruh. Prav zaradi tega je bil med prebivalci vasi in sosednjih krajev zelo priljubljen. Ljudje pa so bili radovedni, kako mu vse to uspe, ko pa nima nobenega pomočnika. Kadar so ga povprašali o tem, je samo pomigal z brki, navihano pogledal, odgovoril pa ni. Zlasti je bila radovedna avšasta in nevoščljiva ... več Zvočna knjiga po pravljici, ki jo je leta 1974 napisala Svetlana Makarovič. Kot zvočni posnetek (radijska pravljica) je izšla 1995 in 1998 na kaseti pri ZKP RTVSLO.

Pekarna Mišmaš je pravljica o peku Mišmašu, ki je pekel najboljši kruh. Prav zaradi tega je bil med prebivalci vasi in sosednjih krajev zelo priljubljen. Ljudje pa so bili radovedni, kako mu vse to uspe, ko pa nima nobenega pomočnika. Kadar so ga povprašali o tem, je samo pomigal z brki, navihano pogledal, odgovoril pa ni. Zlasti je bila radovedna avšasta in nevoščljiva soseda Jedrt, a izvedel ni nihče ... Ponoči, ko so vsi spali, je namreč Mišmaš šel v klet, odklenil težka vrata in vstopil v podzemno dvorano. Tlesknil je s prsti in takoj so pritekle miške ter na njegov ukaz zamesile najprej črn kruh, nato polbelega, pa koruznega ... Opolnoči so se miške spremenile v majhne ljudi in imeli so rajanje. Mišmaš je kot njihov kralj sedel na prestolu in se smehljal. Ko je bil kruh pečen in so se miške razbežale, ga je Mišmaš odnesel v prodajalno in se odpravil spat.

Jedrt, ki je povsod vtikala svoj nos, se je neke noči priplazila do Mišmaševe hiše, vdrla skozi vrata in se splazila v klet. Skozi ključavnico v težkih vratih je vsa osupla opazovala, kako so miške pekle kruh. Naslednje jutro se je zlagala, da je v rogljiču našla mišjo dlako in vsem v vasi povedala, kaj je videla. Vaščani ji niso verjeli, župan pa je hotel skrivnosti priti do dna, zato se je napovedal k Mišmašu na nočni obisk. Ko so župan in vaščani ob marku prišli do Mišmaševe hiše, je bila prazna, stopnice v klet pa so bile na debelo pokrite s prahom in pajčevino. manj

Risanke ogledov 15072 dodan 26. 07. 2012

Komentarji 0

če želiš komentirati, se


stalna povezavakoda s predvajalnikomVpiši email osebe, ki ji želiš priporočiti ogled videa.


Hiter seznam

Za nadaljevanje se prijavi

Za prijavo uporabi Facebook

Facebook prijava

Za prijavo uporabi geslo

Samodejna prijavapozabljeno geslo včlanitev